Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžké začátky „branibor“ v Čechách. Zpočátku je dávali jenom prasatům

V krizi umí nasytit davy. Chutnaly už Inkům před osmi tisíci lety. Bramborami, dříve nazývanými „branibory“, ale Češi ještě před dvěma staletími opovrhovali. „Ani nejprostší čeledín nechtěl je pojídati,“ píše se v první české kuchařce věnované čistě bramborám. Napsala ji Hana Dumková, od jejíž smrti uplynulo sto let, připomíná týdeník 5plus2.
Brambory jsou dnes jednou z nejobvyklejších příloh, ale mohou se stát i hlavním chodem.

Brambory jsou dnes jednou z nejobvyklejších příloh, ale mohou se stát i hlavním chodem. | foto: Bílé Plus

Žena, která naučila české hospodyně vařit z brambor. Takový „titul“ náleží kuchařce a spisovatelce Haně Dumkové, od jejíhož úmrtí v únoru uplynulo sto let. Byla totiž autorkou první rozsáhlé české kuchařky věnované výlučně bramborám, která se jmenovala Úprava jídel zemákových a kterou je možné si zdarma prolistovat na webu Národní knihovny České republiky.

„Roku 1874 bylo tomu sto let, co zemáky do zemí Koruny české přineseny byly,“ vyzdvihuje autorka jeden z důvodů, proč knihu začala psát. V té době se ale bramborům říkalo hlavně branibory.

Důvodem bylo, že se rostlina rozšířila z Německa, které Češi nazývali Braniborsko. „Čechové, nazývajíce z doby válek pruských všechny Němce Branibory, pojmenovali tak i zemáky,“ vysvětluje v předmluvě slavné české kuchařky spisovatelčin manžel a též milovník brambor Josef Dumka. Jedna ze základních plodin českých polí byla přitom po dlouhá léta vnímána jako potrava dobrá tak leda pro prasata.

Pocházely z Jižní Ameriky

Vraťme se ale ještě hlouběji do minulosti. Prapůvod brambor je třeba hledat v Jižní Americe, kde je už před osmi tisíci lety pěstovali lidé z civilizace Inků. Ti si vyšlechtili desítky odrůd, měli dokonce bramborové božstvo.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Kdo plodinu dovezl do Evropy, se už neví – možná Kolumbus, ale spíš až dobyvatelé ze Španělska. Jeden z nich, konkvistador Francisco Pizarro, zakladatel dnešního hlavního města Peru Limy, je považoval za houby. Konkrétně za „chutné a moučné lanýže“. 

Kromě Španělů se chtěli novou plodinou pochlubit i Angličané, královně prý jako dar připravili z nevídané suroviny připravený salát. Jenže nikoliv z hlíz, ale z jedovaté a nechutné bramborové natě. Entrée brambor v Anglii bylo tedy neslavné. 

Tajemná nová rostlina se z počátku těšila zájmu především v zahradách bohatých Španělů, odkud poté pronikla do Itálie coby vzácné „tartuffi“. V roce 1675 se jí začalo dařit v Irsku, roku 1717 se brambory objevily v Sasku a o dvě desetiletí později v Prusku, odkud se ve velkém dostaly coby „branibory“ do Čech.

Do Prahy je přinesli mniši

Evropané o novinku v jídelníčku z počátku nestáli. Téměř dvě století považovali brambory za pohanskou, nečistou a zdraví ohrožující plodinu. „Německý lid, jevě velkou nechuť k nové plodině, ničil pole zemáky posázená tak, že císař Bedřich musel k ochraně dragouny povolat a kolem polí postaviti,“ vypravuje v knize Josef Dumka s tím, že kdo odmítl brambory pěstovat, hrozil mu trest uříznutí uší a nosu.

Jinak než silou na to šel jistý Francouz, lékárník Antoine Parmentier. Nejprve přesvědčil krále Ludvíka XVI., aby mu věnoval bramborová pole nedaleko Paříže. Lidé ale jím pěstovanou plodinu ignorovali.

Lékárník přesto nechal pole hlídat. Ale jen přes den a co nejvíc nápadně. Tím vyvolal zvědavost u vesničanů, kteří pak v noci brambory kradli, doma je tajně jedli a postupně je začali sami pěstovat.

Byť obyčejní lidé, a dokonce i chudina zemáky z počátku odmítali, oblíbili si je mniši. Zejména františkáni, kteří jimi zdobili klášterní zahrady. 

Právě ti je jako jedni z prvních přinesli během třicetileté války do Prahy. Po čase se k jedlíkům brambor přidali šlechtici i měšťané. 

O několik desetiletí později už bývaly k vidění na polích častěji, ovšem nejdříve hlavně na horách, kde se jiným plodinám tolik nedařilo. „Horníci z Rudohoří (starý název pro Krušné hory – pozn. red.) přinesli zemáky do okolí jáchymovského a odtud octnuly se přes slezské pohoří v našich Krkonoších. V horách českých nalezly záhy vděčných ochránců, zatímco ve středu země bylo o ně velmi málo pečováno,“ vypravuje Dumka. 

„Mnozí hospodáři zasazovali se sice o rozšíření jich mezi svými krajany, ale marně. Rolník, pěstoval-li je takřka z donucení, krmil jimi jen vepřový dobytek, lid však se jich ani nedotkl, ba ani nejprostší čeledín nechtěl je pojídati.“

Když ještě nezvyklou plodinu občas zachvátila nějaká choroba, zhrozily se i úřady. Berlín, ale třeba roku 1806 i Praha, zakázal například dobývat brambory rané. „Válečná léta a mnohé neúrody ovšem překonaly všelijaké předsudky a dopomohly bramborům k důstojnému postavení v našem polním hospodářství,“ uzavírá Josef Dumek s poukazem na to, že se tak stalo někdy kolem roku 1813.

Bramborové pochutiny podle Hany Dumkové

Kuchařská kniha Hany Dumkové Úprava jídel zemákových vyšla v nakladatelství Františka Kytky v roce 1880. Obsahuje 516 receptů včetně pokrmů jako toč, lepenice, pražená kaše, michanky a další méně známá jídla dřívějších hospodyň.

Titulní strana kuchařky, která možná zvrátila vnímání brambor jen jako jídla pro prasata.

Třeba bramborové kaše byly levné a připravovaly se na desítky způsobů, na sladko i na slano. Následující recepty přinášíme v původním dobovém znění. 

Zemáková kaše pražená
Zemáky oškrabané se dají do hrnce a vaří se s kmínem a solí. Zároveň se vezme 3/4 žejdlíku (0,26 litru krupičky dětské), dá se na rendlík, přidá se kus sádla a míchá se jí, až je do zlatova opražena. Krupice tato se přidá k zemákům jemně rozmačkaným a poleje se horkým sádlem nebo máslem.

Zemáková kaše s jablky
Vezme se stejné množství zemáků i jablek. Zemáky se uvaří, scedí, protlačí sítem, by z nich povstala hustá kaše. Oloupaná jablka se uvaří a sítem protlačí. 

Jablka i zemáky se smíchají s kusem másla, až vše hodně zhoustne. Na mísu se udělá z kaše homole a pokryje se houskou na másle smaženou.

Toč
Oloupají a rozstrouhají se na struhadle velké zemáky syrové, ke kterým několik vařených rozstrouhaných se přidá, načež přidá se mouky a mléka, z čehož udělá se řídké těsto, kmínem a solí připravené. Na máslem vymazaný pekáč naleje se těsto a dá se do červena upéci. Velmi chutné jesti jídlo toto –dokud je čerstvé. 

Lepenice
Oloupají se velké syrové zemáky, uvařejí a rozmíchají na kaši. Uvařené zelí smíchá se se zemáky společně, osolí a omastí se a lepenice hotová dá se na mísu.

Omelety zemákové
45 grammů másla, 2 celá vejce, několik strouhaných uvařených zemáků, půl litru smetany, 90 grammů cukru, kousek vanilky a půl litru bílé mouky se v hrnci smíchá, omeletová forma se promastí, do formy po částkách lije, upečené se posypou skořicí a cukrem.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Venkovská zahrada, kde se moderní s respektem snoubí s kouzlem starých časů

16. dubna 2024

Zrekonstruujte starý dům na venkově ruku v ruce se starou zahradou tak, abyste zachovali jejich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Podzámecká zahrada v Kroměříži je plná energie a inspirace. I za deště

22. dubna 2024  10:42

Nemůžete zabloudit. Na spodní straně náměstí proběhnete mezi domy k zámku s právě opravovanou...

Liška byla nejlepším přítelem člověka, dřív než domestikoval psy, tvrdí studie

22. dubna 2024

Lidé kdysi patrně chovali lišky jako domácí mazlíčky dávno předtím, než se na scéně objevili...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...