Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Připravte se na 16. červen, konečně si zajdete na štiky a další dravé ryby

16. června přestávají být na mimopstruhových revírech hájené dravé ryby. Po půlročním půstu si tisíce rybářů užijí lovu na štiky, sumce, candáty nebo boleny.
Štika obecná (Esox lucius) - detail

Štika obecná (Esox lucius) - detail | foto: Profimedia.cz

Lov dravých ryb bývá atraktivní a adrenalinový. Zvláště, když se například zaseknutá štika snaží zbavit háčku a provádí při tom divoké výskoky nad hladinu. Nebo když sebou při vyndávání háčku nečekaně mrskne a její ostré zuby se otřou o neopatrné prsty.

Také zdolávání několik desítek kilogramů těžkého sumce z loďky je na hony vzdálené poklidné plavbě po vodní hladině.

I když jsou dravé ryby velice chutné, přesto by většinu jejich úlovků měli rybáři pouštět nazpět. Skutečně trofejních exemplářů je v našich vodách velmi málo a narazit na ryby průměrné velikosti, které alespoň trochu otestují rybářovo náčiní, není při běžné vycházce moc běžné. Aby rybáři nemuseli chytat samé podmírové ryby a mohli si čas od času zdolat i nadprůměrně velikého dravce, měli by se naučit dávat většině dravých ryb svobodu.

Ušlechtilé druhy ryb, které přestávají být hájené:

Štika obecná (Esox lucius): její lovná míra je pro ČRS i MRS stejná, a to 50 cm. Jednotlivé místní organizace ale její lovnou míru často zvyšují až na 60 cm, proto je důležité nahlédnout do soupisu revírů a dohledat si místní ustanovení.

Štika obecná (Esox lucius)

Štika je neznámější českou dravou rybou a spolu s candátem i nejčastěji lovenou. Počty ulovených štik se v revírech ČRS pohybují okolo 70 000 kusů. Průměrná váha úlovků je 1,92 kg, což odpovídá rybě o velikosti 65 cm. Štika se loví nejčastěji přívlačí a na živou rybku. Tato ryba však také občas omylem zabere na mušku či mrtvou rybku.

Při lovu na živou rybku je lepší používat jeden větší jednoháček než systém několika trojháčků. Štika, která je zaseklá hluboko v jícnu po odstřižení vlasce (lanka), má s jednoháčkem na konci větší šanci na přežití. Při použití několika trojháčků je dobré zasekávat ihned, s jedním jednoháčkem by měl rybář s myšlenkou: "velká už to má a o malou mi nejde" sekat nejdéle po jedné minutě.

Rekordní úlovek v ČR: 27,2 kg, 137 cm, nástraha živá rybka, 1988

Čeřínkování:

- Při obstarávání nástražních rybek lovem do čeřínku je rybář povinen dodržovat mezi ostatními lovícími minimální vzdálenost 3 m
- Lov ryb do čeřínku je v ČRS i MRS povolen od 16. 6., a proto by nástražní rybky neměly být tímto způsobem loveny před zahájením
- Plocha vodorovné sítě čeřenu nesmí překročit 1 m2
- Děti do 15 let nesmějí do čeřínků lovit
- Při lovu čeřínkem nesmějí být ostatní pruty nastraženy
- Ryby ulovené čeřínkováním musejí být zapsány do povolenky

Candát obecný (Stizostedion lucioperca): jeho lovná míra je pro ČRS i MRS 45 cm. Candát se loví nejčastěji na umělé gumové nástrahy. Dále na mrtvou a živou rybičku. Oproti štice je spolu se sumcem nočním lovcem a rybáři jej proto loví brzy ráno nebo navečer a pozdě v noci. Je dobré vědět, kudy candáti proplouvají při hledání potravy, neboť candát se na rozdíl od štiky zdržuje převážně v hejnech.

Candát obecný (Stizostedion lucioperca)

Candát polyká rybky ocasem napřed, kdežto štika naopak. Počty ulovených candátů se v revírech ČRS pohybují okolo 60 000-70 000 kusů

Candát se velice často uloví i na netypické nástrahy, jakými jsou burizony, těsto či kukuřice. To proto, že candáti právě narazili na hejno drobných rybek, dostanou se do lovecké nepříčetnosti a útočí na vše.

Candát je velice choulostivá ryba. Při pevnějším stisku dojde k zaplísnění a úhynu. Podměrečné ryby je proto důležité zbavovat háčku peánem bez zbytečné manipulace na břehu nebo raději odstřihnout vlasec.

Rekordní úlovek v ČR: 15 kg, 110 cm, nástraha streamer, 2006

Bolen dravý (Aspius aspius): jeho lovná míra je v ČRS i MRS 40 cm. Tento dravý zástupce kaprovitých ryb nemá ve své tlamě ani jeden jediný zub. Jeho lov je značně složitý a specifický, neboť bolen se dá v podstatě ulovit na všechno a na nic. Mladí boleni rádi konzumují pečivo z hladiny, zatímco větší jsou převážně dravci. Bolena rybáři loví nejčastěji na umělé nástrahy, které musí být nenápadné a musí být použity ve správný čas na správném místě.

