Radost z vlastnoručně vypěstované a sklizené zeleniny totiž pohltí úplně každého. Dalším kladem je fakt, že znáte prostředí, ze kterého zelenina pochází – a nemusíte se bát, že kupujete a konzumujete zajíce v pytli.
Co je důležité v březnu
- Pažitku vysejte do zahrady. Do květináčů použijte odrůdy se silnějšími listy.
- Rané odrůdy brambor předkličte na světlém a teplém místě v krabici naplněné půdou.
- Za suchého počasí připravte záhony, aby se při setí s půdou snadno pracovalo. Během přípravy záhonů zapracujte vyzrálý kompost v množství 3 až 5 l/m².
- Hrách dřeňový i cukrový po naklíčení přikryjte půdou do výšky 10 cm.
- Vysejte špenát pod textilii, po 6 až 8 týdnech ho skliďte tak, že ho ostříháte.
- Hořčici vysejte jako zelené hnojivo před další zeleninou. Vysejte také špenát jako jedlé zelené hnojení. Vzdálenost řádků přibližně 40 cm.
- Časně vyseté boby, mrkev a ředkvičky chraňte tenkou netkanou textilií.
- Do větších misek vysejte dvouletý celer, později vyjednoťte v odstupech 5x5 cm.
- Sázejte kedlubny a rané zelí. Od poloviny března můžete sázet hlávkové zelí, špičaté zelí a hlávkovou kapustu.
- Do záhonů vysévejte petržel. Zároveň nezapomeňte, že na stejném místě by se měla znovu pěstovat nejdříve za čtyři roky.
- Nižší odrůdy hrachu do výšky 60 cm (např. ‚Evita‘) nepotřebují žádnou oporu.
- Do záhonů zapichujte šalotku (odstup řádků 25 cm, vzdálenost v řádku 12 cm).
- Kedlubny sázejte pod netkanou textilii nebo fólii.
- Odstraňte klest, který přes zimu chránil šalvěj a rozmarýnu.
- Papriky vyseté v únoru už můžete přepikýrovat do samostatných květináčů.
Užitkovou zahradu si přitáhněte k terase a kochejte se, radí Leffler![]() |