Nerostou, houbaři marně vyhlížejí déšť. Přesto lze najít i hřiby

  1:00aktualizováno  1:00
Začínající podzim letos rozhodně vyvrcholením houbařské sezony není. Neroste téměř nic. V koncích jsou mnohde i mykologové, kteří musejí odkládat tradiční a oblíbené houbařské výstavy. Čekají, zda pořádně zaprší. Přesto se i teď houby někde najít dají.

Hřib smrkový. Moc jich teď neroste, ale na výstavě v Pardubicích jsou v pátek a v sobotu 1. října k vidění i výstavní kousky. | foto: Jarda Permon Dubec, facebooková skupina Houby

Pokud jste si na víkend naplánovali místo houbaření alespoň návštěvu houbařské výstavy, raději se podívejte, zda ji mykologové neodvolali (informace k aktuálnímu stavu najdete například na stránkách české mykologické společnosti). Na celé řadě míst by neměli co vystavovat.

Mykologové vědí, kde hledat

Sucho totiž přetrvává již několik týdnů, takže na jedlé a chutné houby narazíte jen s velkou dávkou štěstí. „Větší šanci mají lidé jen v podhorských a horských oblastech či na Vysočině. Jinde rostou houby naprosto výjimečně,“ uvedl ve čtvrtek pro ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Situace se podle něj snad zlepší v říjnu. Tedy v případě, že by přišly opakované srážky.

„Houby teď rostou doslova jen tam, kde alespoň trochu napršelo. Jinak je na ně na většině míst sucho, stále je znát deficit srážek z loňské sezony,“ potvrzuje i mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Koneckonců i loni (více o loňském suchém létě zde) bylo září suché a houbaři se dočkali úlovků až koncem října.

V Pardubicích výstava dnes a zítra běží, exemplářů je dost

Právě východočeští mykologové vyrazili ve čtvrtek do terénu, aby nasbírali exempláře pro houbařskou výstavu, kterou lze zdarma navštívit dnes a v sobotu 1. října od 9 do 18 hodin v budově krajského úřadu v Pardubicích.

Tyto hříbky na výstavě v Pardubicích nenajdete, ty našla autorka fotografie...

Tyto hříbky na výstavě v Pardubicích nenajdete, ty našla autorka fotografie v místech, kam už pár let házejí zbytky červivých hub - pod břízy, borovici a smrky. A právě se poprvé zadařilo. Podle mykoložky je to spíše náhoda, ale radost to udělá.

„Je to poprvé, co jsme museli vyjet sbírat houby na výstavu mimo náš domovský kraj,“ konstatuje Tereza Tejklová, kterou redakce iDNES.cz zastihla právě při sběru hub v okolí Vlašimi, další houby na pardubickou výstavu cestovaly až ze Šumavy. „Tady zapršelo, takže se něco zajímavého najít dá, ale na řadě míst nerostou holubinky ani další typicky podzimní druhy, natož hřibovité. I ryzců je málo.“

Dost úlovků na pardubickou výstavu mykologové dohromady dali, nakonec se jim podařilo najít i opravdu výstavní hřiby. I obdivovatelé těchto krasavců si tedy přijdou alespoň trochu na své.

Výstava je ideální příležitost, jak poznat houby, u kterých v lese většina z nás váhá, ale určitě má význam pro všechny nadšence. Můžete si tam totiž na vlastní oči prohlédnout například bedlu zardělou, která se podobá žampionu a poslední dobou ji poměrně často lidé nosí do mykologických poraden. Jedlá sice je, ale ne zrovna dvakrát chutná, takže se její konzumace nedoporučuje.

Návštěvníci se tu také naučí poznávat ryzce, štítovky, hvězdovky, voskovky, hnojníky, hlenky a další nenápadné, ale nesmírně zajímavé houby našich lesů, které pravděpodobně neznáte. Pro představu nabízíme ve fotogalerii některé z exemplářů, které dnes pro tuto výstavu mykologové nasbírali.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Rostou hřiby, někde ještě i smrže. Ale jen na pár místech v republice

Úlovek z tohoto týdne, z lokality u Kostelce nad Černými lesy. Zapomeňte ovšem...

Specifický úkaz, kdy kvetou souběžně rostliny, jež bývají v půlce května již odkvetlé, a současně ty, které vykvetly o...

Najdete na iDNES.cz