Pochlubte se posledním houbařským úlovkem, pořád se něco najít dá

  0:52aktualizováno  0:52
Aktuálně houby rostou podle mykologů spíš roztroušeně, a to hlavně v nižších a středních polohách, trochu lepší je to například v severních Čechách a na Plzeňsku. Ať jste v posledních dnech našli, nebo v následujících ještě najdete cokoli, pochlubte se svým houbařským úlovkem ostatním čtenářům iDNES.cz.

Bedla zardělá se letošní podzim vyskytuje velmi hojně. | foto: Jan Kramoliš

Že se momentálně opravdu „něco najít dá“, uklidňuje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, která s kolegy připravuje houbařské výstavy a je tedy v našich lesích jako doma.

Pochlubte se fotografiemi houbařských úlovků

Abyste se mohli zařadit mezi prezentované autory snímků, pošlete fotografii svého úlovku na emailovou adresu soutez.hobby@idnes.cz. Do předmětu zprávy ideálně napište „Houby“ a do těla e-mailu popište, kdy, kde a jak jste ke svému houbařskému úlovku přišli. Můžete též pro ostatní připsat, jak tyto houby upravujete. Pokud natočíte zajímavé video, lze nám na něj poslat odkaz.

Zaslané fotografie by měly mít alespoň 1000 šířkových bodů, jejich maximální velikost by měla být 5 MB. Fotografie můžete posílat od pátku ode dneška do neděle 6. listopadu 2016 včetně. Sedm nejlepších zveřejněných fotografií odměníme honorářem. A nezapomeňte prosím uvést své kontaktní údaje.

„Rostou klasické hřibovité houby, zejména hřiby smrkové, hnědé a též třeba sametové. Objevují se bedly, pozdně podzimní holubinky, ryzce z okruhu pravého, čirůvky fialové. Václavky se začaly ve větším množství objevovat v posledním týdnu,“ vypočítává, na co momentálně můžete s trochou štěstí v lese narazit.

Houbařské úlovky obrazem

„Co se hřibů týká, zrovna v pondělí nám jedna paní přinesla do mykologické poradny pár velmi pěkných kousků hřibů smrkových přímo z okolí Hradce Králové. A to je to teď u nás v kraji s hřibovitými opravdu slabé,“ uvádí Tereza Tejklová příklad, že podzimní procházka v lese může příjemně překvapit.

Jinak je podle ní tenhle podzim z houbařského pohledu poměrně zvláštní. „Houby nás doslova vypekly. S našimi posledními výstavami to vypadalo všelijak a nakonec jsme vystavovali 301 druhů v Pardubicích a asi 350 v Hradci Králové,“ vysvětluje, že laikovi to tak připadat nemusí, ale nabídka našich lesů je opravdu široká (více zde).

Tenhle podzim můžete narazit na neuvěřitelnou spoustu druhů, které rostou velmi...

Tenhle podzim můžete narazit na neuvěřitelnou spoustu druhů, které rostou velmi vzácně. Například na ronivku vločkonohou.

Minulý víkend například strávila s kolegy mykology v jižních Čechách a setkali se tam s houbami, které viděli na vlastní oči na živo buď poprvé, nebo jen párkrát v životě. Například voskovku klidnou nebo ronivku vločkonohou.

Podobně je překvapilo, že letos roste v abnormálním množství bedla zardělá. „Zároveň je to houba, kterou v posledních týdnech donášejí lidi nejčastěji do poradny. Jedlá je, ale názory na ni se rozcházejí,“ konstatuje mykoložka. Někdo totiž uvádí, že není dobrá a k jídlu ji nedoporučuje, jiný ji chválí, dělá z ní řízky a suší si ji na houbové koření. Chuť je prostě individuální záležitost.

Pokud potřebujte na cestu do lesa povzbuzení, podívejte se, jaké to je, když objevíte ráj hříbků, jako náš čtenář Jiří Skalník před třemi lety:

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Najdete na iDNES.cz