Už se objevují první hřiby. Houbařská sezona se slibně rozjíždí

  7:20aktualizováno  7:20
Stále lépe se daří jarním houbám. Chladnější noci sice odložily růst letních hub asi o dva týdny, ale díky příznivějšímu počasí už se konečně objevily i hřiby, klouzky nebo křemenáče. Nejlepší situace je v nížinách a středních polohách.

Hřib kovář (Boletus luridiformis). | foto: Profimedia.cz

Podle Jaroslava Landy z České mykologické společnosti bude další růst hub záviset na přísunu vláhy a tepla: "Zatím je vláhy dost a teploty neklesají k nule." Nejlepší situace je v nížinách a středních polohách.

Rostou hřiby kováře, klouzky i křemenáče

"Tento týden konečně začaly růst také hřibovité houby, holubinky, muchomůrky nebo čechravky. Zatím vede hřib kovář, který byl již opakovaně nalezen zejména v teplejších oblastech jako je například Polabí," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Jarní houbaři už našli také klouzky a hlášeny jsou i křemenáče. "I když tyto nálezy jsou zatím sporadické, v příštích dnech se očekává zlepšení. Houbám svědčí vlaha i přibývající teplo," zdůraznil.

Čirůvka májovkaČirůvka májovka

Čirůvka májovka

Landa dodal, že stále dominují jarní houby. "Čirůvka májovka jasně vede. Je to skvělá houbička, která vyrůstá jednak v trávnících na okrajích lesů, v prosvětlených lesích listnatých i mimo les. Následuje ji jedlá závojenka podtrnka, která je ve svém rodě je prakticky výjimkou. Vyrůstá na jaře a má vazbu na trnky, hlohy a ovocné stromy," vysvětlil mykolog.

Pozor na jedovaté houby!

Na jaře se podle Landy tyto typicky jarní houby mohou sbírat a jsou využitelné. Upozornil ovšem, že by je měli sbírat jen ti houbaři, kteří je dobře znají. V červenci a dalších měsících totiž v lese vyrůstají jedovaté závojenky, se kterými lze závojenku podtrnku zaměnit.

Kdo houby opravdu dobře nezná, neměl by doma zapomenout atlas

Kdo houby opravdu dobře nezná, neměl by doma zapomenout atlas

Mykolog zároveň upozornil na stále hojnější růst jedovatých hub: "Pečárka zápašná, která minulý týden ještě moc nerostla, začala v tomto týdnu dominovat. Od dalších pečárek, neboli žampionů, se liší zejména nepřítomností příjemné anýzové hořkomandlové vůně. Při zpracování zapáchá karbolem". Od jedlých druhů se zároveň odlišuje žlutou oxidací při poškrábání.

Podobně mykologové varují před nebezpečnou čechratkou podvinutou, která právě začala růst. Stejně jako muchomůrky. "Objevila se muchomůrka slámožlutá, roste třepenitka svazčitá i bedly zahradní, u kterých není vyjasněna jedlost," uvedl.

Autor:

Nejčtenější

Takových talentů moc není, řekl o vítězce MasterChefa v Rozstřelu Forejt

Vítězka MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková a porotce soutěže Přemek Forejt...

„Čuměl jsem s otevřenou hubou, takových talentů jsem v životě moc neviděl,“ řekl k vítězství sedmnáctileté Kristíny...

Spousta Čechů ani neví, jak chutná dobrý kus masa, tvrdí Pohlreich

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Ačkoliv šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tráví za oceánem i několik měsíců v roce, v USA by natrvalo žít nechtěl. Všechno,...

Guru kutilů sám moc nekutil. Přemek Podlaha by se dožil 81 let

Přemek Podlaha ještě při aktivním natáčení

Guru zahrádkářů a kutilů Přemek Podlaha by se 13. června 2019 dožil 81. narozenin. Hodně se vyžíval na zahradě, na...

Pohlreich čaroval na grilu s nízkým roštěncem. Nejprve ho osolil

New York Strip s rajčatovým salátem

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich ukázal v dalším dílu své grilovací show na Primě Rozpal to, šéfe!, že za honosně znějícím...

Kočka těžce pokousala ženu, strážníci zvíře dvě hodiny unavovali

Zranění způsobená kočkou poměrně hodně krvácela.

Velmi agresivní a vytrvalá byla kočka, která v opavském bytě zaútočila na ženu. Ta zvíře před časem našla a vzala si ho...

Další z rubriky

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Najdete na iDNES.cz