Pstruhaři zahájí sezonu na těžce zkoušených vodách s cizím pstruhem

aktualizováno 
Mnohé pstruhové revíry patří k našim nejohroženějším vodám. Ze statistik plyne, že se na pstruhových vodách Českého rybářského svazu uloví více než 2,5krát méně ryb než v roce 1990.

Duháci jsou dnes dominantním úlovkem. | foto: Archiv časopisu Kajman

Situace by byla mnohem horší, kdyby se do vod nenasazoval nedomorodý pstruh duhový, který dnes tvoří většinu úlovků. Přitom jeho úlovků nepřibylo, ale ubylo ostatních ryb.

Je jich čím dál méně

Našich původních druhů ryb tu skutečně neustále ubývá. Lipanů podhorních se například uloví dokonce 17krát méně než v roce 1990. Krásných pstruhů obecných se uloví pětkrát méně.

Fotogalerie

Pro pořádek si uveďme, že jako ulovené se evidují ty ryby, které byly odnesené od vody.

Čísla tedy může trochu zkreslovat to, že někteří rybáři začali naštěstí své úlovky pouštět. Zkreslení však nebude nijak dramatické.

Lehce pozitivní zprávou je to, že v meziročním srovnání (rok 2013 a 2012) mírně přibylo lipanů (o šest procent). Pro pstruhy obecné to však neplatí.

Může za to kormorán i hospodaření

Příčin tohoto stavu je mnoho. Nejčastěji se mluví o rybích predátorech (kormorán, vydra), kteří zřejmě působí skutečně nejvíce škody.

Svůj podíl má i způsob hospodaření na revírech, necitlivé úpravy říčního koryta v souvislosti s protipovodňovými a jinými opatřeními, ztráta rybích úkrytů (postihuje více pstruha obecného než lipana) a dalších přirozených stanovišť, změna kvality a teploty vody.

Dopad může mít i nadměrná vodní turistika (Vltava pod Lipnem) a další vlivy.

Rybáři se těší

I za těchto nepříznivých podmínek si mnoho rybářů nenechá 16. dubna ujít zahájení pstruhové sezony. Počet rybářů lovících na svazových vodách však již několik let v řadě klesá, teoreticky by tak na ně mohlo zbýt více ryb.

Zahájení pstruhové sezony letos vychází na středu, dá se tedy očekávat, že někteří rybáři zahájí až o víkendu.

Pravidla hry

V dubnu se na pstruhových vodách tradičně chytá od 6 do 20 hodin. Neobvykle teplá a suchá zima se samozřejmě promítla i do stavu našich pstruhových revírů. Je na nich momentálně málo vody.

Voda je teplejší a přirozená rybí potrava (například hmyz) je aktivnější, než bývá touto dobou obvyklé. Muškaři většinou v prvních dnech sezony sázejí zejména na nymfy, ale letos již z několika revírů přišly zprávy o masivním rojení chrostíků.

Dá se tak očekávat, že "zahájená" by mohla být zajímavá i z hlediska lovu na suchou mušku. Ta nejlepší chvíle pro lov s ní nastává samozřejmě večer.

Jak na ně

Na své si přijdou i lovci přívlačí, kterým se bude na řekách s menším průtokem lépe prezentovat méně zatížená nástraha. Ryby však kvůli nízké hladině a čistější vodě budou zřejmě opatrnější.

Klasickou vláčecí nástrahou při zahájení pstruhové sezony bývá rotační třpytka. Letos ovšem možná do hry více promluví gumové nymfy, vosí larvy, twistery a smáčky.

Že by při lovu pstruhů měly být nástrahy bez protihrotu, je už téměř samozřejmostí. V opačném případě může dojít k zbytečnému poškození ryb. Na některých revírech jsou nástrahy bez protihrotu již povinné.

Na těžce sužovaných pstruhových vodách bychom se měli snažit s úlovky manipulovat co nejopatrněji. Pokud rybu vracíme vodě, tak by měla být v co nejlepší kondici, což předpokládá i rychlou a šetrnou manipulaci při focení úlovků, bez kterého se dnes mnoho rybářů neobejde.

Více zajímavostí o rybaření najdete v aktuálním vydání rybářského časopisu Kajman.

Autoři:

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Cihla budoucnosti ušetří přírodu i peníze. Vyrobí ji z hlíny a kalu

Cihly vyrobené z recyklovaného kalu z čistíren odpadních vod.

Se zajímavým nápadem přišli vědci z australské univerzity RMIT. Když se cihlářská hlína smíchá s deseti až pětadvaceti...

Další z rubriky

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Rybář Jakub Vágner má nový projekt. Z Katlova chce mít rodinný areál

Molo 4

Cestovatel a rybář Jakub Vágner se po úspěšném projektu Návrat přírody do škol, v rámci kterého přednášel na školách o...

Jeseter je pravěké monstrum. Dnes ho najdete hlavně na soukromých revírech

Jeseteři jsou velmi aktivní i v teplé vodě.

Zmíníte-li se někomu o jeseterovi, většina lidí si vzpomene na Rusko a kaviár. V minulých časech, dokud bylo ještě...

Najdete na iDNES.cz