Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

aktualizováno 
I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či podběl, sbírat se dá i čerstvá mlaďoučká nať kopřiv, šnytlík, jahodník, mokrýš a další.

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy, plicník a další bylinky na čaje i do kuchyně můžete právě na jaře přinést z lesa. | foto: Pavel Šustr

Honba za medvědím česnekem jakoby odsunula ostatní lesní plody a jarní rostliny na druhou kolej, což je škoda. I jiné bylinky se mohou pochlubit čerstvou chutí česneku, třeba česnáček lékařský. Podívejte se (článek zde):

A nejde jen o česnek. Na jaře můžete propašovat do kuchyně i bylinky, které nahradí třeba nať petržele, nebo jsou vhodné do salátu. Vyzkoušet lze třeba kerblík, mladý šťovík, kokošku pastuší tobolku a další (praktické rady zde).

Nejde jen o bylinky, opravdu rostou i houby

Kromě houbařských úlovků si tedy z lesa můžete donést i spoustu jarních bylinek, tak je škoda toho nevyužít, jak dokazují fotografie nadšeného havířovského houbaře Pavla Šustra, člena facebookové skupiny Houby.

Fotogalerie

V některých lokalitách už sice rostou kačenky (v kuchyni lze na jejich přípravu využít například Pohlreichův recept zde), jinde zase ale naopak ještě zimní houby, jako je oblíbené Jidášovo ucho.

To je právě aktuálně nejčastějším houbařským úlovkem Pavla Šustra. „Je to dřevokazná houba, takže roste na kmenech stromů. Nenajdete je na zemi jako kačenky, i když na ty si tady kolem Havířova stejně můžeme nechat zajít chuť. U nás nerostou, takže je fajn, že jsme donedávna mohli sbírat hlívu, která roste celoročně, a teď ještě stále ty Jidáše. A pak už v květnu májovky a snad i první hříbky,“ těší se houbař na letošní sezonu v lese a na lukách.

Pochvaluje si, že Jidášovo ucho zůstává křupavé i po tepelné úpravě. „Výborné jsou tyhle houby pod maso, nebo do masových směsí. Přidat je můžete i do bramboráku, nebo bramborák naplnit právě masovou směsí,“ popisuje houbař jejich přípravu v kuchyni. (Rady na využití v kuchyni zde.)

Navíc se Pavel Šustr pochlubil na Facebooku úlovkem nejen houbařským, z procházek do lesa si nosí právě i bylinky do kuchyně či na sušení. „K zahození není divoký šnytlík, i já mám ale moc rád medvědí česnek,“ říká Havířovák.

"Zleva nahoru a doprava: devětsil lékařský, devětsil bílý, šnytlík neboli pažitka, prvosenka jarní a listy medvědího česneku. V druhé řadě pak mladé kopřivy a plicník lékařský, vpravo na talíři Jidášovo ucho," popisuje houbař Pavel Šustr své jarní úlovky.

„U nás roste ranější, ukrajinská forma, takže teď už mu vyrážejí poupata. V kuchyni ho používám snad na všechno: skvělý je do pesta i čerstvých nápojů,“ popisuje, jak si mixuje smoothie z listů medvědího česneku a březové vody, které na jaře sbírá z naříznutých, ještě neolistěných bříz na své zahradě.

„Střídavě na tento nápoj používám listy medvědího česneku a mladých kopřiv,“ popisuje Pavel Šustr svou detoxikační kůru, kterou si dopřává každé jaro. Pro řadu bylinek je koneckonců právě jarní sběr - na konzumaci, čerstvé čaje i sušení - nejvhodnější.

Platí to třeba i pro výše zmíněné mladé kopřivy. „Sbírám teď listy jahodníku, plicník lékařský, podběl. I devětsil lékařský a bílý, ty jsou vhodné na chrapot i astma,“ popisuje své další aktuální úlovky z lesů a luk vášnivý houbař i bylinkář. „Mojí oblíbenou bylinkou je i mokrýš, neboli sleziník, který je skvělý na očistu a posílení jater i sleziny,“ dodává ještě.

Nicméně, nakolik je vhodná ta která bylina právě pro vás a vaše případné zdravotní obtíže, to raději konzultujte se svým lékařem. Nebo se zkušeným odborníkem přes bylinky.

Autor:

Nejčtenější

Jedovatá zmije. Pokud vás uštkne, nepanikařte a nezaškrcujte, radí znalec

Zmije obecná (Vipera berus)

Už je to tu zase. Lidé si stěžují, že se zmije přemnožily a jsou letos nebezpečnější než kdy dřív. Ale je to hloupost,...

Zatočte se škůdci na zahradě. Poradíme, jak se zbavit mšic či padlí

S mšicemi si nejlíp poradí slunéčko sedmitečné.

Vrcholící léto je pro nejrůznější zahradní škůdce ráj. Na zahradě vám může řádit třeba krtek, ve skleníku molice či...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Kopr vonný voní, chutná a umí léčit. Vypěstujete si ho doma

Zdánlivě obyčejný kopr pomáhá s trávením a umí i léčit.

Kopře, je mi díky tobě dobře, dalo by se říci. Nebýt kopru, byla by česká kuchyně ochuzena o jednu z nejoblíbenějších...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše...

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Další z rubriky

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Přežijte smaženici ve zdraví. Některé otravy mohou být zákeřné

Smaženice někdy může být zrádná, pokud zpracováváte houby, u kterých si nejste...

Houby sbíráme pro radost. Jíme je, když nám chutnají. A všichni víme, že do košíku patří jen to, co člověk bezpečně...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz