Lesy jsou teď plné hub, rostou letní i zimní druhy

  9:49aktualizováno  9:49
Podzim houbařům vynahrazuje chudší léto. Podle mykologa Jaroslava Landy se právě teď rozhodně vyplatí vyrazit do lesa.

Houbařská sezona je v plném proudu, rostou letní i zimní druhy. | foto: Profimedia.cz

"Hub roste stále dost, a to po celém Česku. Lidé v lesích a na loukách najdou mnoho letních i podzimních druhů. Počasí jim zatím přeje, a tak se dá očekávat, že by podzimní houbařská sezona mohla ještě chvíli trvat," tvrdí předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Stále hojně rostou druhy, které se dají považovat za letní, například hřiby, holubinky nebo ryzce. Z hřibovitých druhů lidé najdou hlavně klouzky, kozáky a křemenáče.

Některé letní druhy už ale nahrazují podzimní. Jde zejména o pavučince, které jsou ale vesměs nejedlé a některé z nich podle Landy svádí i k záměně s jedlou čirůvkou fialovou. Lidé by proto měli být obezřetní, uvedl mykolog.

Jedovatý pavučinec kozlí nesbírejte!

Pavučinec kozlí

Hlavní sezona čirůvek je totiž na podzim, i když některé druhy rostou po celý rok. Vedle čirůvky fialové se už objevily čirůvky zemní nebo stříbrošedé. Rostou i václavky, kterých ale letos moc není, dřevní houby a šupinovky, uvedl Landa.

Podle něj nejvíce hub rostlo zhruba před jedním až dvěma týdny, od té doby jich ale výrazně neubylo. Mají totiž dostatek vlhkosti a jsou i příhodné denní a noční teploty. Déletrvající ranní mrazíky, které by jejich růst zastavily, ještě nepřišly, prohlásil mykolog.

Autoři: ,

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Rostou? Pochlubte se svými aktuálními houbařskými úlovky

Miroslav Sovadina (na snímku) a další houbaři v regionu se vracejí z lesů s...

Někde lesy připomínají vyschlou poušť. Někde však bylo dost vláhy, aby houby mohly začít růst. Přitom by právě v této...

KVÍZ: Znáte dobře naše hřibovité houby?

Pokud houbaříte, hřiby či křemenáče určitě milujete. Ale vyznáte se v nich?

Hřiby pravé i jejich příbuzní jsou asi nejoblíbenějšími a nejčastěji sbíranými houbami u nás. Na našem území roste více...

Najdete na iDNES.cz