Lesy jsou teď plné hub, rostou letní i zimní druhy

  9:49aktualizováno  9:49
Podzim houbařům vynahrazuje chudší léto. Podle mykologa Jaroslava Landy se právě teď rozhodně vyplatí vyrazit do lesa.

Houbařská sezona je v plném proudu, rostou letní i zimní druhy. | foto: Profimedia.cz

"Hub roste stále dost, a to po celém Česku. Lidé v lesích a na loukách najdou mnoho letních i podzimních druhů. Počasí jim zatím přeje, a tak se dá očekávat, že by podzimní houbařská sezona mohla ještě chvíli trvat," tvrdí předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Stále hojně rostou druhy, které se dají považovat za letní, například hřiby, holubinky nebo ryzce. Z hřibovitých druhů lidé najdou hlavně klouzky, kozáky a křemenáče.

Některé letní druhy už ale nahrazují podzimní. Jde zejména o pavučince, které jsou ale vesměs nejedlé a některé z nich podle Landy svádí i k záměně s jedlou čirůvkou fialovou. Lidé by proto měli být obezřetní, uvedl mykolog.

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Pavučinec kozlí

Hlavní sezona čirůvek je totiž na podzim, i když některé druhy rostou po celý rok. Vedle čirůvky fialové se už objevily čirůvky zemní nebo stříbrošedé. Rostou i václavky, kterých ale letos moc není, dřevní houby a šupinovky, uvedl Landa.

Podle něj nejvíce hub rostlo zhruba před jedním až dvěma týdny, od té doby jich ale výrazně neubylo. Mají totiž dostatek vlhkosti a jsou i příhodné denní a noční teploty. Déletrvající ranní mrazíky, které by jejich růst zastavily, ještě nepřišly, prohlásil mykolog.

Autoři: ,

Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Odis je ideální psí společník z Ukrajiny, miluje sport i lenošení na gauči

Toto plemeno se skvěle hodí na všemožné psí sporty.

Ukrajinský odis je univerzální společník vhodný jak pro sport, tak lenošení na gauči. Je to vynikající rodinný...

Rodinnou zahradu na kraji města architekti propojili s okolní krajinou

Z nudné smutné placky u novostavby rodinného domku vytvořili architekti se...

Mladí manželé z Českolipska měli už při výstavbě domu jasno v tom, že si nechají od architekta navrhnout i zahradu. Jen...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Další z rubriky

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

Začínají růst žampiony, někde budou i hřiby. Výstavy hub se však ruší

Pečárka polní neboli žampion polní roste roky na stejném místě. Pokud u vás...

Všude sucho, většinu suchých lesů a luk zavlažily po dlouhé době až deště z minulého týdne. A jakkoliv lze na...

Rostou vzácné hřiby i zavlečené druhy hub ze Středomoří

Hřib Moserův

Přes sucho, které od jara sužuje republiku, osvěžující místní srážky posledních týdnů přece jen leckde umožnily růst...

Najdete na iDNES.cz