Jablka vodnatí kvůli globálnímu oteplování, tvrdí japonští vědci

  11:52aktualizováno  11:52
Jablka podle vědecké studie ztrácejí část své křupavosti kvůli tomu, že vodnatí, a navíc ještě sládnou, to vše vlivem globálního oteplování. Tvrdí to japonští vědci na základě údajů pocházejících z období od roku 1970 až 2010. Informovala o tom agentura AFP.

Vlivem globálního oteplování jablka sládnou a jsou stále vodnatější. | foto: Profimedia.cz

Výzkumný tým analyzoval údaje ze dvou ovocných sadů v Japonsku. Z nich získal jasné důkazy, že klimatické změny mají dopad na chuť jablek a jejich strukturu. "Všechny tyto změny mohou být způsobeny časnějším vykvétáním a vyššími teplotami," napsali vědci ve studii, kterou zveřejnil časopis Nature Scientific Reports.

Na světě se ročně urodí asi 60 milionů tun jablek, což z nich činí třetí celkově nejoblíbenější druh ovoce. Předchozí studie ukázaly, že globální oteplování způsobuje časnější vykvétání jabloní a že na sklizeň mají vliv změny v množství srážek a výši teplot.

Sady využité ke studii pěstují odrůdy jablek Fudži a Cugaru. Farmy ležící v japonských prefekturách Nagano a Aomori za sledovanou dobu zaznamenaly průměrný nárůst teplot vzduchu o 0,31, respektive 0,34 stupně Celsia za desetiletí. Tyto sady si vědci vybrali proto, že na nich nedocházelo ke změně kultivarů nebo pěstitelských praktik, a tudíž mohli vyloučit jiné faktory vyjma klimatických.

Údaje sledované během let zahrnovaly měření koncentrace kyselin a cukru, pevnosti ovoce a vodnatění, chorobu, která způsobuje vodou prosáklé oblasti v dužině jablka. Analýza prokázala pokles v kyselosti a pevnosti, ale zároveň zvýšení sladkosti za sledovanou dobu.

"Myslíme si, že sladší jablko je pozitivní věc a ztráta tvrdosti je negativní," řekl AFP spoluautor studie Tošihiko Sugiura z Národního ústavu ovocnářství ve městě Fudžimoto. "Myslíme si, že většina lidí má ráda sladká a tvrdá jablka, i když každý má vlastní vkus. O měkkém jablku se v Japonsku říká, že je mdlé."

Výzkumníci uvedli, že jejich studie je patrně první, která měřila změny v chuti a struktuře jídla v důsledku klimatických změn.

Autoři: ,

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Zahrada v Podkrušnohoří, s láskou vydupaná z kamení a bojující se suchem

Maminčina zahrádka v Podkrušnohoří, v téměř 700 metrech n.m. Do soutěže ji...

Podkrušnohorskou zahrádku paní Jarmily byste našli ve svažitém terénu, v místech, kde dřív stávalo několik domů. Každou...

Čtenáře nejvíc zaujala přírodní zahrada, kterou pomohly navrhnout děti

Vítězné zahrady 2. kola soutěže Nejkrásnější zahrada

Dvoukolovou soutěž Nejkrásnější zahrada jsme vyhlásili na počátku června. Do druhého kola jsme vybrali dvacet dva...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

Najdete na iDNES.cz