Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

Nejlepší houbové chutě: zlato získal kotrč, stříbro lišky, hřib bronz

Podobný žebříček u houbařského národa vždycky vyvolá diskuse, přesto to zkusme. Gastronomická expertka magazínu Víkend MF DNES Veronika „Koko“ Kokešová sestavila houbové stupně kuchyňských vítězů a ke každému přidala oblíbené recepty.

Kotrče, lišky a hříbky volíme za vítězné houby. | foto: MF DNES

Pomyslné „bedny“ houbových šampionů nakonec obsadily ty, které se vyznačují výraznou chutí i vůní. Kořenitost a křupavost kotrče je jedinečná, proto se stal absolutním vítězem.

Fotogalerie

Lišky díky tomu, že časem spíše zasychají, se dají opéct dozlatova a až do houbových škvarků, navíc je bez problémů poznáme všichni. Nyní je lze koupit i na trzích a v supermarketech. V našem žebříčku patří této houbě stříbro.

Opravdové dilema nastalo v souboji o třetí pozici mezi ryzcem, hřibem a muchomůrkou růžovkou, ale je rozhodnuto. Pohled na pěkný hříbek vždy vyvolá nadšení podobné výhře v loterii.

ZLATOKotrč kadeřavý

Aromatickou houbu, parazita na borovém dřevě, lesníci na rozdíl od kuchařů nemají v oblibě. Nejlépe se hodí do polévek a na obalování a smažení.

Recept na kotrčovou dršťkovku
Potřebujete 400 g kotrče kadeřavého, lžíci sádla, 20 g hladké mouky, 50 g rajčatového pyré (passaty), oregano, uzenou mletou papriku, česnek, sůl a pepř, strouhaný parmazán.

Kotrče rozdělte na čtvrtiny a důkladně propláchněte pod studenou vodou. Rozkrájejte na kusy tak akorát na vidličku. Ze sádla a mouky připravte světle hnědou jíšku, vsypte do ní na pár vteřin i uzenou papriku, promíchejte, přidejte rajčatové pyré, přilijte asi 900ml vody a prošlehejte.

Do směsi vložte kousky kotrče, osolte, opepřete a nechte vařit asi půl hodiny. Houba bude vždy trochu křupavá, to je správně. Ke konci varu dochuťte česnekem a oreganem. Polévku servírujte posypanou parmazánem.

STŘÍBROLiška obecná

Roste v lesích všeho druhu ve velkých skupinkách, bezpečně ji poznáte, není nikdy červivá a skvěle chutná. Zkrátka samé plusy, pozitiva a životní jistoty.

Recept na frittatu s liškami a šalvějí
Jednoduchá vaječná omeleta se připravuje v pánvi, kterou nakonec dáte do trouby. Osvojte si jednoduchý postup a tvořte nekonečno vlastních obměn.

Liška obecná

Liška obecná

Připravte si 100g čerstvých lišek, 1 uvařený brambor, lžíci přepuštěného másla, 3 velká vejce, lžíci smetany, drcený kmín, 3 čerstvé listy šalvěje, pepř a sůl.

Na celokovové pánvi o průměru asi 22 cm orestujte na přepuštěném másle očištěné a pokrájené lišky s plátky bramboru. Až budou dozlatova opečené, ochuťte je solí, pepřem, kmínem a nudličkami šalvěje. V míse rozkvedlejte vejce se lžící smetany, mléka nebo vody. Ztlumte plamen, vlijte směs do pánve a pár minut nechte tuhnout. V troubě zapněte gril na maximum a nechte frittatu nakonec zatuhnout shora.

Můžete se inspirovat, jak frittatu připravuje Zdeněk Pohlreich (více zde):

14. listopadu 2016

BRONZHřib hnědý

Takzvaný poddubák je chuťově aromatičtější než pravák, proto volím nakonec jej. Má všestranné použití do polévek a omáček, na smažení, zapékání i nejrůznější druhy konzervace.

Kdo hledá, ten najde. Z lesů na Žďársku lze v těchto dnech přijít s košíky...

Hřiby právě rostou, nenechte si je ujít (foto ze Žďárska).

Recept na houbový ovar
Potřebovat budete 800 g plodnic hřibů, sůl, křen, hořčici a chléb. Očistěte houby, velké kusy rozpulte, menší nechte vcelku.

Vařte je 10 až 15 minut v osolené vodě. Nechte okapat a servírujte horké s ostatními ingrediencemi. Vývar nevyhazujte, poslouží jako skvělý základ na bramboračku nebo kulajdu.

Gastronautka Veronika Koko Kokešová

I doma si pochutnáte jako v dobré restauraci. Jak na to, vám poradí Koko, populární gastronautka, která sama sebe považuje v kuchyni za samouka. Jako autorka MENUdomu.cz byla dvakrát vyhlášena foodblogerkou roku, připravuje pořady o vaření pro internetovou televizi Stream.cz a nyní má rubriku i v magazínu Víkend DNES.

Autoři:
  • Nejčtenější

Na Pálavě ulovili kultovního kapra vážícího skoro 30 kilo

Novomlýnská nádrž pod Pálavou je považována za jednu z kultovních českých a moravských kaprařských vod. Od svého...

Vyberte snímek, který vyhraje krmení pro psa nebo kočku na celý rok

Vyhlášení soutěže Gurmáni před miskou strhlo lavinu. Snímků psů a koček přišlo do redakce za necelý týden hodně přes...

Punčochář skvěle spároval langoše s holubem, Kašpárek se syrečky

Vidět na vlastní oči Radka Kašpárka s Honzou Punčochářem, jak se cpou v pískovně Náklo u Olomouce langoši, až polykají...

Bageta pro gurmány i vaření v Čestru. Finalisté Masterchefa jsou na roztrhání

V soutěži Masterchef řídnou řady finalistů a v klání o milion korun začíná přituhovat. Mnohdy o bytí a nebytí v soutěži...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze zbytků vykouzlil masterchef Roman Staša atraktivní svačinu plnou chutí

Je tu nový online pořad Do posledního sousta, který by chtěl využít schopností bývalých účastníků soutěže Masterchef. V...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Čtenáři iDNES.cz vědí, kde rostou. A někteří houbaři to i prozradí

„Aktuálně najdete v lese houby spíš starší, mladé skoro nejsou,“ konstatuje mykoložka Tereza Tejklová. A dodává, že v...

S hřiby to prý letos není velká sláva, ale pořád se najít dají

Řada čtenářů iDNES.cz konstatuje, že hřiby letos nerostou tak hojně jako třeba loni, nicméně pořád se najít dají. Podle...

Konec prázdnin je ve znamení houbařských úlovků, ovšem zdaleka ne všude

Čtenáři iDNES.cz i poslední dva týdny stále houbaří a nejvíc se chlubí úlovky hřibů, které nikdy nezklamou. Ovšem konec...

Pořád mě někdo zachraňuje, když vidí staršího muže na zemi, říká mykolog

Statistiky tvrdí, že průměrná česká rodina sesbírá za rok až šest kilogramů hub. Patříme k nejvášnivějším...

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...