Obětoval život vycpávání ryb, už jich má 600

aktualizováno 
V jihočeských Vodňanech se nachází patrně největší sbírka vypreparovaných ryb v Evropě. Nechybí v ní 140centimetrová štika, ale ani metrový žralok.

Josef Nováček pracuje na své sbírce 35 let | foto: ČTK

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku ve Vodňanech. Věčný život rybám tak dopřává bývalý učitel tamní střední rybářské školy Josef Nováček. Nejenže ryby sbíral, exponáty hlavně sám tvořil. O jejich zdařilosti svědčí také fakt, že některé z nich jsou vystaveny v loveckém zámečku Ohrada u Hluboké nad Vltavou. "Ano, některé z jeho povedených exemplářů zdobí i naše sbírky," potvrzuje Martin Slaba z Národního zemědělského muzea Praha, které má právě v zámečku Ohrada pobočku.

Už odmala

Sbírku tvoří přes 600 exponátů"Rybařina mne bavila odmalička. Jako malý kluk jsem na Lužnici chytával na nit s ohnutým špendlíkem i na vrbový prut. 'Bambusáky' nebo 'teleskopy' tehdy neexistovaly," vzpomíná dnes dvaasedmdesátiletý důchodce.

Preparovat začal v roce 1973, kdy nastoupil jako učitel sportovního rybářství na jedinou střední rybářskou školu v tehdejším Československu.

Bydlel na internátě, kde se studenti pokoušeli o různé rybí modely. Od nich odkoukal základy. Něco vyčetl, časem si vytvořil svůj postup. "Ale nemyslete si, že vám ho prozradím," usmívá se Josef Nováček, "pracoval jsem na receptuře třicet let."

Ruce neselžou

"Při výlovech mi prošly rukama tisíce ryb. Viděl jsem je za pohybu, znal jsem je dokonale, což byla velká výhoda," vzpomíná. Proto jeho exponáty mají zpravidla zahnuté ocasní ploutve. Rybu prý modeluje, aby vypadala věrohodně.

Patrně největší soukromá sbírka v Evropě, kterou tvoří kolem 600 vypreparovaných exemplářů ryb, zdobí vstupní halu domku naproti Mlýnskému náhonu ve VodňanechRarit má Nováček hodně, nejen říční, ale i mořské. Pyšný je třeba na štiku, kterou v roce 1989 chytil v Jesenické přehradě. Zaživa měřila skoro 140 centimetrů a vážila téměř 25 kilogramů. Už dvakrát s ní vyhrál celonárodní soutěž rybích trofejí. Ze stěn průjezdu se ale zubí i vlkouš neboli mořská kočka, piraňa, stočtyřiceticentimetrová hlavatka a pod stropem asi metrový žralok, na kterém pracoval devět měsíců.

Vlkouš patří mezi dravé tvrdoploutevní ryby"S mořskými rybami to nebylo jednoduché. Existuje sice spousta katalogů a atlasů, za řadu kreslířů v nich bych ale nedal ruku do ohně. Často obrázky neodpovídají skutečnosti. Proto když jsem jezdil třeba do Norska, vždy jsem si chycenou rybu osahal a zafixoval si její podobu. Nezajímalo mě, zda má jeden nebo pět kilogramů," zdůraznil. 

Rada pro všechny: vyfotit!

Těm, kdo jezdí za hranice, vždy doporučuje úlovek vyfotit. Snadněji pak ryba dostává skutečnou podobu. Ne vždy se ale k němu dostane ve vhodném stavu. Rybu radí proto hned po vytažení z vody citlivě usmrtit, aby se nepoškodila, nejlépe prostřihnout žábry a nechat vykrvácet. Rybář by určitě neměl vybírat vnitřnosti. Nevykuchanou rybu je nutné co nejdřív zamrazit. V chladu prý může být měsíc či dva nebo i půl roku.

Candát nemusí být snězenNejobtížněji se podle něj modelují kapr, karas nebo bolen, snazší je to s okouny či candáty. Ryba se nejprve konzervuje, pak se plní modelovacím substrátem a nechá uschnout. Chemickou úpravou ale ztrácí přirozenou barvu, a tak se musí přibarvit a nakonec přelakovat. Před dokončením je třeba vsadit skleněné oči. Preparát může být hotov za měsíc, ale i za půl roku.

Zvláštní péči pak prý nevyžaduje, stačí z ní čas od času setřít prach a zhruba jednou za tři roky ji přelakovat. Tak prý vydrží jako nová dalších 30 let.

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Další z rubriky

Zákaz srkaček, háku i míra na okouny. Nová pravidla při lovu ryb

Okoun má konečně míru.

Rybářský řád se každý rok nějakým způsobem mění. Většinou jsou to změny kosmetické a nejinak je to i v řádu pro revíry...

Kaprařské eso Steve Briggs bude v Praze přednášet na rybářském veletrhu

Steve Briggs

Steve Briggs je úspěšným závodníkem v kaprařině, který dvakrát zvítězil dokonce na World Carp Cupu. Letos se stane...

Candáti, štiky a okouni. Takhle se závodí na World Predator Classic 2018

Unikátní fotografie z letošního  mistrovství z lovu dravců v Nizozemsku.

Český tým ve složení Radek Filip a Martin Štěpka se i letos vydal na světový šampionát v lovu dravců z lodi – World...

Najdete na iDNES.cz