Tisíciletá čínská medicína mnohé používala – a dodnes používá – jako léčivo. Některé se doporučovaly mužům jako afrodiziakum. Jiné zase mají halucinogenní účinky a užívali je už pravěcí šamani… Houby skutečně obsahují některé látky, které jsou zdraví prospěšné. Údajně také snižují hladinu cukru nebo cholesterolu v krvi. Jak ale vnímají jejich „zázračné“ schopnosti uznávaní odborníci, jsme se zeptali mykologa RNDr. Jana Borovičky z Akademie věd ČR a odborníka na pěstování hub Ivana Jablonského.
Jsou houby skutečně tak zdravé, jak se tvrdí?
J. Borovička: Tvrdit, že ten, kdo bude jíst tu nebo onu houbu, nedostane nebo vyléčí rakovinu, je hodně ošemetné. Prospěšné však mohou být třeba při redukční dietě.
Lidé třeba nasbírají satany, udělají si z nich řízky, které sní pětičlenná rodina, a jen jednomu z nich je zle. Jedovatost mizí tepelnou úpravou a ubožák dostal špatně propečený řízek.