náhledy
Brambory jsou základem pro stovky receptů, každý den mohou chutnat jinak.
Autor: Getty Images
Česko bývalo bramborářskou velmocí. Aktuálně se tu pěstuje jen zhruba pětina brambor než před rokem 1989.
Autor: Getty Images
Brambory zásadně neskladujte na světle, zezelenají. A takové brambory už nelze doporučit ke konzumaci.
Autor: Getty Images
Brambory v Čechách patřily k základním potravinám, které si každá rodina před zimou pečlivě uskladnila.
Autor: Getty Images
Sběrači brambor (1891), barevná rytina od Guye Rose
Autor: WIKIMEDIA
Ilustrace brambor z ročenky „Mills' garden annual“ (1895)
Autor: The Biodiversity Heritage Library
Ilustrace brambor z ročenky „Mills' garden annual“ (1895)
Autor: The Biodiversity Heritage Library
Aktuálně nejsme v pěstování brambor soběstační a jsme závislí na dovozu, přestože jsou u nás ideální podmínky pro pěstování. Stejně tak máme špičkové šlechtitele a pěstitele. I proto si řada lidí pěstuje brambory sama.
Autor: Miroslava Strejčková
Řada lidí si pěstuje brambory sama, pokud mají místo na zahradě, případně na chalupě. Stejně jako autorka článku.
Autor: Miroslava Strejčková
Případně lidé nakupují od drobných pěstitelů přebytky, na každé vsi se někdo najde.
Autor: Miroslava Strejčková
Brambory pěstované na políčku u víkendové chalupy
Autor: Miroslava Strejčková
A úroda autorky
Autor: Miroslava Strejčková
Ilustrace brambory z roku 1891 (Vilmorin)
Autor: WIKIMEDIA
Ilustrace brambory z knihy Naše škodljive rastline, tedy Naše škodlivé rostliny. (1892, Martin Cilenšek)
Autor: WIKIMEDIA