Středa 2. prosince 2020, svátek má Blanka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 2. prosince 2020 Blanka

Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá dobře. Leckde už kvetou plicníky či podběl, sbírat se dá i čerstvá mlaďoučká nať kopřiv, šnytlík, jahodník, mokrýš a další.

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy, plicník a další bylinky na čaje i do kuchyně můžete právě na jaře přinést z lesa. | foto: Pavel Šustr

Honba za medvědím česnekem jakoby odsunula ostatní lesní plody a jarní rostliny na druhou kolej, což je škoda. I jiné bylinky se mohou pochlubit čerstvou chutí česneku, třeba česnáček lékařský. Podívejte se (článek zde):

9. dubna 2015

A nejde jen o česnek. Na jaře můžete propašovat do kuchyně i bylinky, které nahradí třeba nať petržele, nebo jsou vhodné do salátu. Vyzkoušet lze třeba kerblík, mladý šťovík, kokošku pastuší tobolku a další (praktické rady zde).

Nejde jen o bylinky, opravdu rostou i houby

Kromě houbařských úlovků si tedy z lesa můžete donést i spoustu jarních bylinek, tak je škoda toho nevyužít, jak dokazují fotografie nadšeného havířovského houbaře Pavla Šustra, člena facebookové skupiny Houby.

Fotogalerie

V některých lokalitách už sice rostou kačenky (v kuchyni lze na jejich přípravu využít například Pohlreichův recept zde), jinde zase ale naopak ještě zimní houby, jako je oblíbené Jidášovo ucho.

To je právě aktuálně nejčastějším houbařským úlovkem Pavla Šustra. „Je to dřevokazná houba, takže roste na kmenech stromů. Nenajdete je na zemi jako kačenky, i když na ty si tady kolem Havířova stejně můžeme nechat zajít chuť. U nás nerostou, takže je fajn, že jsme donedávna mohli sbírat hlívu, která roste celoročně, a teď ještě stále ty Jidáše. A pak už v květnu májovky a snad i první hříbky,“ těší se houbař na letošní sezonu v lese a na lukách.

Pochvaluje si, že Jidášovo ucho zůstává křupavé i po tepelné úpravě. „Výborné jsou tyhle houby pod maso, nebo do masových směsí. Přidat je můžete i do bramboráku, nebo bramborák naplnit právě masovou směsí,“ popisuje houbař jejich přípravu v kuchyni. (Rady na využití v kuchyni zde.)

Navíc se Pavel Šustr pochlubil na Facebooku úlovkem nejen houbařským, z procházek do lesa si nosí právě i bylinky do kuchyně či na sušení. „K zahození není divoký šnytlík, i já mám ale moc rád medvědí česnek,“ říká Havířovák.

"Zleva nahoru a doprava: devětsil lékařský, devětsil bílý, šnytlík neboli pažitka, prvosenka jarní a listy medvědího česneku. V druhé řadě pak mladé kopřivy a plicník lékařský, vpravo na talíři Jidášovo ucho," popisuje houbař Pavel Šustr své jarní úlovky.

„U nás roste ranější, ukrajinská forma, takže teď už mu vyrážejí poupata. V kuchyni ho používám snad na všechno: skvělý je do pesta i čerstvých nápojů,“ popisuje, jak si mixuje smoothie z listů medvědího česneku a březové vody, které na jaře sbírá z naříznutých, ještě neolistěných bříz na své zahradě.

„Střídavě na tento nápoj používám listy medvědího česneku a mladých kopřiv,“ popisuje Pavel Šustr svou detoxikační kůru, kterou si dopřává každé jaro. Pro řadu bylinek je koneckonců právě jarní sběr - na konzumaci, čerstvé čaje i sušení - nejvhodnější.

Platí to třeba i pro výše zmíněné mladé kopřivy. „Sbírám teď listy jahodníku, plicník lékařský, podběl. I devětsil lékařský a bílý, ty jsou vhodné na chrapot i astma,“ popisuje své další aktuální úlovky z lesů a luk vášnivý houbař i bylinkář. „Mojí oblíbenou bylinkou je i mokrýš, neboli sleziník, který je skvělý na očistu a posílení jater i sleziny,“ dodává ještě.

Nicméně, nakolik je vhodná ta která bylina právě pro vás a vaše případné zdravotní obtíže, to raději konzultujte se svým lékařem. Nebo se zkušeným odborníkem přes bylinky.

Autor:
  • Nejčtenější

Legendární rybář si splnil životní sen. Z Labe vytáhl gigantického kapra

Známý kaprař Petr „Pítrs“ Novotný ulovil před pár dny na domácí vodě na Labi jednoho z nejtěžších říčních kaprů, který...

Při zateplení fasády existují finty, které prodlužují její životnost

V dalším díle stavebního seriálu Fachmani, sledujícího rekonstrukci staršího domu krok za krokem, se začalo se...

Krůtí maso není suché, problémem je špatný kuchař, říká Pohlreich

V dalším dílu kuchařské show Šéfem za pár minut je hvězdou krůtí maso. Nejenže se ve většině případů dá použít v...

Maršálek: Praha dopadla, jak si zasloužila. Je krátkozraké spoléhat na turisty

Premium Za uplynulých dvanáct měsíců kromě porotcování v mimořádně úspěšném pořadu České televize Peče celá země stihl vydat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pozor na zateplení špalet a nadpraží okna. Jinak vzniknou tepelné mosty

Další díl Fachmanů, který sleduje rekonstrukci staršího rodinného domu, řešil správné řešení detailů zateplení kolem...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Do lesa jedině s košíkem a nožíkem. S houbami jednejte v rukavičkách

Do lesa je lepší vyrazit za ranního kuropění, v poledne nebo večer? Uříznout je u země, nebo raději vydloubnout? A jak...

Terapii lesem potřebuje občas každý, kdo si chce zachovat zdravé tělo a rozum

Premium Není to nic nového, jasně. Co bude Čechům, národu zamilovanému do houbaření, kdo vykládat o léčivé síle lesa! A přesto...

Hlavně bílé hřiby leckde rostou v nebývalém množství. Pochlubte se úlovky

Zajímavým úkazem i pro mykology je množství, v jakém teď rostou hřiby. Nelze to samozřejmě říci plošně o celém území...

Houby usušíte i bez sušičky, stačí trouba. Své fígle mají i čtenáři iDNES.cz

V letech, kdy houby opravdu rostou, si jich každá domácnost v Česku přinese z lesa v průměru 7 kilogramů. Alespoň podle...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Tři nemoci, které ohrožují mladé lidi s hektickým životem

Začínají často nenápadně, ale jejich následky mohou být fatální. Nemoci, které mladým lidem mohou vzít i život. Prvotní...