Bolen dravý (Aspius aspius)

O mnoho rybářů se už pokoušelo čiré zoufalství, když bolen o velikosti 60-80 cm projížděl těsně kolem břehu. Rybář pracně nastražil zcela nenápadnou ouklejku, kterých bylo všude okolo tisíce. Upevnil ji na slaboučkém vlasci a neviditelném háčku na větev převislého keře nahrazující splávek, do míst, kde se minimálně jednou do deseti minut divoce rozvíří hladina od boleního ataku. Čekal a napjatě si okusoval prsty, když se velký bolen při břehu vracel k místům s nastraženou udicí a mířil přímo k nebohé oukleji. Pak ji ladně obkroužil a divoce zalovil dva metry opodál.

Bolen je nevyzpytatelná ryba, která se ráda ukazuje, ale o to hůře se přemlouvá k záběru. Možná právě proto se této ryby loví v porovnání se štikou a candátem v ČRS méně, jen okolo 7 000 kusů za rok.

Rekordní úlovek v ČR: 10,6 kg, 95 cm, 1994

Sumec velký (Silurus glanis): jeho lovná míra je v MRS i ČRS 70 cm. Sumec je naše největší ryba. Je stejně jako candát rybou noci. Loví se na přívlač, ale převážně na nástražní rybky, které ale mohou mnohdy dosahovat až 40 cm. Sumec je rybou velkých přehradních nádrží, ale i rozlehlých mělkých jezer, kde se mu jako rybě teplomilné velmi daří.

Sumec velký (Silurus glanis)

Sumec přes den odpočívá u dna a k záběru ho může vydráždit dobře vedená umělá, nejlépe kovová nástraha nebo zvuk vábničky. Sumec příležitostně žere žáby, obojživelníky, kachny a dokonce i malé psy. Je často obestřen tajemstvím, neboť nezřídka zabere i na nástrahu určenou kaprům. Pokud se k jeho lovu nepoužívá to nejsilnější vybavení, často vítězí právě sumec.

V našich podmínkách je sumec schopen dosáhnout váhy 100 kg a dožít se i přes 30 let. V ČRS se sumce ročně uloví okolo 5 000 ks. Průměrná váha jednoho úlovku je 10 kg.

Rekordní úlovek v ČR: 93 kg, 255 cm, návnada plandavka, 1990

Recepty z dravých ryb

Štika na zázvoru
Ingredience:
800 g štiky, 5 stroužků česneku, sůl, paprika, zázvor, 110 g oleje, rybí vývar.
Příprava:
Z česneku, soli, papriky, zázvoru a 30 g oleje si připravíme pastu, kterou potřeme jednotlivé porce štiky, naklademe je na sebe, zatížíme a ponecháme asi 20 hodin odležet v chladničce. Potom připravenou štiku prudce opečeme na oleji, mírně podlijeme rybím vývarem a dusíme do měkka.
Přílohy:
Podáváme s vařeným bramborem.

Candát na kmíně
Ingredience:

800 g candáta, sůl, kmín, hladká mouka, 50 g sádla, 20 g másla.
Příprava:
Porce candáta osolíme, okmínujeme a poprášíme moukou. Rybu pečeme na rozehřátém sádle zvolna po obou stranách do měkka. Tuk od pečení candáta zastříkneme vodou, převaříme a zjemníme máslem. Touto šťávou nakonec přelijeme candáta na talíři.
Přílohy:
Podáváme s vařenými brambory.

Bolen se žampióny
Ingredience:
600 g bolena, 4 žampióny, 60 g másla, citrónová šťáva, sůl, petrželka.
Příprava:
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostky nakrájeného bolena, plátky žampiónů a opečeme. Po opečení osolíme a dopečeme v troubě. Před podáváním pokapeme směs citrónovou šťávou, posypeme petrželkou.
Přílohy:
podáváme s chlebem, brambory nebo rýží.

Bifteky ze sumce s pikantní omáčkou
ingredience:
4 porce sumce, 50 g slaniny, 2 cibule, 1 lžíce sekaného řapíkatého celeru, 1 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 citron, sůl
Na přelití: 1 kelímek kysané smetany, 2 lžíce silného rybího bujónu, 1 lžíce magi, špetka čili, pepře a soli - vše smícháme
Příprava:
Porce sumce překryjeme plátky slaniny, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a na 2 hodiny necháme uležet v chladu. Pak porce sumce zaprášíme moukou, zprudka opečeme na oleji dozlatova, vyjmeme a vložíme na vyhřáté talíře. Do výpeku přidáme zbytky pokrájené slaniny, najemno nasekanou cibuli, řapíkatý celer a osmahneme. Přidáme víno, porce sumce vrátíme zpět a ještě 5 minut pečeme do křupava. Na talíři přelijeme pikantní omáčkou.
Příloha:
Podáváme s rýží

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Finálová čtyřka se v Kašpárkově Hell’s Kitchen změnila na trojku

Aktualizujeme

Pekelná kuchyně otevřela své brány na konci srpna, kdy Radek Kašpárek přivítal profesionální kuchaře z celé České republiky. Ti bojují o pozici kreativního šéfkuchaře v jeho restauracích 420 a Field...

