V lednu byste se z lesa neměli vrátit s prázdnou, slibuje mykoložka

aktualizováno 
Když teď v lednu dostanete chuť na houbový guláš nebo dršťkovku, není nic jednoduššího, než zajít do lesa. Alespoň podle zkušené mykoložky. Rostou totiž zimní druhy jako penízovka sametonohá, hlíva ústřičná či Jidášovo ucho. Pokud nejsou dvacetistupňové mrazy, jejich přemrznutí se bát nemusíte.

Penízovka sametonohá. Sníh ani mráz jí nevadí. | foto: Martina Čermáková

Když jsme se s Terezou Tejklovou spolu bavily o houbách v polovině listopadu, varovala před sběrem přemrzlých hřibů.

Fotogalerie

„Vidíte, je to sice ironie, ale na zmrzlé hřiby můžete klidně narazit i teď. Je to spíše kuriozita, ale některé houby z podzimu lze ještě v lese najít,“ konstatuje s úsměvem mykoložka z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

A jak jsou na tom lesy teď v polovině ledna s houbami, které se sbírat a zpracovat v kuchyni dají? „V posledních dvou měsících rostlo poměrně dost jedlých druhů, k nalezení byly ještě v prosinci šťavnatky pomrazky, nebo třeba šťavnatky modřínové, pařezník pozdní, rostly i různé druhy čirůvek. A hlavně se objevily velmi chutné zimní druhy: hlíva ústřičná a penízovka sametonohá,“ je v obraze Tereza Tejklová.

V kuchyni se vyřádíte i s Jidášovým uchem

Nejen zmíněná hlíva s penízovkou za zpracování v kuchyni rozhodně stojí. „Co se použití týká, hlíva je vhodná i na delší tepelné úpravy, takže se z ní připravuje třeba falešná dršťková polévka - kde dršťky nahradíte kloboučky hlívy pokrájenými na proužky, případně guláš, v němž maso nahradíte houbami,“ radí mykoložka osvědčené recepty.

I když na vycházkových okruzích kolem naší městské části Praha-Kolovraty leží...

Na penízovku sametonohou narazíte i na vycházce kolem Prahy (foto z loňského ledna, Praha-Kolovraty).

Penízovka je podle jejích zkušeností spíše jemnou houbou, používá se třeba do polévek, ale je možné ji přidat i do nádivky. Jsou ale i houbaři, kteří si z penízovky s chutí udělají smaženici. „Obvykle se konzumují jen kloboučky, protože třeně jsou tužší. Což vlastně platí i pro hlívu.“

Roste také ucho Jidášovo, pro které je někdy též používán název čínská černá houba. „Ovšem pozor, stejně se ve skutečnosti jmenuje jiný, příbuzný druh rostoucí v Asii,“ upozorňuje Tejklová. I Jidášovo ucho se ovšem podle ní v kuchyni hodí především do různých směsí a pokrmů na asijský způsob

Penízovku, hlívu i ucho můžete sušit, přemrznutí jim nevadí

Všechny tři právě rostoucí uvedení zimní druhy jde bez problému sušit. „Asi nejvhodnější je právě ucho Jidášovo,“ říká Tereza Tejklová. „Když ho pak chceme použít, sušené plodnice jednoduše namočíme do vody, kde krásně nabobtnají a jsou jako čerstvé.“

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná

Sušenou hlívu si zase někteří lidé melou a užívají v kapslích na podporu imunitního systému. Podle odborníka na léčivky Ing. Jiřího Pirnera hlíva opravdu zvyšuje při dlouhodobějším, cca dvouměsíčním, užívání celkovou tělesnou obranyschopnost. Sušená a rozemletá na prášek se dá přidávat do jídel podobně jako koření; na posílení imunity úplně stačí přidat si každé ráno půl lžičky do jogurtu.

Žádnému z těchto tří druhů navíc nevadí přemrznutí, pokud to tedy není holomráz 20 stupňů pod nulou. „Když uvidíte, že houby jsou vodnaté, „zvadlé“ nebo mají černé fleky, tak je rozhodně raději nesbírejte,“ radí Tejklová.

Kde penízovku, hlívu i ucho hledat?

Hlíva i penízovka jsou typickými zimními druhy. „Během zimy rostou vždy, když je teplota nad nulou. Jakmile klesne, jejich růst se zastaví. A po následném oteplení zase rostou, jako by se nechumelilo,“ vysvětluje mykoložka. 

V lese pozor na smrtelně jedovatou čepičatku!

Údajně se říká, že v zimě žádné jedovaté houby nejsou, ale není to pravda. „Není jich sice mnoho, ale na nějaké můžeme přeci jen narazit i teď,“ konstatuje mykoložka.

Poměrně často lze podle jejích zkušeností potkat začínající trsy mírně jedovaté třepenitky svazčité. Vzácně ale ještě můžete najít i čepičatku jehličnanovou, což je houba dokonce smrtelně jedovatá.

Smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová!
Čirůvka dvoubarvá

Vlevo smrtelně jedovatá čepičatka jehličnanová, vpravo čirůvka dvoubarvá

Je třeba samozřejmě dát pozor, v jakém stavu jsou houby, které sbíráme. Přestože se stále tu a tam dají najít čirůvky dvoubarvé, ty už bychom rozhodně konzumovat neměli, neboť by nám mohly přivodit nepříjemné obtíže.

Rostou na dřevě listnáčů, velmi vzácně se mohou objevit i na jehličnanech a mají celkem rády vlhko. Takže podle Tejklové je ideální se vypravit někam k vodě, kde není okolí příliš upravováno a lze tam najít opadané větve nebo kmeny.

Ucho Jidášovo pak roste na mrtvých větvích nejrůznějších listnáčů, velmi často bezu černého. Vyhovují mu zarostlé křovinaté lokality.

Během zimní procházky ovšem vzhledem k momentálnímu teplému počasí můžete narazit i na druhy, které obvykle rostou spíše koncem zimy nebo počátkem jara.

„Rostou i poměrně vzácné druhy jako je ohnivec černý, nebo kališník běločerný. Na procházkách ale můžete potkat také ohnivce rakouské, které v tuto dobu bývají jen několik milimetrů veliké, ale letos už jsou pěkně urostlé a mají i okolo pěti centimetrů,“ popisuje mykoložka vzácnější houby.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Najdete na iDNES.cz