VIDEO: Mrkvovou zmrzlinu psi milují. Dočkají se i lososové či játrové

aktualizováno  0:30
Svého psa v parných letních dnech chladila Veronika Jakešová klasickou zmrzlinou. Jenže věděla, že to pro něj není nejzdravější. Proto začala brouzdat po internetu a zjišťovat, zda existuje ekvivalent zmrzliny vhodný pro psy. V Česku žádný nenašla, a tak se rozhodla ho sama nabízet.

„Všichni v rodině jsme velcí milovníci psů. A v létě jsme jim sem tam zmrzlinu dali, i když jsme věděli, že je to špatně, protože obsahuje spoustu cukru a tuku. Navíc jsem to viděla i na ulici: spousta lidí koupí zmrzlinu a dá ji svému psovi. Říkala jsem si, že tady zmrzlina pro psy vyloženě chybí. Taková, která by neobsahovala cukr a byla i prospěšná,“ popisuje Veronika Jakešová.

Fotogalerie

Nakonec se rozhodla dovážet směs na přípravu zmrzliny z Itálie. „Tady ji jen smíchám s vodou a stáčím z klasického zmrzlinovače,“ popisuje mladá žena, jak se u nás díky ní před rokem objevila první certifikovaná a na úřadech nahlášená zmrzlina pro psy.

Občas se prý objeví i někdo, kdo rozdrtí lososa, dá ho zmrazit a vydává to za psí zmrzlinu, ale to za opravdovou konkurenci nepovažuje.

Svou psí zmrzlinu zatím dodává nejen na několik míst v Praze, například do psí cukrárny na Žižkově, ale také do podobných podniků v Liberci a České Lípě. Vozí ji i na akce pro pejskaře. Na víc zatím nemá kapacitu. Ze začátku do podnikání hodně investovala a chladicí vůz si ještě dovolit nemůže.

Máte mrkvovou?

Zmrzlina se zatím prodává ve třech příchutích: ananas s ženšenem, kokosové vločky s rýžovým sirupem a jogurt s mrkví. Nejpopulárnější je mezi pejskaři i jejich mazlíčky překvapivě ta poslední. „Už jsme psali do Itálie, že bychom měli zájem o nějaké masové příchutě: třeba lososovou a játrovou. Pracují na tom, ale laboratorní testy jsou nesmírně zdlouhavé. Snad budou dostupné příští rok,“ doufá Jakešová.

Složení psí zmrzliny je u všech příchutí podobné: základem je rýžová moučka, což je v podstatě rozdrcená rýže, a inulin, který je dobrý na imunitu a prospívá střevní mikroflóře. Zmrzlina je bezlaktózová a neobsahuje cukr. Jíst ji mohou i lidé, jen úřadům se to moc nelíbí.

Očima veterinářky

„Rýže ve složení psí zmrzliny je naprosto v pořádku, stejně jako inulin neboli vláknina,“ říká veterinářka Michaela Riedlová.

Velkým plusem je podle ní fakt, že zmrzlina neobsahuje cukr ani laktózu. „Psi totiž nemají enzym na štěpení mléčné bílkoviny a jejich trávicí trakt laktózu špatně snáší, což se projevuje průjmy,“ vysvětluje.

Pokud pes speciální zmrzlinu konzumuje v rozumném množství, nevidí v tom zvěrolékařka žádný problém.

„Moje první myšlenka byla, že by zmrzlina byla pro oba, pro páníčka i pro psa, v Itálii to tak funguje. Zakázala mi to bohužel hygiena, protože produkt certifikovaný pro psa se nemůže současně prodávat i pro člověka. I přesto se nám často stává, že si ji majitel pejska dá,“ říká začínající psí zmrzlinářka s úsměvem.

Reakce zákazníků jsou zatím smíšené. „Spousta lidí to má stále nastavené tak, že pes má být u domu a u boudy, a ti nás trochu odsuzují s tím, že psí zmrzlina není normální. Pak je sorta lidí, kteří si myslí, že je to dobrý nápad. A třetí skupina jsou nadšenci, kteří mají rádi inovace a jsou rádi, že se pro psy něco takového dělá,“ uzavírá. Cena 80gramového balení se pohybuje podle druhu mezi 39 a 45 korunami.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Francouzský psí a kočičí ráj s bazénem, kde se degustují granule

Podmínky tu mají psi i kočky ty nejideálnější.

Vypadá jako luxusní hotel pro psy a kočky, ale jeho účel je jiný. V areálu na jihu Francie experti zjišťují, které...

Kotě vybírejte pečlivě, přizpůsobte mu byt a připravte se na jeho potřeby

Malou Hájenku si babička Kláry Vodičkové vybrala v útulku, vybíraly mazlivé...

Toužíme-li po přítulném parťákovi a mazlení, kočky umí tuto potřebu naplnit měrou vrchovatou. Jak a kde ji vybrat, a...

Když i v Praze napadne sníh, mění se zoo v pohádkovou krajinu

Smečka vlků eurasijských

I na metropoli se v posledních dnech sem tam sype sníh a trojská kotlina tak nabízí i hodně nezvyklé pohledy. Copak vlk...

Najdete na iDNES.cz