Diskuse k článku
PŘEHLED: Osm druhů hub, jejichž záměna může být fatální
Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
![]() |
PosledníMohykánStáleŽivýPůvodně jsem chtěl napsat, že jde o rady pro trubky,které nebyly nikdy na houbách. Nicméně nyní, po opětovném přečtení, vidím, že jde o vysoce sofistikovaný návod, kterak radši zakoupit igelitové balení hlívy ústřičné v hypermarketu. |
![]() |
JeDicz*Články o tom jak posekat zahradu a postavit kurník... fajn... ale osvěta o tom jak rozeznat jedlou houbu od smrtelně jedovaté, na idnes?! Chcete zabít hodně lidí? |
![]() |
unununRe: joto je dobře. člověk aspoň potom nemusí brzo vstávat, aby v lese vůbec něco našel. a ke všemu tam zbydou ty nejlepší houby. |
![]() |
Sam Bell!Neznámé houby rozkopávám a koukám, že tím pomáhám obyčejným lidem, aby se neotrávili! |
![]() |
tuan4Re: !...........takže jsi vandal! To že TY tu houbu neznáš neznamená,že není jedlá. |
![]() |
Inkvizitor JohnyRe: !Děkujeme za flame. Jako dárek dostanete pastelku s naším logem "FLAME SAVES THE WORLD" |
![]() |
net.Xtreme se nevzdáváVíte, co znamená fatální?Kolik by člověk musel sníst vrhavek, aby se mu to stalo osudným? |
![]() |
zmrzlina...Co neznám, nesbírám. Takže my chodíme na hřiby, klouzky a babky. U ostatních si nejsem jistá, tak než abych se otrávila, tak to radši nechám v lese pro ty, co je poznají :) |
![]() |
net.Xtreme se nevzdáváRe: ...
|
![]() |
RitanRe: ...Přesně tak, snad s výjimkou některých holubinek ... tam občas sním i nějakou, kterou neumím přesně určit. |
![]() |
Jitřní darRe: ...Holubinky jsou až na tu vrhavku (která se dá poznat tak, že uždíbnete a když na jazyku pálí, je to vrhavka) všechny jedlé, jen některé nejsou moc chutné. |
![]() |
medved.007Re: ...Dost holubinek je nahořklých. Když si nejsem úplně jistý, lehce nakousnu (nakonec to píšou i v článku). |
![]() |
ivošRe: Je to jednoduchýHořčák jedovatý není, o satanu se přou mykolózi pořád - ale já jsem pravý Boletus satanas viděl dvakrát v životě, je dost vzácný. Obecně platí, že co má vespod trubičky, to vás nezabije - maximálně je to odporně hořké (hořčák, kříšť). No a ty lupenaté prostě musíte znát, jinak máte smůlu. |
![]() |
xBaHnORe: Je to jednoduchýHorcak je mirne jedovatej, ale zkonzumovat ho tolik, aby vyvolal alespon lehkou nevolnost je mozny jen pro cloveka bez chutovejch bunek. |
![]() |
BehounRe: Je to jednoduchýpresne, snad s vyjimkou bedle, tu si troufam rict taky jeste poznam |
![]() |
habrRe: Je to jednoduchýMáš hodnou tchýni - že? Ale pro mnohé čtenáře celkem dobrý inspirativní článek co nenápadně namíchat do smaženice pro svého protivného šéfa na pro něj speciálně připravenou zahradní párty. |
![]() |
O.SindlerRe: Je to jednoduchýV životě se mě ani nikomu jinýmu kdo sbírá masáky nepovedlo místo něj sebrat něco špatného. Je to výborný houba kdo se ji vyhýbá tratí. |
![]() |
YanajednaRe: Je to jednoduchýAž se vám to jednou povede, tak už o tom třeba nepovyprávíte Rozumný přístup je, nepřeceňovat své schopnosti. Raději nechat les plný masáků pro někoho, kdo je pozná, než si doma smažit večeři pro celou rodinu z mochomůrek tygrovaných ;) |
![]() |
mayvaRe: Je to jednoduchýSplést si masáka je nemožný. Poznaj ho i moje malý děti. |
![]() |
YanajednaRe: Je to jednoduchýRáda věřím :) S jedním takovým houbařem jsem už na houbách byla, pak doma meditoval u čištění, jestli je to opravdu masák, nebo neeeee.... děkuji, nechci Sama je nesbírám, však tím nikomu neškodím, seberou je jiní. |
![]() |
Psí zadekRe: Je to jednoduchýNo tak to byl trouba, ale to neznamená, že to tak mají i ostatní sběrači masáků. |
![]() |
YanajednaRe: Je to jednoduchýCopak jsem něco takového napsala? Jenom to, že je sama nesbírám. Buďte rádi, seberete si je vy ostatní. |
![]() |
xtondaRe: Je to jednoduchýMasák je opravdu špičková houba a je škoda se o ni ochuzovat. Když masáky sbírájí celý život rodiče i prarodiče, tak než člověk začne sbírat sám, viděl jich stovky a prostě to pozná. Barevnost má jisté variace, takže občas také na první pohled znejistím, ale je tam několik znaků, které záměnu vyloučí. Masák na poranění růžoví, i když to trvá, není tak rychlé jako u modrajících hřibovitých hub a intenzita je různá, ideální je když je spodek třeně červivý nebo okousané od slimáků, tam je to pak jednoznačné. Dále nemá pochvu a má vroubkovaný prsten. Každopádně díky internetu a fotografickým publikacím je možné si prohlédnout desítky exemplářů a nastudovat potenciálně zaměnitelné houby a rozlišovací znaky. A pak hurá na ně. |
![]() |
nejchytrejsiRe: Je to jednoduchýNesouhlas, poznat masaka se clovek nauci jen osobne od zkusenyho houbare, vo kterym vi ze je sbira roky a jeste zije. Sbirat houby podle internetu nebo atlasu je risk. |
![]() |
RitanRe: Je to jednoduchýPokud má masák vyvinuty typické znaky, je to imo jedna z nejsnáze poznatelných hub. Muchomůrku, u níž si méně zkušený houbař řekne " tohle by mohl být také masák", by dotyčný měl nechat v lese. |
![]() |
Jitřní darRe: Je to jednoduchýBarva je ošidná, pro mě je určujícím znakem právě vroubkovaný prsten. |
![]() |
tuan4Re: Je to jednoduchý...............................moje ne! V paneláku člověk narazí spíš na h.....o,než na houbu. |
![]() |
net.Xtreme se nevzdáváRe: Je to jednoduchýTak jistotou je DNA test:-) A ještě o něco lepší je analyzovat houbu na jedy, těžké kovy a tak...ale cenově se to nevyplatí... |
![]() |
vlaštovka obecnáRe: Je to jednoduchýTatík nás učil už jako malé poznávat houby, když našel jedovatou, ukázal, popsal. Takže falešná dršťková z masáků, to je zážitek :), holubinky bez problémů a když si nejsem jistá, stačí nepatrný kousek na jazyk a ta štiplavost se pozná hned. Špičky a podobné nesbíráme. Ale než jsem zjistila, že se vyrojily ty smradlavé žampiony, asi dvakrát jsem si zkazila smaženici. Teď už to kontroluju. Jen mám pocit, že jich je čím dál víc, z dětství i ještě tak před deseti lety si nepamatuju, že by něco takového v lese nebo kdekoliv rostlo. |
![]() |
praetorianvsRe: Je to jednoduchýna falesnou drstkovou je nejlepsi kotrc kaderavy:) |
![]() |
medved.007Re: Je to jednoduchýNevím, proč se tomu říká falešná dršťková, když to tak nechutná. Ale musím říct, že je to vynikající, se smetánkou, lehce papriky do toho. A ještě ta tehce oříšková vůně navrch, no mňam. Jinak souhlas s vlašťovkou - ve městě mi přijde, že je už většina zápašňáků, ale v lese a na louce "daleko" od civilizace jsme ho ještě nepotkali. |
![]() |
Psí zadekRe: Je to jednoduchýBuďme rádi za ortodoxní hřibaře, aspoň na nás ostatní zbyde víc masáků, ryzců, sluk atd. ;-) Lošáky a sírovce (moje vůbec nejoblíbenější houby) podobní také zpravidla obcházejí velkým obloukem. |
![]() |
nepremyslej nad lamouRe: Je to jednoduchýTen radiator me rozesmal. Ale mrzi me že nemyslis na bedly |
![]() |
Psí zadekRe: Je to jednoduchýPokud jste houbařský primitiv, tak ano |