Čtvrtek 14. listopadu 2019, svátek má Sáva
  • Čtvrtek 14. listopadu 2019 Sáva
Premium

Na pruhované krávy sedá o polovinu méně hmyzu, nápad vzešel od zeber

Japonští vědci zkusili nabarvit krávu jako zebru. Zjistili, že daleko méně přitahuje obtížný hmyz. | foto: Plos OneProfimedia.cz

aktualizováno 
Vědci se dlouho pokoušeli zjistit, proč mají zebry pruhy. Podle posledních zjištění je to proto, že méně přitahují ovádovitý hmyz. Vědci v Japonsku vyzkoušeli podobný „fígl“ na kravách a zjistili, že na dobytek sedlo o polovinu méně hmyzu v porovnání s normálně zabarveným skotem.

Vědecky rozebrali problémy pruhů u zeber naši kolegové z Technetu v článku Už víme, proč zebry mají pruhy. Jak se zdá, se závěry naší vědecké redakce souhlasí i výzkumníci z japonské prefektury Aiči. Ti ovšem nepostupovali jen z vědeckého nadšení, ale proto, aby se pokusili prakticky vyřešit problém, který ročně stojí producenty skotu miliony dolarů.

iDNES Premium

DOČÍST ČLÁNEK ZDARMA

Žádné závazky a vyzkoušení zcela zdarma.

Do 30. listopadu 2019

Autor:
  • Nejčtenější

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Premium

Kouzlil u Horníčka, Hlaváčové zničil kytku. Teď zametám, říká Větvička

Přestože Václav Větvička už překročil osmdesátku, denně dojíždí do zámeckého parku ve Štiříně, který deset let vedl....

Musíme se vrátit k přírodě a pěstovat potraviny pro obživu, říká Cílek

Výkyvy počasí jsou v posledních letech stále častější a rady si s tím nevědí ani přední odborníci celého světa. Podle...

Jak připravíte svatomartinskou husu s chlupatými knedlíky a zelím

Pečená husa, chlupatý knedlík a zelí je jako kombinace naprostá klasika. Když se k tomu přidá tradiční podzimní ovoce,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šéfkuchař, který přestal křičet. Lepší je se domluvit, míní mistr aranžování

Petr Svoreň o sobě říká, že je od přírody poněkud zrychlený. Poslední roky působí jako Executive Chef Hotelů Akademie....

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

Zvěřina je jedna z nejkvalitnějších potravin, hájí čas lovu šéf myslivců

Zelené kamizoly, kulovnice přes rameno a lovečtí psi u nohou. Podzim je časem honů. „Snižovat stavy zvěře je nutné,“...

Pasoucí se divoké koně a pratury můžete sledovat v přímém přenosu

V místech bývalého vojenského prostoru, kde kromě jiných armád působila přes dvě desetiletí také největší sovětská...

Tragédie v přírodě. Žirafa usmrtila své mládě při obraně před lvicí

Scénu nafotil jihoafrický fotograf Mike Dexter, který zároveň působí jako průvodce v přírodních parcích. Žirafa se...

Lapinkoira je věčně usměvavý přizpůsobivý pes, dodnes pase stáda sobů

Lapinkoira, netradiční finské plemeno s krkolomným názvem, se v Česku začíná těšit oblibě. Mezi chovateli a majiteli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz