Středa 21. října 2020, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 21. října 2020 Brigita

Podzimní bobule potěší nejen oči. Šípky či jeřabiny využijte v kuchyni

  0:09
Některé keře a stromy oživí podzimní přírodu záplavou barevných bobulí. Většina plodů není pro člověka jedlá ani chutná, i když je zobou ptáci, ovšem takový jeřabinový kompot či šípkové želé za vyzkoušení určitě stojí. Na obojí přináší časopis Claudia recept.

Šípkové želé: z 2 kg zralých plodů připravíte šest 200ml skleniček. (Recept...

Šípkové želé

Šípkové želé
Rozpis na cca 6 sklenic (o objemu 200 ml): 2000 g zralých šípků, 150 ml šťávy z citronů, 20 g jablečného pektinu a 700 g želírovacího cukru.

Šípky omyjeme. Přendáme do hrnce a přilijeme 1500 ml vody. Přivedeme ji k varu, snížíme teplotu a za občasného míchání vaříme asi hodinu, dokud nejsou šípky měkké. Pomocí šťouchadla na brambory rozmačkáme šípky na kaši. Přes čistou mísu dáme jemné plátýnko a přendáme na něj šípkové pyré. Necháme z něj odkapávat šťávu alespoň 60 minut. Nakonec pyré důkladně vymačkáme. 

Z šípkové hmoty získáme asi 750 ml šťávy. Pokud je jí méně, přidáme trochu vody a šťávu nalijeme do hrnce. Přidáme citronovou šťávu a pektin. Přivedeme k varu, necháme pektin rozpustit a přimícháme želírovací cukr.

Směs znovu přivedeme k varu. Za stálého míchání minutu zprudka vaříme a hrnec odstavíme. Šípkové želé nalijeme do zavařovacích sklenic. Uzavřeme je, vložíme do hrnce na utěrku a zalijeme horkou vodou tak, aby byly do tří čtvrtin ponořené. Přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut. Nakonec sklenice se šípkovým želé necháme vychladnout v hrnci.

Jeřabinový kompot: z 1 kg zralých plodů jeřábu sladkoplodého připravíte čtyři...

Jeřabinový kompot

Jeřabinový kompot
Rozpis na 4 půllitrové sklenice: 1000 g jedlých jeřabin, 1200 g cukru krupice a 1 citron.

Kompot připravujeme z dobře vyzrálých a vybarvených plodů jeřábu sladkoplodého. Trháme je nejlépe po prvním mrazíku, protože jsou sladší.

V litru vody svaříme 1000 g cukru. Jeřabiny dobře opereme, otrháme bobulky, vložíme je do cukerného roztoku a vaříme asi 10 až 15 minut. Po zmáčknutí by měly být pružné. 

Pak bobulky scedíme a natlačíme do půllitrových skleniček. Do šťávy přidáme dalších 200 g cukru, svaříme ji a ochutíme citronovou šťávou.

Horký nálev přilijeme do skleniček s jeřabinami. Dobře je uzavřeme a sterilujeme 30 minut při 85 °C.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor:
  • Nejčtenější

Skotské vejce je podle Forejta prasárna, MasterChef ho ale musí zvládnout

Ve hře o letošní titul MasterChefa jsou poslední čtyři soutěžící a po úterním večeru už je jasný první semifinalista:...

Pomyslnou bramborovou medaili MasterChefa má Ivka, Pavel si sáhl na dno

Tři semifinalisté letošní soutěže MasterChef Česko jsou po dvou výzvách úterního večera jasní: k Romanovi se v...

Renovaci stolní desky licí epoxidovou pryskyřicí jsme vyzkoušeli za vás

Takový stůl nekoupíte. Je to umělecké dílo a zkouška zručnosti i technických dovedností současně. Dá tolik práce, že už...

Chleba se nepřejí, svůj den slaví právem. A stále častěji ho pečeme doma

Móda pekáren na chleba má zlaté časy za sebou, i když je letos řada lidí opět oprášila. Upéct dobrý chleba zvládnete i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Teenager sice v kuchařském pořadu nezvítězil, přesto projevil velký talent

Teprve patnáctiletý František Šindelář, který se k plotně postavil v pořadu Prostřeno, ukázal, že si někteří mladí umí...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

  • Další z rubriky

Dvanáctero tipů pro říjnovou zahradu: sklízejte, sázejte, hnojte, sejte

Ani měsíc říjen nám nedovolí na zahrádce příliš zahálet. Ještě pořád je co sklízet. A hlavně je nejvyšší čas připravit...

Komule Davidova, keř co voní motýlům. Právě je čas na její množení řízky

Úžasná podívaná. Desítky motýlů přiláká na každou zahradu okrasná rostlina komule Davidova. Teď je čas pro řízkování a...

Začít na podzim je ideální. Při zakládání trávníku platí několik zásad

Premium Trávník je nezbytnou součástí každé zahrady. Pohled na něj je uklidňující, kontakt s ním příjemný. Krátce střižený,...

Zahrada navržená v roce 1940 je opět příjemnou zelenou oázou v centru Prahy

V těsném sousedství Rudolfina a židovského hřbitova se společně s Uměleckoprůmyslovým museem dočkal volného...

Cukrářka Iveta Fabešová se rozvádí. Přišla o své provozovny

Cukrářka Iveta Fabešová (36) se na sociálních sítích svým fanouškům svěřila, že se s manželem rozvádějí. Kvůli tomu...

Tvoje tvář má známý hlas bude bez Stárkové. Zkolabovala kvůli covidu-19

Show Tvoje tvář má známý hlas pokračuje už v sobotu večer sedmou epizodou. Jedna z účinkujících však v ní bude chybět....

N-word jsem měla vypustit, omluvila se z rasismu nařčená Čvančarová

Jitka Čvančarová (42) se ocitla pod palbou kritiky mnoha uživatelů sociálních sítí. Při imitování raperky Cardi B v...

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Chtěla jsem udělat něco zapovězeného, říká k pornu Tarra White

Má za sebou úspěšnou kariéru ve filmech pro dospělé, její vztahy s rodinou na Moravě však poznamenala. „Příbuzní se...