Tradiční česká zelenina se vrací do módy. Je napěchovaná vitaminy

aktualizováno 
Cizokrajná zelenina je vítaným zpestřením jídelníčku, ale stále častěji se do talířů vrací tradiční zelenina, která tu fungovala od nepaměti. Už proto, že je plná vitaminů a dalších živin, popisuje týdeník 5plus2.

Ředkvičky a jejich příbuzné | foto: 1000chuti.cz

Stačí listovat tradičními potravinami. Tuřín neboli brukev řepka je znovu čím dál častěji vidět na českých farmách a zahradách. Tato skromná a tradiční kořenová zelenina byla oblíbená už v minulosti. 

Fotogalerie

Chutí připomíná kedlubnu a lehce fialovým vzhledem řepu či větší ředkev. Její dřeň je sytě oranžová až žlutá. Je to nenáročná a mrazuvzdorná rostlina, která je skvělým zdrojem vitamínů A, C, vápníku, draslíku i vlákniny. 

Perfektně se hodí do polévek, jako příloha (například pečené hranolky), ale spolehlivě nahradí i maso v „masových“ směsích. Seženete ji většinou na farmářských trzích a v menších obchodech.

Mangold místo špenátu

Špenát zná každý, ale co takhle vyzkoušet mangold? Rostlina podobná právě špenátu má velmi chutné listy i stonky, které jsou plné vitamínů a využijete je jak ve studené, tak i v teplé kuchyni.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Mangold lze sehnat v několika různých odrůdách, jejichž stonky mohou hrát všemi barvami (žlutá, fialová). Listy rostliny jsou výtečné zejména do salátů, můžete je ale i podusit a podávat jako přílohu. Mají vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a zejména vlákniny. 

Nemusíte zůstat jen u mangoldu. Třeba listy červené řepy se perfektně hodí do letních salátů a s lebedou můžete v kuchyni naložit podobně jako se špenátem. Mimochodem po špenátu vám sice nevyrostou bicepsy jako Pepku námořníkovi, ale je prospěšný díky draslíku, hořčíku, kyselině listové či vitamínům E, K a C.

Vitamínové bomby: ředkvička a mrkev

I klasické české druhy zeleniny jako ředkvička nebo mrkev jsou přímo nabité vitamíny. Malá červená kulička obsahuje draslík nebo zinek, bohatá je zejména na vitamíny C, K a skupiny B. A mrkev? 

Oční problémy vám sice nevyřeší, ale skrývá řadu jiných benefitů, které využijete zejména, když ji budete jíst pravidelně – přísun vitamínů A, C nebo zinku. Díky betakarotenu funguje také jako přírodní solárium.

Které je to správné BIO

Ať už pro zeleninu míříte do obchodu nebo na farmu, dejte si pozor na její kvalitu, kterou může spolehlivě garantovat pouze označení zkratkou BIO. Certifikované logo biozebry či zeleného biolistu vám zaručí, že v koupených ředkvičkách nebo třeba mrkvi nebudou stopy chemických hnojiv a zbytečných postřiků. 

Zároveň podpoříte ekologické zemědělství, které produkcí potravin neznečišťuje životní prostředí a pomáhá přírodu zachovat v dobrém stavu. Jde o to, že tuto certifikaci dostanou jen zemědělci, kteří splňují hodně přísné přísné podmínky ohledně zamoření půdy pesticidy a herbicidy a jejich používání při pěstování produktů.

Tipy, jak pracovat s tradiční zeleninou

Ředkvičková polévka

Na másle zpěňte pokrájenou šalotku a přilijte 800 ml zeleninového vývaru. Až začne vřít, přidejte čtyři střední na větší kusy nakrájené brambory a vařte, dokud nezměknou.

Uvařené brambory vyjměte a spolu se dvěma svazky pokrájených ředkviček, stroužkem česneku, solí a pepřem rozmixujte na pyré.

Směs společně s 250 mililitry smetany ke šlehání vlijte do vývaru. Milovníci masa a uzenin si polévku mohou přizdobit kousky opečené klobásky.

Salát s celerem a mrkví

400 g mrkve, 250 g celeru a jedno jablko očistěte a nastrouhejte do mísy. Směs zakápněte šťávou z jednoho citronu.

Přidejte hrst rozinek a oblíbených oříšků, skvěle se hodí například vlašské. Směs promíchejte a skvělou svačinu v teplých dnech máte připravenou.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Nádrže na využití srážkové vody jsou drahé, ale polovinu vám zaplatí stát

Aby uprostřed léta nedošla voda k zalévání.

Systémy na zadržování dešťové vody sice nejsou levné, ale z velké části je může zaplatit dotace. Vodu pak použijete na...

Obnovil záhony trvalek, přidal nová zákoutí a zahrada mu kvete celý rok

Zahrada na Karvinsku nejen na prahu léta hýří barvami.

„Asi nesplňuje požadavky moderní zahradní architektury a z množství rostlinných druhů bude jásat snad jen botanik. Ale...

Řasy, nebo sinice? Závadnost vody zjistíte pomocí Maršálkova testu

Lahev po půl hodině na slunci

Pravidelně po delším období horka se zhoršuje kvalita vody ke koupání v přírodních nádržích. Pokud si nejste jisti, zda...

Najdete na iDNES.cz