náhledy
Osmdesát tři let stará odrůda brambor nazvaná Keřkovské rohlíčky. Jejich hlízy mají rohlíčkovitý tvar se žlutou lojovitou dužinou a jsou ideální na přípravu bramborových salátů.
Autor: Wikimedia, Jiří Zelenka
Národní poklad: genová banka odrůd uložených in vitro, tedy ve zkumavkách, za ideálních podmínek k jejich přežití. Nachází se tu tisíce vzorků.
Autor: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
In vitro (tedy ve zkumavce) ve Výzkumném ústavu bramborářském šlechtitelé zachránili genetický materiál odrůdy Keřkovské rohlíčky, aby ho v lepších dobách zase mohli vzkřísit k životu.
Autor: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
Takto vypadá zpracování bramborových stonkových segmentů k uchování za podmínek in vitro, tedy ve zkumavce.
Autor: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
Ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě mají genovou banku na výzkum a křížení odrůd brambor.
Autor: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
Keřkovské rohlíčky jsou stále velice ceněnou a vyhledávanou odrůdou brambor, ideální na saláty.
Autor: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
Šlechtitel Keřkovských rohlíčků Ing. Josef Sixta na dobové fotografii
Autor: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
Výběr brambor na štědrovečerní salát rozhodně nepodceňujte. Pokud neseženete přímo keřkovské rohlíčky, zkuste třeba odrůdu Annabele. Rozhodně ovšem sáhněte po bramborách typu A nebo AB.
Autor: Getty Images
Bramborový salát se špekem je sám o sobě výborný.
Autor: Wikimedia
Bramborový salát ve vídeňském stylu je lehčí verzí našeho tradičního bramborového salátů a skvěle se hodí ke smaženému masu.
Autor: Wikimedia