Pochlubte se fotografiemi svých houbařských úlovků, nejlepší odměníme

aktualizováno 
Podzimní houbařská sezona se konečně začíná trochu rozjíždět. Pochlubte se svými úlovky ostatním čtenářům iDNES.cz alespoň formou fotografií. Těm nejlepším houbařům pošleme honorář.

Hřib smrkový | foto: Houbar.cz

I v té největší houbařské mizérii se obvykle najde pár šťastlivců, kteří se z lesa nevracejí s prázdnou. Teď by to konečně mělo být jinak. Houby, zdá se, už nerostou jen v několika málo lokalitách, ale místa výskytu jsou stále hustější.

"Zatím to neberte tak, že v současné době stačí zajít do lesa a automaticky se vrátíte s plným košem. Osobně bych na skutečně plošný růst počkal ještě tak týden, dva," říká Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Nejlepší situace je podle aktuálních zpráv mykologů v západních a severozápadních Čechách, hojný výskyt hub je i na Šumavě, kolem Plzně a v Brdech, naopak Morava je na tom hůře. "Od západu republiky směrem na východ hub ubývá," tvrdí Landa.

Většina hub roste v podstatě po celou sezonu. "Letní suchá horka však růst pozastaví. A teď čekáme, kdy nastanou podmínky, kdy se dají do rovnováhy dva faktory: bude stále ještě dostatek tepla, ale zároveň i dost vláhy pro letní druhy," vysvětluje.

Podle něj je možné očekávat, že porostou hřibovité druhy, kováře, kozáky, křemenáče i klouzky a samozřejmě i muchomůrka růžovka. Neměly by chybět ani holubinky, lišky, bedly či žampiony.

Abyste se mohli zařadit mezi prezentované autory snímků, pošlete fotografii svého úlovku na naši e-mailovou adresu. Nezapomeňte do předmětu zprávy napsat slovo "houby", které nám usnadní vyhledání vašich fotografií. Do těla zprávy napište stručný příběh: kdy, kde a jak jste houby našli, jakoukoliv zajímavost.

Nezapomeňte vyplnit veškeré kontaktní údaje, fotografie by měly mít alespoň 1000 bodů na šířku, jejich maximální velikost by měla být 5 MB dat.

Fotografie můžete posílat od pátku 6. 9. do nedělní půlnoci. Sedm nejlepších fotografií odměníme honorářem.

Autor:

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Další z rubriky

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Do lesa jen o úplňku, babky způsobují rakovinu a další mýty o houbách

Na tradiční zářijové výstavě hub v Přerově je letos k vidění nejméně 350 druhů...

Houbaření je u nás jedním z nejoblíbenějších „sportů“. Houbaře však provází spousta mýtů, o nichž jsou mnohdy schopni...

Najdete na iDNES.cz