Čím více hub znáte, tím větší šanci máte, že se z lesa nevrátíte s prázdnou.

Čím více hub znáte, tím větší šanci máte, že se z lesa nevrátíte s prázdnou. | foto: Profimedia.cz

Nejlepší strategie, jak se z lesa nikdy nevrátit bez hub

  • 53
V Evropě roste více než 500 druhů jedlých hub. Abyste ale naplnili své košíky, musíte splnit několik základních bodů.

1. Znalost širokého sortimentu hub

Čím víc druhů budete znát, tím snáze košík naplníte. Kdo sbírá pouze hříbky, mívá to v lese mnohdy těžké a vracívá se s prázdnou. To třeba růžovku najdete i za delšího sucha.

Možná jste si všimli, že třeba při dubnových, nebo naopak pozdních listopadových procházkách sem tam nějakou houbu spatříte. I ta může být jedlá a v tuto mimosezonní dobu vám pěkně zpestří jídelníček.

Rozšiřte svou odbornou knihovničku o více houbařských příruček a atlasů. Těch je vždy lepší mít více, protože v každé publikaci jsou jiné fotky, které vám pomohou určit nově přinesenou plodnici.

Třeba letos vyšla skvělá publikace Michala Mikšíka Poznáváme jarní houby. Nikdy ovšem neriskujte a pro kuchyňské zpracování nesbírejte houby, jejichž určením si nejste v lese zcela jisti. Je vhodné neznámou plodnici opatrně vyndat z lesního humusu, nečistit ji a donést ji domů odděleně od ostatních hub. Tam ji s pomocí literatury určit, případně se obrátit na nejbližší mykologickou poradnu.

2. Dokonalá znalost terénu

Vědět, kde co roste, to je ten pravý houbařský um. Naučte se, v kterém období, v jakém druhu lesa a také pod kterými stromy můžete jednotlivé druhy najít. Pak bude hledání o mnoho snazší.

Podle toho, jaké druhy by měly pravděpodobně růst, si zvolíte i druh lesa, do kterého se vydáte. Pro klouzky půjdete do modřínů, křemenáče zkusíte hledat v březovém mlází, na hrázích rybníků se porozhlédnete třeba po hřibech kovářích.

3. Vytrvalost a trpělivost

V lese nepřebíhejte z místa na místo, z houští do houští. Choďte pomalu a systematicky očima propátrávejte okolí. Najdete-li jednu plodnici, zbystřete, jistě bude v okolí i další, protože pravděpodobnost, že z jednoho podhoubí vyrostlo za stejných podmínek více plodnic, je značně vysoká. A nebudete-li mít štěstí, zkuste zajít do jiného lesa.

Někdy stačí vzdálenost několika kilometrů a podmínky jsou zcela jiné. Když se naučíte sbírat více druhů hub, budete moci mnohem více kouzlit i v kuchyni. Zapomeňte pro jednou na smaženici s vejci, hříbky pod maso nebo smetanovou omáčku. Zkuste nové recepty.

Budete-li hledat tu správnou houbařskou kuchařku, vyhněte se těm, které u všech receptů uvádí: 300 g hub, půl kila hub, 250 g hub... Zaměřte se na ty, které pracují s konkrétními druhy hub, neboť každá houba má své specifické konzistenční i chuťové vlastnosti. Doporučujeme knihy českých autorů, ideálně mykologů, o kterých se traduje, že jsou mlsní.

Pro mě osobně je takovou houbovokuchařskou biblí kniha Jiřího Baiera Houby v lese a kuchyni. Kdo zkusil třeba jeho vývar s knedlíčky z růžovek, bifteky z límcovky, májovky s rýží nebo sladký dezert z pýchavky, dá mi za pravdu.


Témata: Na houbách