Přestože trochu zapršelo, houbaři budou mít smůlu nejméně další týden

  1:15aktualizováno  1:15
Přes občasné bouřky posledních dnů je letošní houbařská sezona stále o ničem. Při současném počasí najde houby opravdu jen málokdo a málokde. Vysoké teploty a sucho houbám nesvědčí a občasné bouřky z posledních dnů situaci nijak výrazně nezlepšily.

Na podobné houbařské zážitky zatím zapomeňte. Stále je sucho, které růstu hub nesvědčí. | foto: Profimedia.cz

„Podmínky nejsou příznivé a přílišné zlepšení se podle předpovědi nedá čekat ani příští týden. I kdyby pořádně zapršelo, tedy minimálně 20 milimetrů, trvá některým houbám týden i více, než začnou růst,“ řekl ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Roste jen něco

Kdo si přesto nedokáže odpustit vycházku do lesa s nadějí, že něco zajímavého najde (dobrý houbař údajně nikdy nepřijde z lesa s prázdnou, rady zde), nemá moc širokou paletu možností.

V lesích či na loukách se sice dají výjimečně najít holubinky, občas se objeví i jedovaté muchomůrky šedivky, růžovky nebo tygrované (pozor na jejich záměnu!), ale téměř nerostou oblíbené hřibovité houby. Podle mykologa roste i málo křehutek, hnojníků, kropenatců, hadovek či  žampionů.

O tom, kolik hub nasbírala průměrná česká domácnost loni, čtěte zde.

Neuvěřitelný houbařský úlovek. Podívejte se, jak náš čtenář natočil ráj hříbků:

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

OBRAZEM: Houbami se lze otrávit i vyléčit, odhaluje olomoucká výstava

Houbaření lze označit za český národní sport - Češi podle statistiky České...

Nedočkaví houbaři už sice vyrážejí za kačenkami, nicméně za houbami nemusíte jen do lesa. Ve Vlastivědném muzeu v...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Najdete na iDNES.cz