Letos poprvé rostou houby pořádně a všude. Dokonce i bělolanýže

  13:59aktualizováno  14:07
Houbám se po předchozích týdnech začalo konečně dařit a lze je nyní najít téměř kdekoli. A co víc, houbová "nabídka" je opravdu široká. Je otázkou, jak dlouho ideální podmínky pro růst hub vydrží.

Momentálně rostou všechny houby a všude.

"Letos je to asi poprvé, kdy můžeme říct, že houby rostou hodně," řekl dnes Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Je ale otázkou, zda i za týden bude situace stejně dobrá. Meteorologové ale předpovídají srážky i teplo, a tak by podle Landy houby mohly vydržet ještě týden nebo dva.

Pokud byste se domů vrátili s opravdu plným košíkem a hledáte rady, jak houbovou nadílku zpracovat, najdete je v článku Jak si poradit s nadúrodou hub. Hlavně nesušte babky, promění se v jed.

Rostou zejména letní druhy jako hřibovité houby, muchomůrky, holubinky, lišky a další druhy. Z hřibovitých hub Landa jmenoval například hřib dubový, smrkový, kovář a koloděj. Houfně se prý objevují i muchomůrky růžovky, ryzce, bedly vysoké a červenající nebo žampiony ovčí a polní.

Pozor na ty smrtelně i mírně jedovaté

Vedle jedlých druhů je ale i mnoho jedovatých, jako třeba vláknice, muchomůrka zelená a tygrovaná, začíná růst také pavučince a závojenka vmáčklá. V trávnících houbaři narazí i na mírně jedovatý žampion zápašný, doplnil mykolog.

Překvapivě hodně rostou i bělolanýže

Letošní houbařská sezona přinesla i jednu zvláštnost, bělolanýže obecného. V uplynulých letech se tato houba u nás téměř nevyskytovala a letos o ní mají mykologové informace denně. Proč právě tento rok roste tak hojně, zatím prý nezjistili.

Plodnice bělolanýže tvarem připomínají brambory. Rostou pod zemí, z části ale vyčnívají na povrch. Chutí se podle některých mykologů údajně nedají srovnat s pravým lanýžem, lze je ale použít k dochucování jídel, například polévek nebo omáček.

Autor:
Témata: Hobby - houby, Jedlé

Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Drsný bengálský kocour Max potřebuje vybít baterky, radila trenérka

Před návštěvou Kláry byl Max postrachem domácnosti: napadal ostatní tři kočky...

Manželé Raškovi z Třince postupně poskytli domov čtyřem nechtěným šelmám. Ke třem klidným kočkám přibyl jako poslední...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí.

Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň...

Najdete na iDNES.cz