Úterý 31. března 2020, svátek má Kvido
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 31. března 2020 Kvido

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

aktualizováno 
Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová sestavila houbové stupně kuchyňských vítězů a ke každému přidala oblíbené recepty.

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby. | foto: MF DNES

Pomyslné „bedny“ houbových šampionů nakonec obsadily ty, které se vyznačují výraznou chutí i vůní. Kořenitost a křupavost kotrče je jedinečná, proto se stal absolutním vítězem.

Fotogalerie

Lišky díky tomu, že časem spíše zasychají, se dají opéct dozlatova a až do houbových škvarků, navíc je bez problémů poznáme všichni. Nyní je lze koupit i na trzích a v supermarketech. V našem žebříčku patří této houbě stříbro.

Opravdové dilema nastalo v souboji o třetí pozici mezi ryzcem, hřibem a muchomůrkou růžovkou, ale je rozhodnuto. Pohled na pěkný hříbek vždy vyvolá nadšení podobné výhře v loterii.

ZLATOKotrč kadeřavý

Aromatickou houbu, parazita na borovém dřevě, lesníci na rozdíl od kuchařů nemají v oblibě. Nejlépe se hodí do polévek a na obalování a smažení.

Recept na kotrčovou dršťkovku
Potřebujete 400 g kotrče kadeřavého, lžíci sádla, 20 g hladké mouky, 50 g rajčatového pyré (passaty), oregano, uzenou mletou papriku, česnek, sůl a pepř, strouhaný parmazán.

Kotrče rozdělte na čtvrtiny a důkladně propláchněte pod studenou vodou. Rozkrájejte na kusy tak akorát na vidličku. Ze sádla a mouky připravte světle hnědou jíšku, vsypte do ní na pár vteřin i uzenou papriku, promíchejte, přidejte rajčatové pyré, přilijte asi 900ml vody a prošlehejte.

Do směsi vložte kousky kotrče, osolte, opepřete a nechte vařit asi půl hodiny. Houba bude vždy trochu křupavá, to je správně. Ke konci varu dochuťte česnekem a oreganem. Polévku servírujte posypanou parmazánem.

STŘÍBROLiška obecná

Roste v lesích všeho druhu ve velkých skupinkách, bezpečně ji poznáte, není nikdy červivá a skvěle chutná. Zkrátka samé plusy, pozitiva a životní jistoty.

Recept na frittatu s liškami a šalvějí
Jednoduchá vaječná omeleta se připravuje v pánvi, kterou nakonec dáte do trouby. Osvojte si jednoduchý postup a tvořte nekonečno vlastních obměn.

Liška obecná

Liška obecná

Připravte si 100g čerstvých lišek, 1 uvařený brambor, lžíci přepuštěného másla, 3 velká vejce, lžíci smetany, drcený kmín, 3 čerstvé listy šalvěje, pepř a sůl.

Na celokovové pánvi o průměru asi 22 cm orestujte na přepuštěném másle očištěné a pokrájené lišky s plátky bramboru. Až budou dozlatova opečené, ochuťte je solí, pepřem, kmínem a nudličkami šalvěje. V míse rozkvedlejte vejce se lžící smetany, mléka nebo vody. Ztlumte plamen, vlijte směs do pánve a pár minut nechte tuhnout. V troubě zapněte gril na maximum a nechte frittatu nakonec zatuhnout shora.

Můžete se inspirovat, jak frittatu připravuje Zdeněk Pohlreich (více zde):

BRONZHřib hnědý

Takzvaný poddubák je chuťově aromatičtější než pravák, proto volím nakonec jej. Má všestranné použití do polévek a omáček, na smažení, zapékání i nejrůznější druhy konzervace.

Kdo hledá, ten najde. Z lesů na Žďársku lze v těchto dnech přijít s košíky...

Hřiby právě rostou, nenechte si je ujít (foto ze Žďárska).

Recept na houbový ovar
Potřebovat budete 800 g plodnic hřibů, sůl, křen, hořčici a chléb. Očistěte houby, velké kusy rozpulte, menší nechte vcelku.

Vařte je 10 až 15 minut v osolené vodě. Nechte okapat a servírujte horké s ostatními ingrediencemi. Vývar nevyhazujte, poslouží jako skvělý základ na bramboračku nebo kulajdu.

Gastronautka Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Autoři:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Upečte rohlíky nebo chleba a pochlubte se jimi, nejlepší recepty ukážeme

Proč chodit do obchodu pro základní pečivo a vystavovat se možné nákaze, když si ho lehce můžete upéct i doma. Je to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

OBRAZEM: Houbaři poslali poslední úlovky, našli vzácný květnatec Archerův

Poslali jste houbařské úlovky, které se v posledních dnech podařilo najít v lesích Česka. Byly to nejen klasické hřiby...

Premium

Houby s octem? Spíš pod sněhem. Smaženici si můžete uvařit i v zimě

Zimní houbařská vášeň? Proč ne! S proutěným košíkem můžete do lesa vyrazit klidně i po Vánocích. A pokud víte, jak a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz