Už druhý týden rostou hřiby, začaly i žampiony. Jen pozor na klíšťata

aktualizováno 
"Jarní houby letos rostly později a o to rychleji bylo po nich," konstatuje Jaroslav Landa, předseda České mykologické společnosti. Zato do mykologické poradny lidé už minulé pondělí přinášeli první hřiby kováře, rostou už i bílé hřiby dubové. Ale ještě zdaleka ne všude.

Hřib dubový | foto: houbar.cz

"Z jarních hub letos hojně rostly smrže, kačenky i ucháče. Ale později než jiné roky a poměrně záhy zase bylo po nich," říká Landa, který má dobrý přehled díky houbařům, kteří své úlovky nosí k posouzení do mykologické poradny (kontakt na pražskou poradnu najdete zde, seznam regionálních poraden zde).

Smrž obecný

Smrž obecný

Kačenka česká

Kačenka česká

Ucháč obecný

Jedovatý ucháč obecný

Komu utekly tyto vyloženě první jarní houby, mohl se zahojit na sběru čirůvek májovek či závojenky podtrnky. "Ty se letos objevily ve svůj čas a rostly hojně. Už však v podstatě končí, i když je místy ještě najdete," upozorňuje Landa.

Začaly růst hřiby, ale zatím jen v teplejších oblastech

Minulé pondělí se v pražské mykologické poradně objevili houbaři s prvními hřiby kováři. "To už jsou celkem masité a vydatné houby," libuje si zkušený mykolog, že by konečně měla začít ta pravá houbařská sezona. Kromě kovářů totiž mohou najít ti šťastnější dokonce už i bílé hřiby dubové. A místy začínají růst i suchohřiby, například hřib plstnatý. 

Hřib kovář

Hřib kovář

Hřib dubový

Hřib dubový

Hřib plstnatý

Hřib plstnatý

Zdaleka to ovšem neznamená, že kamkoliv vyrazíte na houby, přinesete domů hřiby. "Moc toho ještě k nalezení není, tedy ne všude," mírní nadšení Landa. "Když jsme vyrazili na houby na Křivoklátsko, nenašli jsme v lese nic. V okolí Prahy nebo v jižních Čechách, kde jsou vyhřáté listnaté lesy, je to lepší." 

Když nenajdete hřiby, máte šanci přinést domů pečárky alias žampiony či špičky obecné. "Jen by si houbaři měli dát pozor na pečárku zápašnou. Není jedovatá, ale může po ní být hodně špatně a zkazí vám smaženici," varuje mykolog.    

Fotogalerie

Z vyloženě jedovatých hub jich ještě moc neroste. "Zpočátku sezony to bývá ucháč obecný a většinou na okrajích lesa, v trávě, zvonovka jarní neboli závojenka jarní. Ty jedlé závojenky (podtrnky, zmíněné výše) rostou zásadně pod trnkami a ovocnými stromy. Ne v lese, tam rostou ty jedovaté."  

Dobrá zpráva pro houbaře je, že počasí je pro růst hub momentálně poměrně příznivé. "Střídají se vyšší a nižší teploty, vláhy je taky dost, to houbám vyhovuje," konstatuje Landa s radostí v hlase. Houbaři tedy mohou s košíkem vyrazit k lesu.

Jen pozor na klíšťata, podle předpovědi aktivity klíšťat (najdete ji zde) Českého hydrometeorologického ústavu bude jejich aktivita přinejmenším do neděle vysoká. Znamená to nezapomenout použít repelent, v porostu si nesedat, po návratu se pečlivě prohlédnout a případně odstranit zakousnutá klíšťata (více informací o prevenci najdete například v článku zde).

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Najdete na iDNES.cz