Pět největších chyb, které děláme při krmení psa

aktualizováno 
Společné stolování, nepravidelnost krmení či nacpávání před procházkou. Takové jsou největší prohřešky, kterých se při výživě svého pejska můžeme dopouštět.

U jídelního stolu pes nemá co dělat. | foto: Profimedia.cz

Kuchařka pro psy

Kniha je napůl kuchařkou s recepty a napůl praktickým rádcem, jak vyživovat psy přirozenou stravou.  Koupíte ji na Knihy.iDNES.cz za 152 Kč.

Kniha je napůl kuchařkou s recepty a napůl praktickým rádcem, jak vyživovat psy...

Správný způsob krmení je pro psa důležitý nejen z hlediska výživy, je i nedílnou součástí výchovy. Často se dopouštíme při krmení našich čtyřnohých miláčků chyb, které mohou vést nejen k špatnému zažívání, ale i k problémům s nevhodným chováním. Pojmenujme si nejčastější prohřešky, které dělají pejskaři při podávání potravy:

1/ Společné „stolování“

Pes umí dělat velmi smutné oči, když chce dostat aspoň kousek jídla z našeho talíře. Krmit psa jídlem od stolu je ale naprosto nevhodné. Rozmazlujeme ho tím, učíme ho loudit a navíc mu dáváme najevo, že má stejné postavení jako my.

Tento zvyk je pak zvlášť nepříjemný, když pes loudí u cizích lidí například v restauraci. Pokud již jsou zbytky od večeře, tak je psovi dejte do jeho misky vždy až v okamžiku, kdy všichni dojíte a odejdete od stolu.

Dejte si ale pozor na časté přilepšování stravy vařeným jídlem, může mít totiž za následek odmítání klasických granulí. Vhodné také není dávat psovi krmivo před tím, než se sami najíte. Je důležité ho učit podřízenému postavení ve „smečce“.

2/ Nepravidelnost krmení

„Pes by měl dostávat jídlo každý den ve stejnou dobu a ve stejném množství. Pokud ho nesní, misku mu odeberte a vraťte až v době, kdy je zvyklý na další krmení, například večer," říká odborník na psí krmivo Martin Pučálka. Dospělého psa je dobré krmit jednou denně nebo mu rozdělit denní dávku do dvou cyklů.

3/ Překrmování psa

Důslednost se vám vyplatí, protože pejsek se na jídlo bude těšit a okamžitě ho sní. Naopak naprosto nevhodné a nevýchovné je nabízet psovi alternativy v podobě vařeného masa nebo konzervy, pokud granule nesní a ohrnuje nad nimi čumák.

To nejlepších pro mazlíčka v granulkách? Hans-Ulrich Grimm pochybuje.

Psovi dávkujte krmení podle velikosti a váhy a pravidelně.

„Ale on vypadá stále hladově a všechno sní, tak proč mu nedopřát?“ To je častý argument majitelů překrmených psů.

Ano, pejsci sní cokoliv v jakémkoliv množství, pokud jim to chutná. Je ale důležité dávat jim opravdu jen odpovídající množství i v případě, že bude chodit hodinu po jídle smutně vylizovat misku. Každé psí plemeno má svoji váhu a podle toho je mu potřeba odměřit určité množství konkrétního krmiva (dávkování bývá uvedené na obalu krmiva).

Mezi krmení počítejte i pamlsky, které se „předávkují“ velmi snadno. Nikdy jich ale psovi nedávejte víc, než je povolená denní dávka. Překrmený pes má sklony k obezitě, ta ho omezí v pohybu a s tím často přicházejí i zdravotní komplikace.

4/ Vařená strava

Říkáte si, že přeci není nad domácí stravu a chcete svému pejskovi dopřát, tak mu každý den vaříte maso, rýži nebo zeleninu. Není to jen neekonomické, ale i trochu zbytečné, protože kvalitní granule obsahují přesný počet vyvážených vitaminů a minerálů, které pes potřebuje.

Navíc granulovitá strava je prospěšná i pro psí chrup. Pokud již psovi chcete přilepšit například kostí, tak mu nedávejte nikdy vařené, ale syrové. Vařené kosti mohou snadno uvíznout v tlamě nebo žaludku. Naprosto nevhodné jsou kuřecí kosti (vysvětlení například zde), ideální jsou naopak masité kosti z hovězího.

5/ Krmení před procházkou

„Pes by měl po jídle odpočívat, nedávejte mu proto jídlo před procházkou. Naučte ho, že nažrat dostane až po návratu z venku. Pes se navíc bude víc těšit domů,“ doporučuje Pučálka.

A tak, jako lidé po jídle odpočívají, měli by odpočívat i psi, aby tělo žrádlo dobře zpracovalo a veškeré živiny se dobře uložily. Lze tak - a to se týká hlavně velkých psů - předejít i nebezpečnému přetočení žaludku.

Autor:

Nejčtenější

Jan Punčochář, jeden z nejlepších českých kuchařů, rozjíždí vlastní podnik

Restaurace U Matěje, kterou v dubnu otevře Jan Punčochář.

Před časem se roznesla zpráva, že jeden z nejžádanějších pražských šéfkuchařů končí v restauraci Grand Cru. Od dubna...

Hledám zmizelé příběhy, říká tvůrce legendárních papírových modelů

Architekt a tvůrce legendárních papírových vystřihovánek Richard Vyškovský

Jeho populární papírové modely pobláznily generace českých dětí. Architekt Richard Vyškovský je legenda vystřihovánek,...

Za lány bledulí míří tisíce turistů, ze vsi se na měsíc stalo parkoviště

Když vyjde počasí, vypadá to v rezervaci zhruba takto. Mezi lány bledulí se...

Poslové jara jsou tady, hlásí lidé z Chlébského na Bystřicku. Vesnička na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje se...

Amuse bouche, clafoutis, gravlax, entrecôte. Průvodce jídelním lístkem

Chateaubriand je dvojnásobně tlustý steak ze svíčkové, asi 6 až 7 cm silný.

Dokonce i váš hostinský se zdánlivě zbláznil a má jídelníček plný cizích názvů pokrmů? Při návštěvě restaurace někdy...

Nenechte se manipulovat psem z útulku, vychovejte ho, radí psí psycholog

Sandra dostane od psího psychologa jasné rady, jak fenku vychovávat a...

Mladá herečka Sandra je pro drobnou fenku Doui, kterou si vzala ze záchytné stanice, už několikátým páníčkem. A Doui je...

Další z rubriky

Piják lužní nemusí být pro vašeho psa zkázou. Dejte mu žvýkací tablety

Typickým znakem pijáka lužního je pestrý štítek. Nebezpečný je hlavně pro psy,...

Toto zvláštní klíště bylo dosud u nás exotikou, většinou si ho přivezli lidé spíš z dovolené. Jelikož už se v poslední...

Mladí manželé poskytli návod, jak se nechat terorizovat vlastní kočkou

Číča umí dát nelibost jasně najevo domácím i návštěvám.

„Bydlíme u své kočky,“ tak by klidně mohli začít své vyprávění mladí manželé Anička s Honzou. Zhruba desetiletá...

Migrující ptáci chytře využívají každou příležitost k přežití. I kosi

Takto se vlaštovky houfují v Africe před návratem do Evropy.

Už k vám letos přiletěli první tažní ptáci? Na zajímavosti o každoročním návratu symbolů jara se magazín Víkend MF...

Advantage Consulting, s.r.o.
TECHNICAL DESIGNER

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 27 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz