Jablka vodnatí kvůli globálnímu oteplování, tvrdí japonští vědci

  11:52aktualizováno  11:52
Jablka podle vědecké studie ztrácejí část své křupavosti kvůli tomu, že vodnatí, a navíc ještě sládnou, to vše vlivem globálního oteplování. Tvrdí to japonští vědci na základě údajů pocházejících z období od roku 1970 až 2010. Informovala o tom agentura AFP.

Vlivem globálního oteplování jablka sládnou a jsou stále vodnatější. | foto: Profimedia.cz

Výzkumný tým analyzoval údaje ze dvou ovocných sadů v Japonsku. Z nich získal jasné důkazy, že klimatické změny mají dopad na chuť jablek a jejich strukturu. "Všechny tyto změny mohou být způsobeny časnějším vykvétáním a vyššími teplotami," napsali vědci ve studii, kterou zveřejnil časopis Nature Scientific Reports.

Na světě se ročně urodí asi 60 milionů tun jablek, což z nich činí třetí celkově nejoblíbenější druh ovoce. Předchozí studie ukázaly, že globální oteplování způsobuje časnější vykvétání jabloní a že na sklizeň mají vliv změny v množství srážek a výši teplot.

Sady využité ke studii pěstují odrůdy jablek Fudži a Cugaru. Farmy ležící v japonských prefekturách Nagano a Aomori za sledovanou dobu zaznamenaly průměrný nárůst teplot vzduchu o 0,31, respektive 0,34 stupně Celsia za desetiletí. Tyto sady si vědci vybrali proto, že na nich nedocházelo ke změně kultivarů nebo pěstitelských praktik, a tudíž mohli vyloučit jiné faktory vyjma klimatických.

Údaje sledované během let zahrnovaly měření koncentrace kyselin a cukru, pevnosti ovoce a vodnatění, chorobu, která způsobuje vodou prosáklé oblasti v dužině jablka. Analýza prokázala pokles v kyselosti a pevnosti, ale zároveň zvýšení sladkosti za sledovanou dobu.

"Myslíme si, že sladší jablko je pozitivní věc a ztráta tvrdosti je negativní," řekl AFP spoluautor studie Tošihiko Sugiura z Národního ústavu ovocnářství ve městě Fudžimoto. "Myslíme si, že většina lidí má ráda sladká a tvrdá jablka, i když každý má vlastní vkus. O měkkém jablku se v Japonsku říká, že je mdlé."

Výzkumníci uvedli, že jejich studie je patrně první, která měřila změny v chuti a struktuře jídla v důsledku klimatických změn.

Autoři: ,

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Vrcholným projevem kočičí lásky je olizování, prozradila expertka

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel....

Kamkoliv přijde, usadí se na zem, aby měla co nejblíž ke kočkám, kterým rozumí jako málokdo. Většinou si ji zvou k těm,...

Nejjednodušší zabezpečení domu a bytu. Funguje pravidlo pěti minut

Podle průzkumu zloději většinou volí okna nebo terasy ze zahrady, kde mají čas...

Cena vybavení v domácnosti je mnohdy vyšší, než se předpokládá. Když se sečte hodnota elektroniky, nábytku, vybavení...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Pando umírá. Jeden z nejstarších organismů zabíjejí jelenci a člověk

Oblast Fishlake National Forest

Velká kolonie topolu osikovitého nazývané Pando v americkém Utahu je ve vážném ohrožení. Podle vědců je to důsledkem...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

Podzim je ideální čas na provzdušnění trávníku, pomůžete mu do další sezony

aerifikace

Provzdušněním trávníku se myslí především propichování trávníku železnými trny. Mezi odborníky se i u nás používá slovo...

Najdete na iDNES.cz