Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoce trávíme s rodinou a přáteli na chatě. Vařím já, říká Oldřich Navrátil

Roli drsného tatínka Bajzy z Bylo nás pět už mu nikdo neodpáře, stejně jako moderování televizního Receptáře prima nápadů na Primě. To mu sedne. Vlastní rodina ho zná jako fandu do zahrady a tradic, obrovského dříče, který s láskou pěstuje ovoce i zeleninu nejen pro vnoučata, a nadšeného kuchaře. Vánoce společně tráví na tradičně vyzdobené chatě a vyrážejí i na půlnoční.
Oldřich Navrátil během natáčení Receptáře prima nápadů, se svou milovanou...

Oldřich Navrátil během natáčení Receptáře prima nápadů, se svou milovanou fenkou Sisi. | foto: archiv Oldřicha Navrátila

Co pro vás znamená vaše venkovské útočiště se zahradou?
Chata a zahrada pro mne znamená mnoho. Mít možnost ráno vstát, utrhnout si na zahradě většinu snídaně a sednout si s ní ven. Na zahradě jsem, co to jenom jde. Chatu máme v mém rodném kraji, kousek od Třebíče, kde jsem vyrůstal, a trávíme na ní většinu roku. Jiný životní styl bych si ani neuměl představit. Čas na chatě, tenkrát ještě v opravdové trampské osadě, jsem koneckonců trávil se svými rodiči už od velmi útlého dětství. Teď tam s námi takto tráví čas naše vnoučata.

Kdy vám vstoupila do života zahrada jako taková, a nakolik ho změnila?
Byla v něm vždy, právě díky prostředí chaty mých rodičů. Ale pokud se ptáte přímo na tu moji u chaty, tak to bylo počátkem devadesátých let, kdy jsem pozemek starého mlýna koupil spolu se svým kamarádem, rozdělili jsme ho a začali budovat své chaty a samozřejmě přilehlé zahrady. Taky tam tedy máme sad. A jak můj život změnila? Celá stavba tenkrát docela zásadně – na pozemku musely proběhnout rozsáhlé stavební úpravy, protože se jednalo de facto o zbor. Z bývalého mlýna zůstala zachována částečně jen obvodová mlýnice. Nicméně když bylo dostavěno, budování zahrady už byla čirá radost.

Jak se vám hodí vaše osobní zkušenosti při natáčení a moderování Receptáře?
Musím přiznat, že fanouškem a divákem pořadu jsem byl už od jeho počátků, tedy dávno předtím, než jsem ho začal moderovat. Dokonce u mne byl právě na zahradě u chaty na návštěvě s pořadem tenkrát ještě Přemek Podlaha a bavili jsme se spolu o pěstování mého milovaného česneku. Co se týká mých zkušeností, a jestli jsou mi nějak nápomocny, těžko říci. Ale pokud bych měl soudit z velice vřelého přijetí - kterého se mi dostalo od diváků, když jsem před pár lety pořad přebíral od nemocného Vaška Postráneckého - pak asi ano. A jak jsem se toho tenkrát bál, když jsem s moderováním neměl téměř žádné zkušenosti! Nakonec už pořad moderuji šest krásných let.

Jak na sázení česneku, radil Navrátil Podlahovi už v roce 2011.

5. září 2021

Letošní rok byl kvůli velmi teplému a časnému jaru, které vzápětí zkrouhly mrazíky, dost specifický. Jak se to projevilo na vaší zahradě? Co stromy, keře, ostatní rostliny?
Nás zkrouhly až ty poslední mrazíky. Radovali jsme se předčasně. Takže všechno v květu – nashi, jabloně, trnky a višeň. Stromy byly krásně bílé jako nevěsty, a jednoho dne ráno květy černé a smutek. Žena se skrytě radovala, že nebude muset sbírat trnky na slivovici, tak alespoň trochu pozitiv. (úsměv) Rybízy a angrešty přežily, takže sirupy na další rok vnoučata mají. (další úsměv) Ostatní rostliny jsme stihli přikrýt netkanou textilií, takže nestrádaly.

Snažíte se na své zahradě hospodařit „co nejpřírodněji“, nebo jsou pro vás výzvou nejrůznější novinky?
Hospodaříme hlavně přírodně, pokud to jen trochu jde. Chemii na postřiky používáme až ve chvíli, kdy jícha, zředěné mléko, výluh z tabáku nebo rajčat nezaberou. Snažíme se o to hlavně kvůli dětem, které jsou velkými konzumenty zahradních výpěstků.

Jaké vůbec byl letošní léto, jak se dařilo rajčatům, paprikám a spol.?
Všemu se dařilo báječně. Úroda byla opět pěkná, nestěžuji si.

Co zásoby z úrody ze zahrady na zimu? Máte nějaký oblíbený recept, ať už z ovoce nebo zeleniny, který děláte každý rok, ať se děje, co se děje?
No jéje! Zavařujeme, nakládáme, sušíme a máme vše od domácích marmelád, šťáv a sirupů, nakládaných okurek či kimči po nasušené bylinky v zimě na čaj. Spoustu toho rozdáme, v sezoně čerstvého, v zimě zavařeného, a stejně máme spíž pořád plnou. Takovou klasikou je u nás rybízový sirup podle receptu mojí ženy, který připravuje v parním hrnci.

Máte pro letošek na zahradě vše hotové? A jak se daří česneku – předpokládám, že od října už je vysazený...
Od předvčerejška mohu tvrdit, že mám hotovo. Teď už se pracuje na vánoční výzdobě, a to se mne netýká. Vlastně trochu, jsem dodavatelem větví. Co se týká česneku, v říjnu bylo na výsadbu brzy, bylo moc teplo. Vzhledem k pracovnímu vytížení jsem ho sázel až ve druhé půlce listopadu, a vůbec to nevadilo. Česnek má jít do půdy a ideálně do týdne by pak měly být mrazíky. A to se mi povedlo.

Čím vám vaše zahrada letos udělala největší radost?
Být na zahradě je radost v každém ročním období, takže radost mi dělá stále. Pravda je, když máte alespoň na chvíli pocit, že je hotovo, je to fajn. To pak „spočinu“ v lehátku a čtu. I na to letos došlo.

Stalo se letos na vaší zahradě něco pro vás výjimečného?
Neřekl bych. Všechno pěkně rostlo, krtci řádili stejně jako každý rok, ptáčci hnízdili a vyvedli mladé, vnoučatům se nic nestalo, přátelé nás navštěvovali. Takže spokojenost bez překvapení.

Letos to s jablky ze sadu moc nevyšlo, ale když jsou nějaká po ruce, umí je Oldřich Navrátil lahodně zpracovat. Třeba podle receptu z Receptáře.

Máte se svou zahradou a chalupou nějak spjaty Vánoce? A dodržujete nějaké tradice, které měli hospodáři spojeny se zahradou?
My Vánoce a Silvestra slavíme přímo na chatě. Vždy ji s manželkou vyzdobíme, zapálíme františky nebo ji provoníme purpurou, nade dveřmi nesmí chybět jmelí. Myslím, že o mně je už známo, že rád vařím, na Vánoce tak připravuji rybí polévku, bramborový salát a smažím kapra. Když to vyjde, je to kapr, kterého jsem během léta sám chytil. Manželka zase napeče cukroví, vánočky a štrúdl. Na slavnostním stole dále musí být devět druhů ovoce, šupina pod talířem, plovoucí svíčky a na „kostnu“ Betlém po mých rodičích. A samozřejmě stromeček, ten vždy dostáváme od kamarádů, a večer si u něj zazpíváme koledy a předáme dárky. Chodíme i na půlnoční mši do nedaleké Třebíče.

A plány pro vaši zahradu na příští rok?
Každý rok zkoušíme něco nového, co bylo v Receptáři. Ať je to nákup a používání vertikutátoru, budování vyvýšených záhonů nebo vysazení speciálních druhů afrikánů k pórku, aby nám na něj nešla háďátka. Co to bude příští rok, těžko dopředu říct. Přímo s Receptářem pak u nás na zahradě tradičně natáčíme první díl podzimní sezony pořadu, takže počítám, že se sem ke konci prázdnin opět sjede celý štáb, něco pěkného spolu natočíme, uvaříme, pojíme a společně popovídáme.

Tip na angreštovo-rybízový sirup v parním hrnci

Oldřich Navrátil prozradil recept na lahodný ovocný sirup z angreštu a rybízu, jak ho připravuje jeho žena Monika, i divákům pořadu Receptář prima nápadů. Pokud tedy máte ze zahrádky dost vlastního ovoce – momentálně klidně i z mrazáku, neváhejte ho vyzkoušet. Na jeho výrobu nebudete potřebovat pasírovací plátýnko, nýbrž speciální hrnec, který odšťavňuje pomocí páry.

Co budete potřebovat: 4 l zralého ovoce (červeného rybízu a angreštu), 1 až 1,7 kg cukru dle druhu a vyzrálosti ovoce, převařenou vodu (na 1 l koncentrované šťávy cca 1,5 až 2 l vody), 10 g kyseliny citronové a rum.

Rybízovo-angreštová šťáva z parního hrnce.
Letní servírování ovocné šťávy se zmrzlým ovocem a lístky máty.

