Klasickou nástrahu vyrobíte za pakatel a funguje perfektně

aktualizováno 
Dnešní rybařina překypuje různými moderními nástrahami, za jejichž úspěšnost by někteří prodejci dali snad i ruku do ohně, jen aby je rybářům za nemalý peníz prodali. Ne vždy je ale nutné volit tu nejdražší variantu, někdy stačí sáhnout po staré klasice.

I na levnou nástrahu můžete chytit kapitálního kapra. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do sorty klasických nástrah patří určitě těsto. To si můžete vyrobit v pohodlí domova v různých barvách, vůních a příchutích. Jeho zhotovení vám nezabere moc času a nijak drasticky nezatíží peněženku.

Pomůcky a suroviny

Těsto je vhodné vyrábět na kuchyňské lince, vše potřebné budete mít totiž po ruce. K výrobě budete potřebovat i pár kuchyňských pomůcek, mezi které patří miska, lžíce nebo vařečka. Základních surovin pro výrobu této nástrahy není mnoho a téměř všechny najdeme doma ve spížce.

Budete potřebovat

  • 1 vejce
  • cukr
  • barvivo požadovaného odstínu
  • sójovou mouku nebo krupici

Do misky rozbijeme slepičí vejce, které rozmícháme s dvěma polévkovými lžícemi cukru. Jestli chceme, aby těsto atraktivně vonělo, můžeme do něj přidat i tekutou esenci.

Do sladkého základu se povětšinou přidávají esence ovocné vůně. Následně přidáme trochu barviva, jež dá těstu požadovaný odstín, a vše důkladně promícháme.

Toto těsto je určeno pro kaprovité ryby, které mají vcelku dobrý zrak. Velmi dobře rozpozná kontrasty, například skvěle vidí světlé věci na tmavém dně. Takže pokud nahodíte tuto nástrahu někde na tmavé bahnité dno, tak ji ryba snadněji najde.

Barevná škála těchto barviv je široká, koupíte je v obchodech pro rybáře. Pak za stálého míchání pomalu přisypávejte do misky sójovou mouku či krupici až do doby, kdy vše pěkně ztuhne. Poté těsto vyjměte z misky a na kuchyňské lince z něj uválejte kouli.

Vejce smíchejte s cukrem.

Vejce smíchejte s cukrem.

Přidejte barvivo.

Přidejte barvivo.

Správnou konzistenci těsta poznáte tak, že se nedrolí a nelepí se na prsty. Pokud se těsto drolí, je příliš suché. To se dá napravit přidáním rostlinného oleje. Když se těsto příliš lepí na prsty, přisypte mouku nebo krupici. Těstu totiž chybí pojivo a je stále moc řídké. Po vychytání těchto nedostatků dáte uválené těsto do mikrotenového sáčku a uložíte je do ledničky, aby trochu ztuhlo.

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající...

Vmíchejte sójovou mouku nebo krupici, dokud nedosáhnete odpovídající konzistence.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechte zchladit v lednici.

Můžeme si vyrobit i těsto s masem. Postup výroby je naprosto totožný jako u sladkého těsta, jen suroviny jsou odlišné. K výrobě tohoto typu těsta potřebujete pojivo živočišného původu (například rybí moučku). Do základu živočišného charakteru je nejvhodnější přidávat esence vodních živočichů (mušle, krab, oliheň).

Lov s těstem

Pomocí těsta můžete zatraktivnit spoustu dalších nástrah jako je vařená kukuřice, hrách či různé "křupky". Stačí je jen těstem obalit. To se pak z nástrah postupně uvolňuje a tím vypouští do vody jakousi pachovou stopu, která ryby láká.

Nástrahy obalené v těstě můžete napíchnout přímo na háček anebo je umístit na šňůrku pod háček. Vše už záleží na vaší fantazii.

Autoři:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Oživuji mrtvé látky, říká žačka Liběny Rochové. Prodává odpad z textilek

Módní designérka Lenka Vacková ve svém obchodu s látkami, které by jinak...

Designérka Lenka Vacková dává druhou šanci textiliím, které by jinak patrně skončily v kontejnerech či na skládce. Což...

Houbové dobroty k zakousnutí: zkuste pirohy, bramboráky, koláč i palačinky

Houbová smaženice v palačince

Párkrát zapršelo, je relativně teplo a houby konečně rostou. A pokud nemáte čas na procházku v lese nebo jste neměli...

Další z rubriky

Kaprařské eso Steve Briggs bude v Praze přednášet na rybářském veletrhu

Steve Briggs

Steve Briggs je úspěšným závodníkem v kaprařině, který dvakrát zvítězil dokonce na World Carp Cupu. Letos se stane...

Speciální tomograf odhalí nemocný strom. Nejtěžší je vyhodnotit výsledky

Měří se hlavně staré stromy, u nichž není jisté, zda jsou zdravé.

Stromový tomograf se rychle rozšiřuje do inventáře správců městské zeleně. Kdo s ním pracuje, musí být zároveň...

Největší akvaristická burza v Praze nabízí rybičky, ale i radu s chovem

Mezi desítkami druhů rybiček si vybere každý.

Každý týden se v prostoru jazykové základní školy na pražské Pankráci setkávají akvaristé. Desítky prodejců a tisíce...

Najdete na iDNES.cz