Bourovec a bekyně. Kvůli skoku ze zimy do léta škůdci stromů opět řádí

aktualizováno 
Podle vědců skok ze zimy přímo do léta nedokázal zdecimovat přezimující vajíčka škůdců stromů. Teplé počasí pak má za následek i to, že zatímco se dříve škůdci, zvláště obaleči, líhli jen jedenkrát ročně, dnes už je to dvakrát a lze očekávat i tři generace za rok.

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce březového a desítkami jejich zvláštních hnízd. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Zprávu o přemnožení na Svitavsku nebo v okrese Brno-venkov přinesla Česká televize. Podle jejích informací konkrétní skeletovaný, neboli kompletně ohryzaný, strom měla na svědomí bekyně zlatořitná. Strom však dokáže podobně „oholit“ i bourovec březový nebo předivky.

Takto to vypadalo u Kožichovic před čtyřimi lety

Strom samotný se z toho sice vzpamatuje, ale v případě, že by šlo o ovocný strom, není možné čekat žádnou úrodu. Zatímco bekyně napadá právě zejména ovocné stromy, jako jsou třešně či hrušně, bourovec si rád smlsne na lípě, bříze nebo hlohu.

Tito škůdci se nejvíce šíří na stromech, které nejsou sadaři pravidelně ošetřované a kontrolované. Například i ve stromořadích u cest, kde mají pro ně vhodná osluněná místa.

Proti podobným škůdcům je nejlepší bojovat mechanickou cestou. Na větvích přezimují v hnízdech, kam jsou nakladená vajíčka, takže je vhodné je odstříhat. Během sezony je dobré housenky jednoduše setřást, aby se nemohly zakuklit a nevylíhli se z nich později motýli, kteří vajíčka nakladou. Pro zničení bekyně lze také použít biologický postřik s bakterií Bacillus thuringiensis.

Podívejte se, jak může vypadat obří kokon housenek:

Rozhodně se nedoporučuje sahat na chlupaté housenky holou rukou. Jejich chloupky se ulomí, což člověk pocítí jako žahnutí kopřivou. A to nejen u alergiků.

„Já si nemyslím, že by teplá zima měla nějaký rozhodný vliv na větším rozšíření na našem území. Vajíčka jsou totiž velmi odolná a mráz dobře vydrží. Spíš jim vadí prudké střídání teplot, kdy se střídá mráz a teplo, což letos na jaře chybělo. Jenže k tomu se přidává mnoho dalších faktorů,“ vysvětluje Oto Nakládal z katedry ekologie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze.

Před rokem na Třebíčsku

Podobné obrázky se objevují téměř každý rok.

Různé druhy hmyzu žijí v různých cyklech, takže jednou za několik let je jich více, do toho navíc vstupuje jejich odlišná citlivost na UV záření, které je naopak zabíjí. Navíc jsou doma hlavně v jižní části Evropy, kde páchají největší škody, a jak se jižní teploty posouvají na naše území, přesouvají se škůdci i k nám.

„To ovšem neznamená, že by je neměli třeba i v Polsku, které je dalo severněji. Ale výskyt takové housenky je daleko víc ojedinělý, takže si jich ani nevšimnete,“ popisuje přírodovědec.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

KVÍZ: Otestujte se, co víte o jarní přírodě v Česku

Co víte o naší jarní přírodě? Úplně postačí, pokud se v ní umíte chovat. Víte...

Nemusíte být zrovna kovaní zoologové nebo odborníci přes tuzemskou flóru, nikdy ovšem nevíte, kdy se vám může vědění o...

Další z rubriky

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Mandloň z Maďarska má titul Evropský strom roku. Zádvorská lepa je pátá

Mandloň na Sněžném vrchu v Pécsi na jihu Maďarska.

Lípa svobody z Velkých Opatovic, tzv. Zádvorská lepa, už sto let připomíná vznik samostatného státu a ukončení první...

Je čas k přípravě záhonů. Dřinu vám usnadní kultivátor nebo rotavátor

Rotavátory poslouží pro zkypření a úpravu záhonů před jarní sadbou.

Příprava záhonů je nutnou jarní daní za to, že se během sezony můžete těšit z úrody. Místo klasické motyčky dnes můžete...

Advantage Consulting, s.r.o.
PRACOVNÍK SERVISU - JUNIOR

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 25 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz