Kde už mrzlo, hřiby nesbírejte, i když ještě rostou, varuje mykoložka

aktualizováno 
Houbaři mají stále důvod vyrazit do lesa s košíkem v ruce, protože už začaly růst zimní druhy. Leckde ještě rostou i hřiby, především smrkové, nicméně na řadě míst už se sbírat nedají. Přemrzlé jsou totiž plné toxinů, kterých se nezbaví ani po převaření.

Na hřiby stále ještě můžete v lese narazit. Pokud už ale teploty klesají - i když přechodně - do záporných teplot, nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. | foto: Profimedia.cz

Přes chladné počasí a sníh na řadě míst republiky pořád stojí vycházky do lesa za to (podobně jako loni). „Aktuálně místy stále ještě rostou hřiby, především smrkové, ty by se ale neměly sbírat tam, kde už mrzlo,“ říká mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.  

Fotogalerie

„Jinak ale už roste i hlíva ústřičná, pařezník pozdní či penízovka sametonohá, tedy klasické zimní druhy, kterým mráz nevadí,“ ubezpečuje mykoložka, že tyto druhy si s mrazem poradit umí a jejich využití v kuchyni je bezpečné.

A radí, kam za uvedenými zimními druhy vyrazit: „Najít se dají v okolí vody, například u potoků či rybníků. Všechny rostou ze dřeva listnáčů, penízovka z pařízků a živých i mrtvých stromů, hlíva pak nejčastěji na padlých kmenech či pařezech buku, topolů, ale i ořešáku. Pařezník vyhledává nejčastěji břízy, buky, ale i další listnaté stromy.

Pozor ovšem na jedovaté druhy. Podle mykoložky stále roste smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová, která se kromě jehličnanů objevuje i na listnáčích.

Vyražte na přednášku, je čas na houbařské vzdělávání

Pokud se chcete o houbách dozvědět něco navíc, na stránkách České mykologické společnosti najdete seznam aktuálních přednášek pro veřejnost. Pořádají je i mykologické kroužky po celé republice a podle zkušené mykoložky si na své přijdou začátečníci i pokročilí houbaři.

„Pozor, lze ji zaměnit s velmi chutnou opeňkou měnlivou, zrovna v loňském roce způsobila otravu na Moravě,“ varuje mykoložka.

Varování před otravou ovšem opravdu platí pro výše zmíněné hřibovité. „Pokud narazíte na přemrzlé hřiby, pokochejte se, ale nesbírejte je. Hrozí z nich otrava. Po zmrznutí a opětovném rozmrznutí totiž dochází k rozkladu bílkovin a zkonzumovat takové houby je to samé, jako byste pozřeli zkažené maso. Převaření tomu rozhodně nepomůže,“ ujišťuje mykoložka.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Škoda Fabia 1.0TSI / 70kW...
Škoda Fabia 1.0TSI / 70kW...

r.v. 2017, naj. 10 699 km, benzín
268 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz