Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

aktualizováno 
Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků a nemusí jít jen o hřiby, křemenáče, lišky či jiné chutné druhy. Pochlubte se.

Nádherný úlovek z Náchodska. | foto: Oldřich Dvořák

Je čas dovolených, takže i v týdnu se dá vyrazit do lesa a třeba i zajet někam dál, kde by to s růstem hub mohlo být slibnější. To si málokterý milovník lesa a jeho plodů nechá ujít, jak naznačuje řada fotografií a komentářů ze sociálních sítí. Jen pozor na houby jedovaté, najdou se i mezi hřiby (na jejich fotky se podívejte zde).

Vždyť narazit na místo, kde narostla těchto krasavců hned celá řada, to je zážitek, na jaký se nezapomíná. Podívejte se (info k videu v článku zde):

Kromě jižní Moravy a Hradecka totiž opravdu právě rostou, záleží jen na konkrétní lokalitě, zda budete úspěšní, nebo odejdete z lesa s prázdnou. Případně jen s fotografiemi hub sice nejedlých, ale často o to zajímavějších.

Pochlubte se fotografiemi houbařských úlovků

Pošlete fotografii svého úlovku na e-mailovou adresu soutez.hobby@idnes.cz. Do předmětu ideálně napište „Houby“ a ve zprávě popište, kdy a kde (alespoň oblast, těžko budete prozrazovat konkrétní lokalitu) jste houby našli. Pokud natočíte zajímavé video, lze nám na něj poslat odkaz, případně se můžete podělit i o oblíbený recept.

Zaslané fotografie by měly mít alespoň 1000 šířkových bodů, velikost přílohy e-mailu by neměla překročit 5 MB. Fotografie můžete posílat až do úterý 1. srpna včetně (tedy do 23:59 hod). Sedm až deset nejlepších zveřejněných fotografií (případně i video) odměníme honorářem, nezapomeňte tedy uvést své kontaktní údaje.

„Například u Hlinska jsem minulý týden nasbírala košík hnědých a smrkových hřibů. A ve čtvrtek na Broumovsku, to byla radost - nepamatuju, že bychom tam za posledních šest let našli tolik druhů hub v jeden den,“ popisuje aktuální situaci mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, která vede tamní mykologickou poradnu.

Fotogalerie

Samozřejmě s dodatkem, že zdaleka ne vše bylo k jídlu. „Našli jsme mnoho druhů holubinek, včetně velice chutných, i třeba křemenáče, na které třeba zrovna já nemám moc štěstí. Menší košík hříbků do kuchyně by se tam prostě určitě také nasbíral,“ konstatuje s uspokojením.

Ani ve východních Čechách či na jižní Moravě neházejte košík do komory. Třeba novohradecké lesy jsou sice na písku, takže potřebují, aby opravdu pořádně zapršelo. Přesto jsou lokality, kde i tady houby rostou - záleží na konkrétních místních podmínkách. Ti, kteří mají svoje vyzkoušená místa, mohou i tady z lesa něco dobrého přinést.

A jak to vypadá u vás? Pochlubte se.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Najdete na iDNES.cz