Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla | foto: Jaroslav Macháček

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

  • 3
I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Jeden takový se objevil ve veřejné skupině Houby na Facebooku a zveřejnil ho Jaroslav Macháček, kde s ním sklidil mnoho pochval. Zabývá se focením přírody, a tak se není co divit, že při svých fotografických toulkách často zabrousí i do míst, kde houby rostou. S jeho svolením recept předáváme i čtenářům iDNES.cz.

Charakterizoval ho jednoduše: „Jarek si nasbíral čerstvé ryzce smrkové, Jarek si ráno koupil čerstvá boková žebra, Jarek to upekl řádně zasypané sušeným a umletým hřibem peprným. Óóó, Jarek se má.“

V praxi to tedy znamená, že na pekáček naskládal hlavičky ryzce smrkového a na ně položil žebra, která okořenil solí a sušeným a umletým hřibem peprným. Tuto surovinu má běžně doma, protože je vášnivým houbařem a v podstatě mu hřib nahradil běžný pepř.

Na kousky masa dal trochu sádla, ale šlo by použít i máslo. Pak už jenom stačí lehce podlít a péct asi tři čtvrtě hodiny na 180 °C. Nakonec na asi 10 minut na 200 °C, aby pokrm dostal kůrčičku. 

„Během pečení doporučuji průběžně podlévat a přelévat pokrm výpekem,“ radí. Podobný recept je radou pro ty, kteří nechtějí houby konzumovat jen jako smaženici nebo v polévce a ve spojení s žebírky chtějí dosáhnout jemné houbové chuti jako přílohy a společně si chtějí užít obírání žebírek.

Máte také nějaké své zaručené houbové recepty? Podělte se s ostatními v diskusi.