Tip na sevírování? V létě sirup nařeďte vodou, přidat můžete i trochu zmrazeného ovoce na osvěžení a pár lístků máty. V zimě je skvělý i do čaje.

Jak na to? Ovoce vložíte i s několika lístečky a stopkami do odšťavňovacího hrnce. Díky zahřívání párou získáte šťávu za pár minut. To vám urychlí práci a nemusíte ovoce vymačkávat přes plátýnko.

Získanou koncentrovanou šťávu nalijete do velkého čistého hrnce a naředíte převařenou vodou. Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Pak přivedete těsně pod bod varu (80 až 90 °C), přičemž po celou dobu je potřeba sbírat pěnu, která se tvoří na povrchu. Hotový sirup nalijete přes trychtýř do vymytých lahví a hned zavíčkujete. Předtím ještě víčka a dno láhve pokapejte rumem.

Autor:
  • Nejčtenější

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

Pražská zoo zahajuje stavbu Arktidy za tři čtvrtě miliardy. Ukázala vizualizace

Dvaadvacátého ledna začne pražská zoologická zahrada s výstavbou nového pavilonu Arktida pro lední medvědy. Ředitel zahrady Miroslav Bobek podepsal smlouvu se zhotovitelem, firmou Metrostav DIZ....

Hlasujte pro roztomilé mazlíčky, hrají o kočičí krmivo. Můžete získat knihu

Lednové hlasování o nejroztomilejší mazlíčky je v běhu a čtenářské hlasy rozhodnou o tom, kdo se bude radovat z kvalitního kočičího krmiva značky Pro Plan. Zalistujte galerií a vybírejte zvířecí...

Samička hrošíka liberijského v jihlavské zoo je zvědavější. Už zlobí mámu

Byla jedním z nedočkavě vyhlížených mláďat, která se v jihlavské zoo narodila v roce 2024. A nutno dodat, že na malou hroší slečnu jsou v krajském městě Vysočiny náležitě pyšní. „Za pár dnů to budou...

Zabijačka mívala jasný scénář, kdo měl ruce, pomáhal. A všichni se najedli

Maso bylo vzácnost, a tak když se poráželo v zimě prase, sešla se u toho celá vesnice. Pod taktovkou řezníka pracoval, kdo měl ruce, a nakonec za to dostal i pořádnou výslužku. Vše mělo předem daný...

Zvlhčují a čistí vzduch, vyrábějí kyslík. Zelenáči v květináči zlepšují imunitu

Zdraví máte jen jedno. A tahle parta „pokojových zelenáčů“ vám ho pomůže uchránit co nejdéle. Některé čistý vzduch od škodlivin, další ho obohatí silicemi, které vás vzpruží, a třeba ze šťávy z...

21. ledna 2025

Tajemství božské svíčkové Tomáše Kohúta. Přidává garum a destilované bylinky

Pokud jste někdy navštívili vyhlášenou restauraci Triton na Václavském náměstí a ochutnali jejich české menu, určitě si pamatujete jejich ikonickou svíčkovou. Toto jídlo je klenotem, nedá se...

21. ledna 2025

Nadšenec vytvořil dřevěné PC, které se nemusí stydět dát ani do obýváku

Herní počítače už jsou dnes běžnou součástí domácího vybavení, jejich většinou futuristický design a mohutné LED podsvícení je však diskvalifikují od toho, aby si je esteticky uvažující jedinci...

20. ledna 2025

Se svými morčaty sdílí hřebeny i sponky do vlasů, hýčká je jako děti

Má dvě dlouhosrstá morčata a jejich hebkou srst hýčká se stejnou láskou a péčí jak své vlastní dlouhé vlasy. Stylistka účesů pro dlouhosrstá morčata Valentina Volante (22) bydlí se svými chlupatými...

20. ledna 2025

Tomáš Vartecký nastupuje do léčebny. Je to větší, než jsem myslel, říká

Tomáš Vartecký (54) se svěřil s tím, že nastupuje do léčebny. Muzikant uznal, že situace je horší, než si myslel a je...

Herec Hynek Čermák a jeho o dvacet let mladší manželka Veronika se rozešli

Herec Hynek Čermák (51) a jeho manželka Veronika Čermák Macková (31) se po necelých deseti letech vztahu rozešli. V...

Miliardář Leon Tsoukernik po užití léku zkolaboval. Není jasné, zda se probudí

Miliardář a blízký přítel Ivany Gottové Leon Tsoukernik (51) zkolaboval ve svém sídle v Chodové Plané. Podle médií se...

Kdo nečeká, není Čech. Antireklama na Českou poštu ovládla sítě, smějí se i pošťáci

Sociálními sítěmi se od středy rychle šíří zábavné video režiséra Vladimíra Špičky, které si dělá legraci z České...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...