Základní bylinky do kuchyně: jak je pěstovat a používat

Čerstvé i sušené bylinky jsou nepostradatelnou součástí pokrmů, mnohé z nich mají navíc mimořádně kladný vliv na lidské zdraví. Protože nebývají náročné, s jejich pěstováním si snadno poradí i začátečník.

Bylinky na okně vypěstuje i zahradník-začátečník. | foto: Profimedia.cz

Kdo nemá zahradu ani balkon, může si na jaře postavit na kuchyňské okno alespoň pár kořenáčů a v nich chutné a zdravé čerstvé přísady pěstovat.

Petržel

Pěstování: Petržel (Petroselinum crispum) je dvouletka. Vysejte ji na jaře do řádku. Klíčí i několik týdnů a miluje změnu stanoviště. Dopřávejte jí dostatek vláhy, jinak bude žloutnout. Při ořezávání vždy zachovávejte středové listy.

Použití: Obsahuje množství vitaminu C a železa, přidává se do polévek, salátů, k vaječným, bramborovým a rybím pokrmům. Často se používá jako ozdoba ve studené kuchyni, její žvýkání osvěžuje dech.

Kopr

Pěstování: Kopr (Anetheum graveolens) je jednoletka, dorůstá až do výšky jednoho metru. Vysejte ho v květnu přímo na záhon. Je nenáročný.

Použití: Listy i semena používejte při zavařování, do omáček a studených polévek, na rybí pokrmy. Kopr má prokazatelné účinky při nadýmání, kojencům se dává odvar jako projímadlo.

Rozmarýn

Pěstování: Rozmarýn (Rosmarinus officinalis) je pomalu rostoucí keřík, který miluje plné slunce (pochází ze Středozemí). Pěstujte ho v nádobě, kterou na podzim přeneste na bezmrazé světlé místo a na jaře umístěte opět do zahrady nebo na balkon.

Použití: Povzbuzuje nervovou soustavu a krevní oběh, zlepšuje zažívání. Je typickým středomořským kořením, dochucují se jím omáčky, masa, používá se při grilování. Osvěží vás, když si ho přidáte do lázně.

Bazalka

Pěstování: Bazalka (Ocimum basilikum) je jednoletá rostlina, poměrně choulostivá, nesnáší chlad. Pěstujte ji proto ve skleníku nebo na teplém chráněném místě. Zakoupené sazenice vysaďte po ledových mužích.

Použití: Hodí se skoro ke všemu, tradičně se přidává do pokrmů z rajčat. Nikdy ji nevařte, přidávejte až na konec vaření. Odvar z natí se pije při chorobách ledvin. Bazalka také zklidňuje nervy a tiší žaludeční křeče.

Tymián

Pěstování: Tymián (Thymus vulgaris) je nízký plazivý keřík ze Středomoří. Je to víceletá rostlina. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se od sebe liší i chuťově. Oblíbené jsou takzvané citronové tymiány. Sazenici kupte v zahradnictví a vsaďte do půdy nebo si oddělte kus z větší rostliny u sousedů.

Použití: Výluh uvolňuje hleny při kašli a zklidňuje záněty dýchacích cest, má výrazné antiseptické vlastnosti. V kuchyni je oblíbený pro své aroma, krásně voní. Hodí se hlavně do teplé kuchyně, na drůbež a zvěřinu, do dušených jídel, polévek a nádivek.

Vstoupit do diskuse (13 příspěvků)

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

KVÍZ: Jak se vyznáte v pěstování, skladování a použití česneku?

Ilustrační snímek

Česnek je surovina, bez kterého neuvaříte skoro nic, pokud tedy nejste zarytý pekař, který pracuje jenom se sladkými ingrediencemi. Důležité je vědět, jak ho vypěstovat, kterou odrůdu zvolit, ale i...

Ulovil majestátního tygřího pstruha. Příběh mladého muškaře z Otavy

Soutěž
Maxův vysněný tygří pstruh

Z mladického snu o muškaření se zrodil Maxův životní úlovek. Patnáctiletý rybář, který své první krůčky u vody udělal s dědou, zasvětil svůj čas zdokonalování techniky na Otavě, aby ulovil bájného...

Se slepicemi už se Kotek z farmy nehne. Zasadil brambory, udělal drenáže

Prima TV, Farma Vojty Kotka

Duben je měsíc, kdy se každý farmář rozhodně má co otáčet. Natož začínající, jak opět zjistil Vojta Kotek, který si původně plánoval, že manželčiny narozeniny na Apríla oslaví přímo v Kozárovicích ve...

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

Sýr jako klíč k prevenci demence? Japonská studie odhalila, jak ochránit mozek

ilustrační snímek

Nová studie přináší zajímavé zjištění: konzumace sýra jen jednou týdně by mohla pomoci snížit riziko rozvoje demence. Studie z Japonska naznačuje, že sýr by mohl mít ochranný účinek, který vědci...

Kdy sázet lilie a jak na to. Vyhněte se chybám, které ničí cibulky

Přejete si na léto vytvořit na zahradě předěl, například mezi užitkovými...

Lilie patří mezi nejpůsobivější květiny, jaké si můžete na zahradě vysadit. Potěší bohatými květy i nenáročným pěstováním. Poradíme, kdy lilie sázet, jak vybrat vhodné stanoviště a půdu i jak...

12. listopadu 2025

Dědův malý podběrák na to nestačil. Životní souboj se 161centimetrovým sumcem

Soutěž
Tomáš Hovorka a jeho obří sumec

Tento příspěvek do soutěže Můj nejlepší rybářský úlovek poslal Tomáš Hovorka. Líčí jeden z nejúžasnějších a nejnáročnějších soubojů s rybou, který mladý rybář zažil. Ukazuje nejen vzrušení z...

12. listopadu 2025

Za kobrami do haďárny k Budějovicím. Mají tu největší evropskou sbírku

Kobra quinejská je unikátní druh, popsaný teprve v roce 2018. Dvorská zoo je...

Představte si, že na jednom místě v Česku můžete vidět dvacítku druhů kober, včetně kobry královské. A legendární mambu černou jako bonus k tomu. Stačí zajet do Dvorce v jižních Čechách, jen 15...

12. listopadu 2025

Mám ráda prvotní šok, základ je třídění a pořadí. Češka o mistrovství světa v puzzle

Premium
Historicky první mistryně světa v jednotlivcích ve skládání puzzle Jana...

Snad každý někdy doma skládal puzzle. Ale zkusili jste si sestavit obrázek na čas? Jana Ondroušková v tom patří k nejlepším na světě. „Pokud slyšíte cizí potlesk, víte, že první nebudete,“ říká v...

11. listopadu 2025

Mláďata roku. V pražské zoo se podařil odchov kriticky ohrožených želv

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií...

V zoologické zahradě v Praze se poprvé podařil přirozený odchov pěti orlicií bornejských. Líhnutí kriticky ohrožené želvy a její chov je podle chovatelů velmi náročný. Vylíhlé orlicie proto v pražské...

11. listopadu 2025  14:14

Hrabat, nebo nehrabat. Odpověď na otázku, kdy je listí vaším spojencem

Není nutné mít pod kontrolou každý lísteček. A když už listí uklízíte, využijte...

S příchodem listopadu se zahrada promění v galerii zlatavých a karmínových barev, ale s krásou přichází i věčná zahradnická otázka. Zatímco Shakespearův Hamlet řešil, zda „být, či nebýt“, majitele...

11. listopadu 2025

Zanedbali kastraci a nezvládli děsivé množení. Záchranáři jim odebrali 80 psů

Záběry ze záchrany

Záchranáři vyzvedli z domu v hrabství Bedfordshire 80 psů a jednu kočku. Šlo o to, že z původních dvou psů, které majitelé opomněli kastrovat, se tato smečka rozrostla do obřích rozměrů a jejich...

11. listopadu 2025

Lógr si sušte. Na zahradě funguje jako hnojivo, vylepšovač půdy i repelent

Prima TV, Zahradnice po ruce, Lenka Eywa, lógr. využití, zahrada

Jasně že kávovou sedlinu neboli lógr můžete do kompostu nebo vermikompostéru přidávat celou zimu. Ale také ho lze sušit a na jaře budete připraveni odpuzovat i sezonní škůdce. Každopádně lógr není...

11. listopadu 2025

Jasná obloha je roztouží. Musím odhadnout povahu jelena, líčí šampion ve vábení

Premium
Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže...

Tomáš Třeský je mistrem republiky ve vábení jelenů. Jejich hlas dokáže napodobit tak, že zmate i zkušené dvanácteráky. „Jednou ke mně přišel tak blízko, že bych na něj skoro dosáhl. Vidět troubícího...

10. listopadu 2025

Svatomartinská husa krok za krokem: peče se sama bez kontroly 13 hodin

Sliny se sbíhají i na obrázku.

Dozlatova pečená husička patří k oslavám svatého Martina stejně jako Ježíšek k vánočním svátkům. Ideální je vložit ji do trouby večer o den dříve a máte sváteční oběd jako malovaný.

10. listopadu 2025  16:27

Maminky rozhodly! Tohle jsou nejlepší porodnice v Česku pro rok 2025
Maminky rozhodly! Tohle jsou nejlepší porodnice v Česku pro rok 2025

Každá z nás chce rodit tam, kde se cítí bezpečně a kde se o ni i o miminko postarají s respektem. Proto už tradičně pořádáme hlasování o tu...

Z pastviny až na evropské pódium: Příběh Ekofarmy Kateřina

Ve spolupráci
Farma Kateřina

Rodinná farma manželů Loosových v Krušných horách začala nenápadně – jednou krávou a velkou vírou ve smysluplné ekologické hospodaření. Dnes se stará o stádo čítající až 150 kusů plemen Limousin a...

10. listopadu 2025

Cukrář Maršálek podlehl kouzlu zeleného čaje, je fajn i do rýžových knedlíčků

Josef Maršálek si zajel přímo do čínského Nanchangu, tedy do srdce světové...

Čaj jako jeden z nejstarších nápojů světa provází miliony lidí každý den, přesto jeho skutečné kouzlo zůstává mnohým skryto. Objevte svět podmanivých chutí, vůní a příběhů od indického Ásámu po...

10. listopadu 2025
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.