Sobota 18. ledna 2020, svátek má Vladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 18. ledna 2020 Vladislav

Nerostou, houbaři marně vyhlížejí déšť. Přesto lze najít i hřiby

  1:00aktualizováno  1:00
Začínající podzim letos rozhodně vyvrcholením houbařské sezony není. Neroste téměř nic. V koncích jsou mnohde i mykologové, kteří musejí odkládat tradiční a oblíbené houbařské výstavy. Čekají, zda pořádně zaprší. Přesto se i teď houby někde najít dají.

Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a v sobotu 1. října k vidění i výstavní kousky. | foto: Jarda Permon Dubec, facebooková skupina Houby

Pokud jste si na víkend naplánovali místo houbaření alespoň návštěvu houbařské výstavy, raději se podívejte, zda ji mykologové neodvolali (informace k aktuálnímu stavu najdete například na stránkách české mykologické společnosti). Na celé řadě míst by neměli co vystavovat.

Mykologové vědí, kde hledat

Sucho totiž přetrvává již několik týdnů, takže na jedlé a chutné houby narazíte jen s velkou dávkou štěstí. „Větší šanci mají lidé jen v podhorských a horských oblastech či na Vysočině. Jinde rostou houby naprosto výjimečně,“ uvedl ve čtvrtek pro ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Situace se podle něj snad zlepší v říjnu. Tedy v případě, že by přišly opakované srážky.

„Houby teď rostou doslova jen tam, kde alespoň trochu napršelo. Jinak je na ně na většině míst sucho, stále je znát deficit srážek z loňské sezony,“ potvrzuje i mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Koneckonců i loni (více o loňském suchém létě zde) bylo září suché a houbaři se dočkali úlovků až koncem října.

V Pardubicích výstava dnes a zítra běží, exemplářů je dost

Právě východočeští mykologové vyrazili ve čtvrtek do terénu, aby nasbírali exempláře pro houbařskou výstavu, kterou lze zdarma navštívit dnes a v sobotu 1. října od 9 do 18 hodin v budově krajského úřadu v Pardubicích.

Tyto hříbky na výstavě v Pardubicích nenajdete, ty našla autorka fotografie...

Tyto hříbky na výstavě v Pardubicích nenajdete, ty našla autorka fotografie v místech, kam už pár let házejí zbytky červivých hub - pod břízy, borovici a smrky. A právě se poprvé zadařilo. Podle mykoložky je to spíše náhoda, ale radost to udělá.

„Je to poprvé, co jsme museli vyjet sbírat houby na výstavu mimo náš domovský kraj,“ konstatuje Tereza Tejklová, kterou redakce iDNES.cz zastihla právě při sběru hub v okolí Vlašimi, další houby na pardubickou výstavu cestovaly až ze Šumavy. „Tady zapršelo, takže se něco zajímavého najít dá, ale na řadě míst nerostou holubinky ani další typicky podzimní druhy, natož hřibovité. I ryzců je málo.“

Dost úlovků na pardubickou výstavu mykologové dohromady dali, nakonec se jim podařilo najít i opravdu výstavní hřiby. I obdivovatelé těchto krasavců si tedy přijdou alespoň trochu na své.

Výstava je ideální příležitost, jak poznat houby, u kterých v lese většina z nás váhá, ale určitě má význam pro všechny nadšence. Můžete si tam totiž na vlastní oči prohlédnout například bedlu zardělou, která se podobá žampionu a poslední dobou ji poměrně často lidé nosí do mykologických poraden. Jedlá sice je, ale ne zrovna dvakrát chutná, takže se její konzumace nedoporučuje.

Návštěvníci se tu také naučí poznávat ryzce, štítovky, hvězdovky, voskovky, hnojníky, hlenky a další nenápadné, ale nesmírně zajímavé houby našich lesů, které pravděpodobně neznáte. Pro představu nabízíme ve fotogalerii některé z exemplářů, které dnes pro tuto výstavu mykologové nasbírali.

Autor:
  • Nejčtenější

Návrat na obrazovky v roli superšéfa, to se blbě odmítá, říká Pohlreich

Předloni v létě Zdeněk Pohlreich oznámil, že s pořadem Ano, šéfe! po deseti letech končí, je unavený a ztratil chuť...

Zmijovka patří k českému řezníkovi. Dnes se polovina vyváží do Afriky

Kostkovaná košile, zástěra a zmijovka – takhle vypadá typický český řezník. Je otázkou, kde se charakteristická...

Zvládnete upéct věnečky podle receptu špičkového cukráře? Není to legrace

Patří k tomu nejlepšímu, co si můžete dát jen tak pro radost ke kávě, přesto jsou žloutkové věnečky jedním z...

Nejstarší hospody Česka přečkaly staletí a dodnes to v nich žije

Někde se z nich muselo utíkat před lapky tajnými chodbami, jinde štamgastům probourali průchod i hradbami. Nejstarší...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství dokonalé makronky. Česká cukrářka má zákazníky i v Ománu

Během tříměsíčního kurzu v Paříži se Tereza Gondková zamilovala do francouzské cukrařiny a na český trh vtrhla s...

Premium

Ve škole byla terčem posměchu. Dnes džihádistka Kristýna nenávidí i matku

Plánuje zabíjet. Soudí ji jako uprchlou. Žena z Mělnicka měla problémy s rodiči i spolužáky. Pětadvacetiletá Kristýna...

Premium

Převratná metoda z IKEM: jak zhubnout přeprogramováním metabolismu

Lékař Marek Beneš je už třetím rokem vedoucím lékařem projektu, při kterém se pomocí laseru „oslepí“ nervové buňky...

Premium

TEST: Vyplatí se benzin, hybrid, nebo diesel? Spočítali jsme to

Auto máte vybrané, co mu ale dát pod kapotu, aby vás provoz vyšel co nejlevněji – klasický benzin, úsporný diesel, nebo...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Houby sbírají naši čtenáři i v Americe, v Česku je vozí kolečkem

Vaše houbařské úlovky nadále plní naše e-mailové schránky. Proto jsme se rozhodli podělit se o novou várku vašich...

Přežijte smaženici ve zdraví. Některé otravy mohou být zákeřné

Houby sbíráme pro radost. Jíme je, když nám chutnají. A všichni víme, že do košíku patří jen to, co člověk bezpečně...

Pochlubte se svými houbařskými úlovky. Nejlepší fotografie ukážeme

Skupiny na sociálních sítích, které sdružují vášnivé houbaře, po suchých měsících zažívají nával fotografií mapujících...

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz