Kompletní příručka pro houbaře. Naučte se sbírat i uchovávat poklady lesa

aktualizováno 
Na houby nechoďte bez košíku. Dávat je do igelitky, svázané mikiny nebo do plátěné tašky není vhodné. Pomačkají se a zapaří. Podobných pravidel je při sběru i zpracování hub celá řada. Ty nejdůležitější přináší příloha MF DNES DOMA.
Část 1/8

Berete si s sebou do lesa tři atlasy a v mobilu máte dvě houbařské aplikace? To však neznamená, že poznáte každou houbu. Ve většině běžných atlasů jich bývá tak 100 až 300. 

Jádrem aplikace je atlas hub.

Jádrem aplikace je atlas hub.

V tlustých knihách, které do lesa nejspíš nenosíte, jich je třeba 1 000. A v Česku se vyskytuje kolem 10 000 druhů. Jasně, většina z nich jsou houby s plodnicemi, consectetur adipiscing elit které ke sběru rozhodně nelákají – různé kožnatce, dřevomorky, rosolovky, nedohuby, rážovky...

Ale když se třeba podle jednoduchého atlasu rozhodnete, že čirůvka fialová je jedlá a díky výrazné barvě si ji nemůžete s ničím splést, může se vám pak stát, že narazíte na pavučinec měnlivý či fialový. A ty jedlé nejsou. 

Nebo si lakovku obecnou spletete s pavučincem plyšovým. To už je větší problém, tady nejde o nevolnost, ale o život.

Nejčtenější

Pivo si vaří v paneláku a královsky se baví. Domácích vařičů přibývá

Ochutnávka – asi nejzajímavější fáze domácího vaření.

Staletá tradice českého pivaření má nový fenomén. Stále víc lidí se baví samovýrobou a experimentováním s nekonečným...

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Česku hrozí první mrazíky. Připravte se a zachraňte úrodu ze zahrádky

O zeleninu na zahrádce musíte řádně pečovat.

Letos hrozí podle meteorologů přízemní mrazíky poněkud dříve. Některé druhy zeleniny však ještě nestačily pořádně...

Sezona dýní je tady. Vyznáte se v nich a umíte je zpracovat v kuchyni?

Máslová dýně

Dýně jsou k dostání všude, stačí po nich jen sáhnout. Jak však poznat na první pohled ty nejchutnější? dokážete...

Nejlepší bio pochoutka roku je sušené maso. Je od mlsné kozy

Barbora Filípek Spitzová na své farmě

Na zemědělskou tradici svého otce i dědy Barbora Filípek Spitzová navázala teprve před čtyřmi lety, ale už nyní se jí...

Další z rubriky

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se...

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Přežijte smaženici ve zdraví. Některé otravy mohou být zákeřné

Smaženice někdy může být zrádná, pokud zpracováváte houby, u kterých si nejste...

Houby sbíráme pro radost. Jíme je, když nám chutnají. A všichni víme, že do košíku patří jen to, co člověk bezpečně...

Sběr lanýžů na Istrii. Chce to správný pozemek a dobře vycvičené psy

Psovod Luka a jeho psi jsou sehraný tým. Lanýže chodí hledat nejraději večer.

Houby dražší než zlato, to je lesní poklad, který očima nenajdete. V Česku se lanýže nesmějí sbírat, v Chorvatsku tento...

Černé uhlí, prst do krku a slaná voda. Jak pomoci při otravě z hub?

Muchomůrka zelená je považována za nejjedovatější houbu Evropy a Severní...

Někdy se může stát, že na talíři skončí jedovatá houba. Jak se houbami neotrávit a co dělat, když už se to stane?...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz