Do krmítka na feeder zkuste připravit směs z toustového chleba

aktualizováno 
Dříve se chytalo na strouhanku, dnes rybář Milan Tychler, specialista na rybolovnou techniku feeder, ukáže, jak si pomoci obyčejným bílým toustovým chlebem. O tajích této disciplíny se více dozvíte v novém dílu pořadu S Jakubem na rybách.

Milan Tychler je známý jako velký propagátor feederu, dokonce o této technice napsal knihu Feeder - Blesková akce. Rybář, který chytá ryby už přes 40 let, také vyhrál spoustu rybářských závodů a má i několik titulů - mistr republiky, mistr Moravy či vítěz GP Moravy v lovu ryb udicí.

Fotogalerie

S Jakubem Vágnerem se setkali u vody, aby si ukázali, jak proniknout do tajů feederu, jak připravit krmení, jaké nástrahy používat a jak se pracuje s ohebnou špičkou, která je při tomto lovu charakteristickou součástí vybavení.

Rybáři nejprve připraví krmení. Do kbelíku nasypou krmení na cejny. „Je to takové nasládlé, což mají cejni rádi. Je to lepší než rybina, která obsahuje hodně tuku,“ vysvětluje Vágnerovi.

Místo strouhanky pak přes síto rozdrolí namočený toustový chléb. „Když drobečky přidáme do krmení, tak budou držet ty naše rybičky pěkně na místě. Navíc se to krmení chlebem pěkně prokypří,“ vysvětluje. Krmení s chlebem se pak bude ve vodě krásně rozplavovat a na místě, kde se krmí, vznikne pro ryby atraktivní mléčný zákal.

Součástí přípravy je i schopnost odhadnout, jak silně stlačit krmnou směs do krmítka. „Když krmítko dopadne na dno, mělo by se snadno vysypat. Když bude jako beton, bude nám to k ničemu. A na druhou stranu když bude moc rozmočené, vysype se už na hladině a to také není dobré, takže přiměřeně,“ říká.

To je také důvod, proč se mají rybáři na co vymlouvat, že ryby neberou. „Moc fouká vítr, moc velké vedro, moc velká zima, špatný tlak, krmení je moc mokré nebo moc suché. Chytit rybu je vlastně zázrak,“ ironizuje Vágner tajemství rybařiny.

„Na rybařinu zatím neexistuje zaplať pánbůh kuchařka, protože kdyby tomu tak bylo, dneska už bychom neměli žádné ryby. Při chytání je ohromné množství proměnných a ti nejšikovnější, kteří to dokážou skloubit, mají úspěch,“ vysvětluje Milan Tychler.

Na celý záznam druhého dílu S Jakubem na rybách se můžete podívat na YouTube kanálu Jakuba Vágnera.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Sledujte vítr, experimentujte s boilies. Sedm tipů, jak na kapry v květnu

Kapr chycený Radkem Filipem letos při aktivním vyhledávání kaprů na...

Každá roční doba vyžaduje specifický přístup při lovu kaprů – naší suverénně nejoblíbenější ryby. Pokud se dovedeme...

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

Jak se stát rybářem krok za krokem. Nutná je povolenka i základní výbava

Děti většinou začínají rybařit po vzoru svých rodičů.

Český rybářský svaz má skoro čtvrt milionu členů. Chcete jím být i vy? Nejdříve musíte složit zkoušky. Ve vaší místní...

Najdete na iDNES.cz