Labužníci vyjedli kambodžské tarantule, které pomáhají i proti kašli

aktualizováno 
Grilované tarantule chutnají turistům, kteří jsou zvědaví na tuto kambodžskou kulinářskou specialitu. Tarantulí je však stále méně, protože se staly obětí odlesňování a lovců, kteří zásobují trh čerstvými pavouky, popsala agentura AFP.

Jen pro otrlé aneb velká kambodžská specialita v podobě smažených tarantulí. | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

„A-pings jsou v Kambodži proslulé, ale nyní jsou stále vzácnější,“ stěžuje si Chea Voeun, který už 20 let prodává čerstvé nebo uvařené tarantule na tržišti v malém městě Skun, zhruba 75 kilometrů od kambodžské metropole Phnompenhu.

Skun se specializoval na tarantule nazývané v khmerštině a-ping, proto se mu začalo říkat město pavouků. Někteří turisté sem právě kvůli tržišti zajíždějí z Phnompenhu, jiní si zde dělají gastronomickou zastávku na cestě do Siem Reapu a do angkorských chrámů.

Gastrospeciality z Kambodže

Pavouci, hadi i žáby na bylinkách

Australská turistka Elisabeth Darková popisuje, jak kůžička tarantulí pěkně křupe. „Dříve jsem jedla pouze nožky pavouků, teď jsem ochutnala celé, měla jsem z toho trochu strach,“ říká turistka, která pokračuje ve svých gastronomických experimentech žábami a sarančaty. Ty se na tržišti ve Skunu rovněž prodávají. „Doma bych to nejedla, ale když jsem tady, mám možnost to vyzkoušet,“ dodává.

Tarantule, často připravované tak, že se nakládají do česneku a soli a pak se opékají na oleji, se na tržišti ve Skunu prodávají v přepočtu za méně než 25 Kč za kus. To je desetkrát více než před několika lety. Cena roste kvůli tomu, že je tento živočich stále vzácnější. Jak vysvětlují prodavači, sbírat tarantule v džungli v provinciích Kampong Thom a Preah Vihear je rok od roku obtížnější.

Tarantule trpí odlesňováním

Tarantule v Kambodži nepatří mezi ohrožené druhy, na rozdíl od leoparda, tygra nebo asijského slona. Ale podobně jako celá fauna této země v jihovýchodní Asii trpí tarantule následky masívního odlesňování, které ničí přirozené životní prostředí.

„Kambodža je jednou ze zemí jihovýchodní Asie, které mají největší biodiverzitu, ale od 90. let se plocha lesů snížila o 20 procent,“ uvádí nevládní organizace Mezinárodní fauna a flóra. Důvodem je rozšiřování plantáží, zvláště kaučukovníků, nelegální těžba vzácného dřeva, které se často vyváží do Číny, ale i stavba silnic a neexistující kvóty povoleného odchytu.

Hmyzí delikatesy

Prodavači ve Skunu jsou zatím schopni denně nabízet stovky čerstvých tarantulí těm, kdo si je chtějí sami připravit k jídlu nebo si z nich vyrobit lék tradiční medicíny. Někteří obchodníci, jako například Chea Voeun, nabízejí turistům, že je naučí připravovat pavouky a zasvětí je do techniky chytání tarantulí.

„Tarantule je v celém světě pověstná svou delikátní chutí a léčebnými účinky,“ ujišťuje Voeun. Na trhu lze koupit odvar z tarantulí macerovaných v rýžové pálence: v lidovém léčitelství se používá proti kašli a proti bolestem zad.

Hmyz je v jihovýchodní Asii tradičním jídlem. A v Kambodži se tarantule ukázaly být vyhledávaným zdrojem proteinů za vlády Rudých Khmerů, za níž zemřely téměř dva miliony Kambodžanů, často na podvýživu v pracovních táborech.

Podívejte se, jak se zaživa smaží tarantule:

Autoři: ,

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

První Češka je mistryní světa v mushingu, porazila i severské legendy

Vítězka se svým psem

Čtyři dny bojovali čeští musheři v Savojských Alpách ve Francii na mistrovství světa psích spřežení federace IFSS...

KVÍZ: Poznáte, kdo k vám přilétá na krmítko?

Víte, kdo přilétá hodovat na vaše krmítko? Je to třeba sýkora babka, jako na...

Nejen dobří holubi se vracejí, pokud si zapamatují, kde je pro ně chutně a bohatě prostřeno. Víte, kdo patří mezi...

Králík jako mazlíček. Nic pro úzkostlivé majitele bytu

Králičí hop. Novou sportovní disciplínu prezentovala cvičitelka Lada Šípová...

Mít svého králíčka-mazlíčka je snem skoro každého dítěte. Než však podlehnete dětskému naléhání, uvědomte si, že chov...

Najdete na iDNES.cz