Student postavil biomilíř, se kterým může vytápět skleník celý rok

aktualizováno 
Proč nevyužít tepla, které vzniká při kompostování? To bylo to první, co napadlo studenta Jakub Stejskal z vyšší odborné školy v Bystřici pod Pernštejnem. Na konci procesu byl biomilíř, tedy hromada kompostu o průměru sedm metrů a výšce tři metry.

Biomilíř je v podstatě hromada 80 m3 pečlivě namíchané hmoty, základem je dřevní štěpka. | foto: Technické služby Moravské Třebová

Na první pohled to vypadá snadně, ale samotnou výrobu provázelo hodně pokusů. „Francouzský agronom Jean Pain začal u zbytků větví, které se snažil využít v kompostu. Zjistil jsem, že u nás nikdo podobné pokusy neprováděl, tak jsem poslední tři nebo čtyři roky zkoušel zkoumat, jak proces detailně vypadá. Jaký má být poměr surového materiálu, jaká velikost biomilíře, jak správně energii využít. Zkoušel jsem, jak dosáhnout optimálního poměru surovin,“ popisoval Stejskal.

Fotogalerie

Jako student neoplýval prostředky, proto byl rád, když se mu podařilo získat jako partnera Technické služby z Moravské Třebové, které otevřely novou kompostárnu a na svém pozemku mu umožnily milíř postavit. „Jenže ta hromada představuje 80 m³ materiálu a z toho tvoří 80 % dřevní štěpka, kterou jsem musel ručně připravit,“ popisoval.

Další problémy nastaly, když vymýšlel výměník. V milíři fungoval vodní i vzduchový výměník, aby student mohl na základě pokusu vyhodnotit, který z nich bude vhodnější.

To vše se odehrálo zhruba před rokem a půl. Dnes je čas začít hodnotit. „Počítalo se s tím, že biomilíř vydrží dávat dávat energii 12 měsíců, nakonec z toho byl rok a půl,“ popisuje ředitelka Technických služeb Moravské Třebové Gabriela Hořčíková. Během té doby došlo jen k jedné nehodě, z vodního výměníku se začala ztrácet kapalina. Hromadu bylo třeba rozebrat a výměník opravit. Pak se už bohužel nepodařilo „nastartovat“ procesy v milíři, takže už nedodávala slíbených 50 °C.

Technické služby s autorem, který mezitím už školu absolvoval, spolupráci nepřerušily. Na základě nabytých zkušeností se chystají pro vlastní potřebu vybudovat vlastní milíř a Jakub Stejskal bude stavět ve svém bydlišti další, tentokrát už jako zdroj vytápění pro obytnou budovu. S teplovodním výměníkem, který se pro toto použití osvědčil jako nejlepší a nejúčinnější.

Svůj zlepšovák by chtěl uplatnit nejen jako zdroj vytápění pro nízkoenergetické budovy, ale i tak, aby se skloubila výroba tepla s výrobou kompostu, který by mohl fungovat jako hnojivo pro zlepšení vlastností dnes poničené zemědělské půdy.

Navíc se se svým projektem přihlásil do některých soutěží, v současné době se umístil v krajském kole soutěže Enersol 2016 a postupuje do celostátního kola. Mimo to přednáší o obnovitelných energiích.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Italští vinaři si pod sebou řežou větev. Ničí půdu výrobou prosecca

Prosecco je v současné době jedním z nejoblíbenějších nápojů.

Někde erozi půdy způsobuje řepka nebo kukuřice, v Itálii vinice. Je to důsledek průmyslové nadprodukce, jejíž výsledkem...

Co potřebují pivoňky, nenáročné krasavice zahrad našich babiček

Paeonia suffruticosa ’Fen Mian Tao Hua’

„Nepříliš náročné rostliny mírného pásma, většina druhů odolných proti mrazu,“ dají se podle Ivety Bulánkové, kurátorky...

I do té nejmenší zahrady ve městě lze dostat hloubku. A pořádnou terasu

Jakmile trvalkový podrost a keře zesílí a rozrostou se, jednotlivá místa v...

Co bych za takovou zahradu dal, napadne asi téměř každého obyvatele velkoměsta, jež po zahradě marně touží, nad obrázky...

Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH
Jaguar XF 20d AWD 2017 · DPH

r.v. 2017, naj. 55 247 km, diesel
650 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz