Když v zimě vstupujete na trávník, promění se jako rozmražená jahoda

aktualizováno 
Jako se ze zmražené jahody stane po vyndání z mrazničky nechutná kejda, stejně se bude chovat travní hmota. Bude trvat týdny, než se vzpamatuje a zregeneruje.

Takto bude trávník, přes který se přejelo v zimě, vypadat ještě v květnu. | foto: Tomáš Šena

„Buňky se zmražením poškodily a nemají pevnost, jahoda je spíš vodnatá hmota ve tvaru jahody. Podobně se to děje i s buňkami stébel trávy. Když jsou zmrzlé, tak je mechanickým tlakem poškodíte. Stopy v trávníku mohou zůstat i týdny po nastartování nové sezony,“ používá toto srovnání trávníkář Tomáš Šena na svém blogu Milujusvujtravnik.cz

Trávník, který na povrchu rozmrzne, chůzí nepoškodíte, ale zase ho dokážete „rozčvachtat“. Proto po trávníku v zimě nechoďte, a pokud už musíte, nechoďte pořád stejnou cestičkou.

Zkuste použít například tyčky s praporkem a vytvořte tak bariéry, přes které se nemá chodit. Může to fungovat na děti, psa i manželku či manžela. Pokud už trávník někde poškodíte, zkuste místo lehce poprášit pískem, který aspoň oddělí bahnitou složku od vašich bot.

Příjezdovou cestu pečlivě vyznačte

Mnohem citelnější a zřetelné poškození hrozí, když k vám někdo přijede autem – soused, tchyně, kurýr se zbožím. Zvláště, když napadne sníh, nevědí, nebo je spíš nezajímá, kde končí cesta a začíná trávník a může se stát, že ho přejedou autem. „To je ohromná škoda a takto poškozený trávník se bude těžko regenerovat. Předpokládám, že ještě v květnu budou stopy po autě znatelné,“ popisuje z vlastní zkušenosti (viz foto).

V zimě, kdy nejsou jasně vymezené cestičky, kudy se smí a kudy ne, je třeba zvýšit ostražitost a pečlivě navigovat. Tedy vyznačit, kam už je šlápnutí či vjetí zakázáno.

Můžete se inspirovat následujícím videem. Tento kutil si uvědomil, že pokud jako doplněk vřetenovky používá na zapravení písku nebo zeminy kartáč, může ji použít nejen pro tento účel, ale klidně i pro odmetení čerstvého poprašku sněhu. A tak ji v tomto duchu vyzkoušel, aby vyznačil skutečnou příjezdovou cestu.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

KVÍZ: Umíte v kuchyni využít plané květy, pelyněk či kořen pampelišky?

Jakmile se venku něco zazelená, lze vyrazit s košíkem a nůžkami na bylinky. Jen...

S babím létem mnohde po osvěžujících deštících vyrazily čerstvé bylinky. A pokud bude ještě chvíli pokračovat letošní...

Čekejte na stálou teplotu pod osm stupňů. Pak je čas na sázení česneku

Když česnek, tak český (22. března 2012, Praha)

V půlce listopadu přichází ideální čas na sadbu česneku. Vypěstujte si kvalitní český paličák na celý příští rok, stačí...

OBRAZEM: Užijte si krásný podzim, inspirujte se, ochutnejte dýně

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na...

Přes třicet druhů dýní, ať už jsou využitelné v kuchyni či určené pouze na okrasu, lze tento víkend a celý následující...

Najdete na iDNES.cz