Čtenáři iDNES.cz i poslední dva týdny stále houbaří a nejvíc se chlubí úlovky hřibů, které nikdy nezklamou. Ovšem konec prázdnin přinesl ochlazení a déšť, takže je obzvlášť ve vyšších polohách docela dobře možné, že čas hřibů pomalu končí. Na snímku muchomůrka červená, Tříjezerní slať, Šumava.
Autor: Robert Machala, archiv čtenáře
„Chladnější teploty kolem 15 °C během dne hřibovitým houbám nevadí, ale pokud noční teploty trvaleji klesnou pod deset stupňů, mohou zastavit jejich růst,“ vysvětluje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Podmínky se ovšem mohou lišit i na lokalitách vzdálených poměrně blízko u sebe. (Na snímku krásný exemplář hřibu smrkového ze Špindlerova mlýna.)
Autor: Houbytoday, archiv čtenáře
Mykoložku jsme aktuálně zastihli v Beskydech, kde je ochlazení znát. Na delší procházku do lesa už doporučuje termosku s teplým čajem. „Z jedlých hub se tu poměrně hojně vyskytují ryzce, holubinky, růžovky, takže plný košík domů donesete. Ovšem hřibovitých hub je opravdu pomálu,“ popsala aktuální situaci. Ani místní prý letos nejsou z letní houbařské sezony nijak nadšeni. (Na snímku hříbek ze Špindlerova mlýna)
Autor: Houbytoday, archiv čtenáře
„Bohužel jsem v této sezóně nezastihl ani jednu houbařskou vlnu,“ konstatuje i čtenář, který patří mezi opravdu nadšené houbaře. A to i přesto, že i letos dokázal domů přinést plný košík. (Špindlerův mlýn, první polovina srpna 2021)
Autor: Houbytoday, archiv čtenáře
Ovšem nejen hřiby živ je houbař. Aktuálně prý oproti minulým letům mnohem víc rostou syrovinky a lišky, což jsou houby opravdu výborné a v kuchyni je oceníte. A díky srážkám a ochlazení se naopak můžeme začít těšit na podzimní i zimní druhy hub, jako je třeba hlíva. (Na snímku ještě jednou radost ze Špindlerova mlýna)
Autor: Houbytoday, archiv čtenáře
Růst hub se podle aktuálních map o něco zlepšil ve středních Čechách i na jižní Moravě, slabší je to Plzeňsku a Pardubicku, s prázdnou byste neměli odejít lesa ani na Jesenicku, v Krkonoších či právě v Beskydech. Čtenáři iDNES.cz ovšem houbaří třeba i ve Švédsku, tyto nádherné křemenáče osikové jsou od čtenáře Pavla.
Autor: Archiv čtenáře Pavla
Ve Švédsku se prý houbaří jedna radost.
Autor: Archiv čtenáře Pavla
Ve Švédsku se prý houbaří jedna radost.
Autor: Archiv čtenáře Pavla
Švédská úroda keřmenáčů osikových.
Autor: Archiv čtenáře Pavla
Nádherný hřib smrkový, který našel čtenář cestou pod Trojmorski wierch v polovině srpna při východu slunce na Králickém Sněžníku.
Autor: Archiv čtenáře
Pýchavka ze zahrady
Autor: Jiří Anderle, archiv čtenáře
Hřib borový s typicky hrbolatým a do červena zbarveným kloboukem, Šumava
Autor: Jiří Anderle, archiv čtenáře
Sírovec z Mladoboleslavska. Čtenář jej doporučuje na guláš, ovšem pozor na nakyslou chuť.
Autor: Jiří Anderle, archiv čtenáře
Pravák ze Šumavy, hora Luč u Loučovic
Autor: Jiří Anderle, archiv čtenáře
A ještě jeden hříbek ze Švédska
Autor: Archiv čtenáře Pavla
Srpnoví praváčci, Hostýnské vrchy
Autor: David Veleba, archiv čtenáře
„Pravák jak malovanej,“ má radost houbař z čtenář z Jindřichohradecka.
Autor: Martin Tuček, archiv čtenáře
Horní Paseka, smrkový les. Nádhera.
Autor: Tomáš Zapletal, archiv čtenáře
Autor: Vlastimil Machala, archiv čtenáře
Srpnové houbaření v okolí Blaníku.
Autor: Vlastimil Machala, archiv čtenáře
„Dva dny po sobě jsem strávil hodinu v lese u Drahanovic. Neuvěřitelný zážitek po týdnech čekání,“ píše čtenář, který má letos na zimu nasušeno.
Autor: Miroslav Fuciman, archiv čtenáře
Hřiby z hustého smrkového lesa v lokalitě Vizovických Vrchů ve Zlínském kraji.
Autor: Archiv čtenáře Luboše
Hřiby z hustého smrkového lesa v lokalitě Vizovických Vrchů ve Zlínském kraji.
Autor: Archiv čtenáře Luboše
„Prý houba, takto vypadá jen pár hodin,“ píše čtenář. „Je to květnatec Archerův, jehož plodnice sice vypadají jako květ, ovšem páchnou jako zkažené maso,“ upřesňuje mykoložka Tereza Tejklová.
