V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

aktualizováno 
Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň podle zkušené mykoložky. Rostou totiž zimní druhy jako penízovka sametonohá, hlíva ústřičná či Jidášovo ucho. Pokud nejsou dvacetistupňové mrazy, jejich přemrznutí se bát nemusíte.

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí. | foto: Martina Čermáková

Když jsme se s Terezou Tejklovou spolu bavily o houbách v polovině listopadu, varovala před sběrem přemrzlých hřibů.

Fotogalerie

„Vidíte, je to sice ironie, ale na zmrzlé hřiby můžete klidně narazit i teď. Je to spíše kuriozita, ale některé houby z podzimu lze ještě v lese najít,“ konstatuje s úsměvem mykoložka z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

A jak jsou na tom lesy teď v polovině ledna s houbami, které se sbírat a zpracovat v kuchyni dají? „V posledních dvou měsících rostlo poměrně dost jedlých druhů, k nalezení byly ještě v prosinci šťavnatky pomrazky, nebo třeba šťavnatky modřínové, pařezník pozdní, rostly i různé druhy čirůvek. A hlavně se objevily velmi chutné zimní druhy: hlíva ústřičná a penízovka sametonohá,“ je v obraze Tereza Tejklová.

V kuchyni se vyřádíte i s Jidášovým uchem

Nejen zmíněná hlíva s penízovkou za zpracování v kuchyni rozhodně stojí. „Co se použití týká, hlíva je vhodná i na delší tepelné úpravy, takže se z ní připravuje třeba falešná dršťková polévka - kde dršťky nahradíte kloboučky hlívy pokrájenými na proužky, případně guláš, v němž maso nahradíte houbami,“ radí mykoložka osvědčené recepty.

I když na vycházkových okruzích kolem naší městské části Praha-Kolovraty leží...

Na penízovku sametonohou narazíte i na vycházce kolem Prahy (foto z loňského ledna, Praha-Kolovraty).

Penízovka je podle jejích zkušeností spíše jemnou houbou, používá se třeba do polévek, ale je možné ji přidat i do nádivky. Jsou ale i houbaři, kteří si z penízovky s chutí udělají smaženici. „Obvykle se konzumují jen kloboučky, protože třeně jsou tužší. Což vlastně platí i pro hlívu.“

Roste také ucho Jidášovo, pro které je někdy též používán název čínská černá houba. „Ovšem pozor, stejně se ve skutečnosti jmenuje jiný, příbuzný druh rostoucí v Asii,“ upozorňuje Tejklová. I Jidášovo ucho se ovšem podle ní v kuchyni hodí především do různých směsí a pokrmů na asijský způsob

Penízovku, hlívu i ucho můžete sušit, přemrznutí jim nevadí

Všechny tři právě rostoucí uvedení zimní druhy jde bez problému sušit. „Asi nejvhodnější je právě ucho Jidášovo,“ říká Tereza Tejklová. „Když ho pak chceme použít, sušené plodnice jednoduše namočíme do vody, kde krásně nabobtnají a jsou jako čerstvé.“

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Sušenou hlívu si zase někteří lidé melou a užívají v kapslích na podporu imunitního systému. Podle odborníka na léčivky Ing. Jiřího Pirnera hlíva opravdu zvyšuje při dlouhodobějším, cca dvouměsíčním, užívání celkovou tělesnou obranyschopnost. Sušená a rozemletá na prášek se dá přidávat do jídel podobně jako koření; na posílení imunity úplně stačí přidat si každé ráno půl lžičky do jogurtu.

Žádnému z těchto tří druhů navíc nevadí přemrznutí, pokud to tedy není holomráz 20 stupňů pod nulou. „Když uvidíte, že houby jsou vodnaté, „zvadlé“ nebo mají černé fleky, tak je rozhodně raději nesbírejte,“ radí Tejklová.

Kde penízovku, hlívu i ucho hledat?

Hlíva i penízovka jsou typickými zimními druhy. „Během zimy rostou vždy, když je teplota nad nulou. Jakmile klesne, jejich růst se zastaví. A po následném oteplení zase rostou, jako by se nechumelilo,“ vysvětluje mykoložka. 

V lese pozor na smrtelně jedovatou čepičatku!

Údajně se říká, že v zimě žádné jedovaté houby nejsou, ale není to pravda. „Není jich sice mnoho, ale na nějaké můžeme přeci jen narazit i teď,“ konstatuje mykoložka.

Poměrně často lze podle jejích zkušeností potkat začínající trsy mírně jedovaté třepenitky svazčité. Vzácně ale ještě můžete najít i čepičatku jehličnanovou, což je houba dokonce smrtelně jedovatá.

Smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová!
Čirůvka dvoubarvá

Vlevo smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová, vpravo čirůvka dvoubarvá

Je třeba samozřejmě dát pozor, v jakém stavu jsou houby, které sbíráme. Přestože se stále tu a tam dají najít čirůvky dvoubarvé, ty už bychom rozhodně konzumovat neměli, neboť by nám mohly přivodit nepříjemné obtíže.

Rostou na dřevě listnáčů, velmi vzácně se mohou objevit i na jehličnanech a mají celkem rády vlhko. Takže podle Tejklové je ideální se vypravit někam k vodě, kde není okolí příliš upravováno a lze tam najít opadané větve nebo kmeny.

Ucho Jidášovo pak roste na mrtvých větvích nejrůznějších listnáčů, velmi často bezu černého. Vyhovují mu zarostlé křovinaté lokality.

Během zimní procházky ovšem vzhledem k momentálnímu teplému počasí můžete narazit i na druhy, které obvykle rostou spíše koncem zimy nebo počátkem jara.

„Rostou i poměrně vzácné druhy jako je ohnivec černý, nebo kališník běločerný. Na procházkách ale můžete potkat také ohnivce rakouské, které v tuto dobu bývají jen několik milimetrů veliké, ale letos už jsou pěkně urostlé a mají i okolo pěti centimetrů,“ popisuje mykoložka vzácnější houby.

Autor:
  • Nejčtenější

KVÍZ: Poznáte podle kostry, kterému zvířeti patří rentgenový snímek?

Během běžných vyšetření zvířat veterinární lékaři v zoo pořizují řadu rentgenových snímků. Pro ně je to každodenní...

Invaze východních slunéček trápí Česko, místo vysavače použijte smetáček

Invazní druh asijských slunéček se v Česku rozšířil v roce 2006. Od té doby se objevuje během babího léta v mnohých...

Pekelně se soustřeď. Autor pexesa přišel kvůli komunistům o slávu i peníze

Pekelně se soustřeď, neboli pek-se-so. Pexeso. Tak vznikl název hry, kterou milují snad všichni. Jaká je jeho historie?...

Jezevčík je mistrem v balancování, stal se fenoménem internetu

Na hlavě balancuje se vším, co mu tam položíte. Od mrkve přes ruličku toaletního papíru až po hamburger. A jeho...

Extrémní gastro: Chuť kočky, „králíka bez uší“, oslovuje tradiční Švýcary

„Skandál. Proti etice!“ volali rozhořčení Italové, když jejich šéfkuchař prohlásil o kočičím mase: „Je lepší než kuře,...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Kompletní příručka pro houbaře. Naučte se sbírat i uchovávat poklady lesa

Na houby nechoďte bez košíku. Dávat je do igelitky, svázané mikiny nebo do plátěné tašky není vhodné. Pomačkají se a...

Východní Evropa je ráj houbařů. V Německu či Chorvatsku pozor na pokuty

Zatímco v Česku patří houbaření doslova k národním sportům, jinde v Evropě vás může přijít pěkně draho. U nás si sice z...

Pochlubte se svými houbařskými úlovky. Nejlepší fotografie ukážeme

Skupiny na sociálních sítích, které sdružují vášnivé houbaře, po suchých měsících zažívají nával fotografií mapujících...

Houby pod zákonem, jehož neznalost neomlouvá a pokuta přijde draho

Déšť a relativně teplé počasí vytahují z lesní půdy poklady, na které se nevyplácí sahat. Řada hub totiž do košíku...

SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily
SOUTĚŽ: Vyhrajte sirup pro děti, který zatočí s bacily

Pojďte s námi otestovat dětské sirupy od NutriFood a ochraňte tak své děti před náporem nemocí a proměnlivého podzimního počasí. Stačí se přihlásit v komentářích.

Najdete na iDNES.cz