4. prosince 2024  22:52

Výhrůžek se neděsím. Ale nechci své psy posílat na smrt, říká cvičitelka

Premium

Pytláci v Africe z něj už předem mají strach, proto mu vyhrožují smrtí. Avatar je další z vycvičených českých psů, který by jim mohl kazit jejich krutý byznys. Možná to však bude nakonec úplně jinak....

3. prosince 2024

Čtenáři ukázali skvělou úrodu ze sadu i zahrady, dokonce i exotické druhy

Listopadová výzva, aby čtenáři prošli svoje telefony a zavzpomínali na letošní výpěstky, přinesla ovoce. A to bez nadsázky, od sladkých hrušek po banány. Nechyběla zelenina, samozřejmě rajčata nebo...

4. prosince 2024

Nejroztomilejší mazlíci listopadu vyhráli granule za 10 tisíc, hlasující knihy

Další kolo ankety o nejroztomilejší mazlíčky je u konce a my vám představujeme šťastné výherce, kteří se mohou radovat z krmiva od firmy Mountfield v hodnotě 5, 3 a 2 tisíce korun. Hlasující navíc...

1. listopadu 2024,  aktualizováno  2.12 13:08

Proč kočka mňouká jako dítě a pes dělá smutné oči. Etolog o řeči zvířat

Premium

Člověk dovede pomocí slov vytvořit nekonečné množství vět, může tedy říct cokoli. Taková schopnost se u zvířat zatím neprokázala, ale víme, že vydávají zvuky, kterými například oznamují: vidím...

3. prosince 2024

Pečete cukroví, zavřete oči a cítíte Vánoce. Chce to pravou skořici i vanilku

Vzpomeňte si na typické vůně zimních svátků. Nejspíš se vám vybaví jehličí, františek a pak hlavně koření. Vanilka, skořice, hřebíček i badyán a jejich cesta do evropských kuchyní mají zajímavou...

6. prosince 2024

OBRAZEM: Mistři modeláři s fantazií oživují stará letadla, lodě i auťáky

Mezinárodní výstava Scale ModelWorld v britském Telfordu se považuje za světové mistrovství plastikových modelářů. I letos se ho zúčastnili čeští modeláři. Podívejte se na další várku toho, čím...

6. prosince 2024

Deset věcí, které doma rozproudí blahodárnou energii nejen před Vánocemi

Tradiční čínské umění radí, jak upravit prostory, kde žijete, a podpořit tak jejich harmonické vyzařování. Na umění rozproudit blahodárnou energii feng-šuej není vůbec nic složitého. Leckdy stačí jen...

5. prosince 2024

VIDEO: Tisíce pand zaplavily hongkongské letiště

Tisíce soch obřích pand přivítají obyvatele a turisty od soboty v Hongkongu, kde nadšení pro tyto medvědy vzrostlo od doby, kdy se v místním zábavním parku narodila dvě mláďata.

5. prosince 2024

Chcete připravit rodinu na zimní sezónu? Vyhrajte voucher na Lyžebraní
Chcete připravit rodinu na zimní sezónu? Vyhrajte voucher na Lyžebraní

Chcete ušetřit peníze i čas a vybavit celou rodinu na hory? Řešením je návštěva Lyžebraní, kde na jednom místě najdete vše pro lyžování, běžkování...

Kvůli milence se rozvádět nebudu, nejsem blázen, říká Simona Krainová

Nepije alkohol, nejí přílohy, běhá a posiluje. Karel Vágner šel do sebe. Zhubl už víc jak deset kilo. Jeho manželka...

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje účinkování v taneční...

Obraz zmaru Volkswagenu. Tisíce elektroaut smutně čekají na kupce

„Pacient Autoland Deutschland je nejen nemocný, má vysokou horečku,“ píše německý Bild. A jako důkaz diagnózy ukazuje...

Došly nám síly. Česká specialistka na cupcaky zavírá svůj obchod

Lenka Hnidáková, průkopnice cupcaků v Česku a autorka dvou knih o těchto dezertech, zavírá svůj obchod v pražském...

Hrála v pornu, tak skončila. Solfronk se v Bacheloru rozloučil s další účastnicí

Odhalení o minulosti soutěžící Denisy Veselé a jejím natáčení pornovideí výrazně zamávalo atmosférou v sídle Bachelora....