Pochlubte se svou sklizní dýní, tipy na uskladnění i zpracování. | foto: Getty Images

Dýně je třeba včas sklidit a uskladnit. Pochlubte se svou úrodou či recepty

  • 0
Dýně u nás bývaly spíš popelkami, nikdo moc nevěděl co s nimi, což se zhruba za poslední čtvrtstoletí naštěstí změnilo. Protože třeba taková dýňová krémová polévka vás v sychravém či mrazivém dni opravdu krásně zahřeje. Pochlubte se, jak dýně letos narostly u vás, a v jaké úpravě je máte nejraději.

Až do středy 6. října nám do soutěže posílejte snímky, jak dýně pěstujete, jakou máte letos úrodu či jak jste vyzráli na jejich skladování. Uvítáme i snímky dýňových aranžmá a hlavně se budeme těšit na vaše vlastní dýňové recepty (příspěvek by měl v tomto případě obsahovat foto pokrmu, název, počet porcí, seznam surovin a pracovní postup). Soutěžní příspěvky uveřejníme v galerii v rubrice iDNES Recepty a iDNES Hobby. 

Své snímky dýní a dýňových jídel nahrávejte ZDE

Z došlých příspěvků vybereme tři výherce, které odměníme zajímavými cenami: rodinnou Kuchařkou pro vnučky Elišky Maixnerové a sadou zástěry s rukavicí do kuchyně iDNES.cz. Vybrané čtenářské recepty také uveřejníme v rubrice iDNES Recepty.

Dýně milují krásně vyhnojenou půdu a teplo, proto se jim většinou skvěle daří přímo na kompostu. Někdy si o to řeknou doslova samy. Prostě vyrostou tam, kam dáváte odpad z kuchyně, tedy i zbytky z dýní, občas i včetně semínek. A co u vás, jak se vám letos dýně povedly, a co všechno z nich připravujete? Pochlubte se a pošlete příspěvek do soutěže. 

Kdy a jak se vrhnout na sklizeň dýní, radí v našem archivním videu zkušený zahradník. Pokud chcete dýně co nejdéle skladovat co nejdéle, určitě je skliďte předtím, než je zchladí přízemní mrazíky. Jinak se smiřte s tím, že vám vydrží maximálně tři měsíce, případně je co nejdříve pracujte. Třeba na dýňové máslo oblíbené v Anglii, ve skleničkách vydrží rok.

24. října 2010

Pravidla naší aktuální dýňové soutěže najdete zde. Pochlubit se lze jak svými výpěstky, tak svým vlastním vymazlenýcm receptem.

Prohlédněte si soutěžní galerii ZDE

Třeba dýňovou polévku vaří i Zdeněk Pohlreich. Je rychlá, kdykoliv vás  spolehlivě zahřeje. Pokud jste ji ještě neochutnali, máte co dohánět.

12. listopadu 2018