Autor: Archiv čtenáře
Tady se urodilo (Jince).
Autor: Martin Strapko, archiv čtenáře
Hřib borový, Staňkovsko na Domažlicku
Autor: Olga Štenglová, archiv čtenářky
Červencový snímek z Krušných hor, který čtenář s nadsázkou nazval „Dva starci“. V popředí hřib smrkový.
Autor: Antonín Šprinc, archiv čtenáře
„I v Brně, když vyrazíte na krátký relax do lesa po práci, můžete najít pěkné kousky. Na kmín, na řízek i sušení,“ dokazuje snímek od čtenáře z Moravy.
Autor: archiv čtenáře
Houbaření v Brně.
Autor: Olga Štenglová
Srpnové houbaření u Orlické přehrady
Autor: Archiv čtenáře
Srpnové houbaření u Orlické přehrady přinášelo radost. Největší z hřibů prý měl 900 gramů a byl úplně zdravý.
Autor: Archiv čtenáře
Hřiby dubové, Orlická přehrada
Autor: Archiv čtenáře
Srpnové houbaření u Orlické přehrady
Autor: Archiv čtenáře
„Přímo vedle silnice ze Štědronína do Varvažova. Normálně houby vůbec nevidím, ale tohle trklo i mne,“ píše čtenářka.
Autor: Jiřina Weisová, archiv čtenářky
„Šafránka červenožlutá. Na první pohled vypadá jako hřibovitá houba, ve skutečnosti má lupeny. Dřív se považovala za jedlou, podle nových poznatků ovšem obsahuje látky, pro něž není vhodná ke konzumaci,“ vysvětluje mykoložka. (Horní Paseka, smrkový les)
Autor: Tomáš Zapletal, archiv čtenáře
Hřiby hnědé, smrkový les v okolí Blaníku
Autor: Vlastimil Machala, archiv čtenáře
Houbařský víkend uprostřed srpna na Staňkovsku u Domažlic. „Překvapivá hojnost syrovinek,“ potvrzuje čtenářka slova mykologů o letošním hojném výskytu těchto hub. Ani lišky nezůstaly pozadu.
Autor: Olga Štenglová, archiv čtenářky
Nádherná úroda lišek z Povltaví
Autor: Jan Bašta, archiv čtenáře
A ještě jedna opravdová úroda lišek, lokalitu čtenář neprozradil.
Autor: Archiv čtenáře
Úžasný exemplář sírovce na torzu ovocného stromu
Autor: Archiv čtenáře
Hřib smrkový z bukového lesa
Autor: Vlastimil Valík, archiv čtenáře
Stroček trubkovitý, lokalita bukový podrost, velice chutný úlovek.
Autor: Vlastimil Valík, archiv čtenáře
Hřib dubový, z vlastní zahrádky
Autor: Archiv čtenáře Václava
Radost malé houbařky. Aneb co se v mládí naučíš…
Autor: Jitka Pokorná, archiv čtenáře
Hřib dubový z listnatých lesů Bílých Karpat
Autor: Petra Zapletalová, archiv čtenářky
A další úlovky z listnatých lesů Bílých Karpat.
Autor: Petra Zapletalová, archiv čtenářky
Radost z hřibů dubových v Bílých Karpatech.
Autor: Petra Zapletalová, archiv čtenářky
Hvězdovku brvitou našel čtenář také v Bílých Karpatech, oblast Strání.
Autor: Jiří Anderle, archiv čtenáře
Houbařský úlovek
Autor: Pavel Pajkrt, archiv čtenáře
Z úrody od Vimperka prý mají u Pajkrtů sušených hub na doživotí.
Autor: Pavel Pajkrt, archiv čtenáře
Hojná úrodička kousek od Vimperka.
Autor: Pavel Pajkrt, archiv čtenáře
Jedovatá muchomůrka zelená, smíšený les, Lužná u Rakovníka.
Autor: Archiv čtenáře
Jedovatá voskovka kuželovitá, trávník, sportovní areál Pražačka v Praze na Žižkově. „Rád mám ale zejména ryzce a holubinky v té nejjednodušší úpravě – pánev, sádlo, houba, sůl, kmín, orestovat, čerstvý chléb, studené pivo,“ dělá chutě čtenář.
Autor: Archiv čtenáře
Tachovsko
Autor: Jaroslav Zoubek, archiv čtenáře
Houbaření na Tachovsku
Autor: Jaroslav Zoubek, archiv čtenáře
Procházka na Šumavě
Autor: Archiv čtenáře
Procházka na Šumavě
Autor: Archiv čtenáře
Srpnové houbaření u Orlické přehrady
Autor: Archiv čtenáře
Srpnové houbaření u Orlické přehrady
Autor: Archiv čtenáře
Srpnové houbaření u Orlické přehrady přinášelo radost. Největší z hřibů prý měl 900 gramů a byl úplně zdravý.
Autor: Archiv čtenáře
Dvojčata z východních Čech
Autor: Archiv čtenáře