Houby už rostou, mykologové předpovídají žně

aktualizováno 
Během několika dní by se měla úroda hub zmnohonásobit. Podle mykologů jsou teď pro ně ideální podmínky. Trvá dostatečné vlhko a relativně teplé počasí.

Hřib hnědý | foto: www.houbar.cz

Už teď začaly růst díky vlhku a teplu různé druhy hřibů - od takzvaných babek přes kováře až po hřib hnědý (panský). Objevují se také klouzky a ryzce. A předpovědi naznačují, že brzy se úroda hub znásobí.

"Během několika dnů to nabere na intenzitě," věří choceňský mykolog Libor Tmej. Jeho kolega ze Slatiňan Pavel Brůžek říká, že už je to jen otázka dnů. "Ke konci tohoto chladnějšího týdne začnou houby růst ve velkém," domnívá se.

Na houbařských serverech to začíná žít

Očekávání houbařů potvrzují i debaty na houbařských serverech. "Včera jsem viděla pána se středním košíčkem hub, ptala jsem se, odkud. Ale vyštěkl na mě - z lesa. Tak se to snad rozběhne," očekává boom houbařka, která se podepsala jako Jana a je ze Zličína na okraji Prahy.

Na houbařských internetových serverech už to vypadá jako na vrcholu podzimní sezony, kdy do lesů vyrážejí celé rodiny.

Liška obecná

Liška obecná

"Včera jsem zkontroloval malé lištičky, do konce týdne začnou pravé liščí žně na Pelhřimovsku," těšil se v úterý pisatel z Vysočiny.

Ne všichni odborníci však sdílejí optimismus houbařů. Přes povzbudivé zprávy se jim i v těchto dnech může stát, že z některého lesa budou odcházet s prázdným košíkem.

Mykologové upozorňují, že situace se v různých regionech liší, dokonce místo od místa. "Zatím se nedá mluvit o sbírání hub, spíše o jejich hledání," naznačil včera brněnský mykolog Vladimír Antonín, že houby nemusí být vidět na první pohled na velkých prostranstvích.

Výskyt hub navíc bývá podobně proměnlivý jako počasí. Zatímco v blízkosti Brna hub moc není, hřiby se bez problémů najdou třeba v Podyjí. Vladimír Antonín proto v nejbližších dnech nečeká žádnou velkou houbařskou explozi. Ta přijde, až se půda ještě o něco více prohřeje.

Rostou i houby typické pro konec podzimu

V začínající houbařské sezoně se už objevily i některé rarity. V Pardubickém kraji například roste čirůvka fialová, která je typická pro konec podzimu, nebo také václavky.

Čirůvka fialová

Čirůvka fialová

Další zvláštností je, že hřiby kováři se dají najít dokonce i ve výškách okolo 700 metrů nad mořem v Jizerských horách a podhůří Krkonoš. Zatímco pro běžné houbaře teď začíná letošní sezona, pro znalce hub, které nezajímá jen to, jak budou chutnat na talíři, sezona trvá po celý rok.

Už od začátku března se v lesích nacházejí typicky jarní houby jako například ohnivce, smrže či kačenky. Letos se tyto houby objevily dokonce o něco později než loni.


Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Najdete na iDNES.cz