VIDEO: Podívejte se na nádherně zbarvené střevle ve tření

  10:20aktualizováno  10:20
Střevle potoční žijí v početných hejnech v proudných tocích. Tyto drobné rybky se každé jaro hromadí v hlubokých tůních, odkud následně táhnou do proudnějších úseků a tady se pod hladinou následně třou. Při tření se navíc zbarvují do nádherných odstínů, které neuvidíte u žádného jiného rybího druhu žijícího u nás.

Početná hejna střevlí se u nás vyskytují zejména v potocích a menších říčkách, a to na těch lokalitách, kde chybí jejich přirozený nepřítel: pstruh potoční. 

Po celý rok se střevle drží především v hlubších úsecích toků, kde je dostatek úkrytů, jako jsou potopené dřeviny, kameny nebo podemleté břehy. 

Fotogalerie

Při tření se výrazněji zbarvují samečci střevlí. Rázem se tak stávají nejkrásnějším rybím druhem, který žije v našich vodách. Jejich hřbety totiž zčernají, boky jim zalije zelenozlatá barva. Tlamka a prsní ploutvičky samečků před třením se zbarví rudě červenou barvou, bříško mají sněhově bílé.

Tření střevlí probíhá na jaře, nejčastěji pak od dubna do června. Střevle se při tomto rozmnožovacím aktu prodírají proudnou vodou, kde samičky kladou jikry na kamenité dno v několika intervalech.

Celkově nakladou od 500 do 3 000 jiker. Z těch se následně líhne drobný plůdek, který je budoucností tohoto nádherného rybího druhu v našich vodách.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

Jeseter je pravěké monstrum. Dnes ho najdete hlavně na soukromých revírech

Jeseteři jsou velmi aktivní i v teplé vodě.

Zmíníte-li se někomu o jeseterovi, většina lidí si vzpomene na Rusko a kaviár. V minulých časech, dokud bylo ještě...

Jak se stát rybářem krok za krokem. Nutná je povolenka i základní výbava

Děti většinou začínají rybařit po vzoru svých rodičů.

Český rybářský svaz má skoro čtvrt milionu členů. Chcete jím být i vy? Nejdříve musíte složit zkoušky. Ve vaší místní...

Češi ulovili neuvěřitelnou trofejní hlavatku, měla 122 centimetrů

Čeští rybáři Václav Sviták, Radek Filip a Jan Matějka ulovili před pár dny...

Hlavatka je považována za královnu mezi evropskými dravci a chytit metrový úlovek je obrovský úspěch. Trojici českých...

Najdete na iDNES.cz