Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

aktualizováno 
Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že dokážou sežrat všechno krmení. Ale té jediné kuličce, na kterou je navázaný háček, se spolehlivě vyhnou.

„Kriticky vyvážená boilies je snad jedinou věcí, které mě dokázala v posledních letech opravdu nadchnout,“ říká legenda české kaprařiny Karel Nikl, kterého si Jakub Vágner pozval do svého pořadu S Jakubem na rybách.

V zahraničí tyto boilies fungují už několik let a byly i jedním z důvodů, proč se Niklovi tak dařilo na mnoha domácích i zahraničních mistrovstvích. Protože však tato boilies neodpovídala jeho požadavkům, pustil se do jejich vývoje sám a prodává je pod vlastní značkou.

Fotogalerie

Principem kriticky vyváženého boilies je fakt, že ač mají stejný průměr jako běžné produkty pro zakrmování při lovu kaprů, tato se vznášejí ve vodě těsně nad dnem. „Opatrný a zkušený kapr pozná kuličku, která je opatřena návazcem proto, že se nepohybuje ve vodě přirozeně. Proto se koule ani nedotkne. Prostě ví, že se chystá nějaká zrada. Jenže když se koule ve vodě volně pohybuje, daleko spíše ji nasaje i s háčkem a už ho máme,“ vysvětluje Nikl, jak to vlastně funguje.

Teď je otázkou, co se stane, až kapři odhalí tuto fintu. Při systému chyť a pusť, který se provozuje na mnoha soukromých revírech, se někteří kapři mohou dožívat úctyhodného věku blížícího se i lidskému dožití. I když se udává, že délkového i váhového maxima se dožívá mezi 15. a 20. rokem věku a pak už roste jen nepatrně. Pak budou muset rybáři vymyslet nějakou další fintu, aby tyto veterány obelstili.

Celý 13. díl S Jakubem na rybách si můžete pustit na facebookovém profilu Jakuba Vágnera.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

V Paříži na ryby? Kvůli imigrantům dnes musíte mít odvahu, řekl Vágner

Rybář Jakub Vágner v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel (13. listopadu 2018)

Jakub Vágner je rybář, který proslul „hony“ za téměř vymřelými rybami po celém světě a několika světovými rekordy. Dnes...

Letošní lov na dírkách: tento týden zřejmě máte první a poslední šanci

Duháci a siveni se na dírkách moc nepouští. U jiných rybích druhů je situace...

Přestože mnozí prorokovali, že letošní zima bude tuhá, opak byl pravdou. Atraktivní sezona lovu ryb pod ledem neboli...

Jeseter je pravěké monstrum. Dnes ho najdete hlavně na soukromých revírech

Jeseteři jsou velmi aktivní i v teplé vodě.

Zmíníte-li se někomu o jeseterovi, většina lidí si vzpomene na Rusko a kaviár. V minulých časech, dokud bylo ještě...

Najdete na iDNES.cz