VIDEO: Podomácku vyrobený gril není žádná láce. Ale griluje skvěle

aktualizováno 
Nespokojenost s běžným komerčním grilem dovedla naši čtenářku k rozhodnutí, že si nechá vyrobit gril s kamennou deskou podle svých představ. Kvůli použití opravdu poctivého materiálu ji sice přišel na čtyři a půl tisíce, ale cokoliv se na něm udělá skvěle.

Maso, plátky brambor i bramboráky připravíte na rozpálené kamenné desce raz dva. "Čtyři centimetry silný kámen se totiž úžasně rozpálí a uděláte na něm téměř cokoliv," popsala hrdá majitelka grilu Tereza Hübnerová.

Fotogalerie grilu a grilování

Přímo před naší kamerou na něm připravila naloženou krkovičku, volská oka i zeleninu.  

Maso zůstalo krásně šťavnaté, protože na něj vůbec nejde přímý plamen. Nemůže ho tedy spálit ani vysušit. "Navíc nemusím grilující se dobroty tolik hlídat, protože se na kameni nepřipalují," libuje si Tereza. Černá barva žulového kamene prozrazuje, že během léta je gril jednoznačně v plném provozu.

Kdo zvládne práci s železem, zvládne i gril

Základem konstrukce grilu jsou ocelové profily, stěny jsou ze silného ocelového plechu. Ve spodní části topeniště samozřejmě nechybí železný rošt, umístěný zhruba pět centimetrů ode dna grilu.

Kovový zahradní gril s žulovým kamenem vyrobil na přání kamarád.
Žulový kámen silný 4 centimetry krásně drží teplo. Častým používám už lehce...
Festovní kovová konstrukce grilu by měla něco vydržet.

Posuvným bočním plátem v podobě jakýchsi dvířek se dá během grilování regulovat přívod vzduchu do topeniště a tím tedy i velikost plamene. Případně se dá gril i úplně uzavřít. 

Technické parametry grilu s žulovým kamenem

- Výška grilu 75 cm, šířka 60 cm, hloubka 30 cm.

- Tloušťka žulového kamene 4 cm, rozměr cca 60 × 30 cm.

- Přibližná cena veškerého materiálu 3 500 Kč.

- Jako topivo se ideálně osvědčilo dřevo a dřevěné uhlí.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

Zazimování zahrady: nezapomeňte na vodní plochy, radí zahradník

Vysokým výkonem, záběrem 46 cm a pevným kovovým šasi připomíná AKU rotační...

Nenechte nic náhodě a zazimujte zahradu ještě před příchodem prvních večerních mrazíků. Speciální péči potřebuje...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz