Čtvrtek 2. července 2020, svátek má Patricie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 2. července 2020 Patricie

Ještě před pár dny jste nosili z lesa hřiby, ukázaly vaše fotografie

aktualizováno 
Hřiby můžete najít i teď, jenže přešlé prvními mrazíky už nemusí být k jídlu. Je to, jako byste konzumovali nahnilé maso. Ale už se dají najít zimní druhy jako penízovka či hlíva, na které teď mykologové radí přesedlat. A i vaše soutěžní fotky dokazují, že do lesa nechodíte jen za hřibovitými úlovky.

Prvních šest ze sedmi vítězných snímků houbařské fotosoutěže na Hobby iDNES.cz | foto: koláž iDNES.cz

Tento týden je nepochybně poslední, kdy se ještě na některých místech dají najít podzimní houby a oblíbené hříbky. Jenže pozor. Minulý týden už se objevily první mrazíky a tento týden další. Jsou lokality, kterým se mohly vyhnout, ale moc jich nebude. Pro většinu z nás tak pro letošní sezonu houbaření končí, přesto nás slunečné počasí na procházku do lesa ještě určitě vyžene.

Galerie soutěžních fotografií

Pokud tedy ještě teď v lese najdete pěkný hříbek nebo třeba křemenáč, dobře si je prohlédněte. „Jakmile na sobě mají našedlé či nažloutlé fleky, nebo mají vodnatou dužinu, zapomeňte na jejich konzumaci. Otrávit se v tomhle případě můžete i jedlými houbami,“ vysvětluje mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Je to jednoduché. Pokud k vám poprvé zavítaly mrazíky a vy ten den vyrazíte do lesa a nalezené houby hned zpracujete, nic se neděje. Jakmile však mrazíky přijdou opakovaně, tedy když houby přemrznou několikrát za sebou, je to jako byste opakovaně rozmrazovali maso. A to už byste také nejedli.

Kterých sedm fotografií vyhrává naši fotosoutěž?

Během týdne do redakce dorazily stovky fotografií (vyhlášení soutěže zde), z nichž jsme téměř padesát zařadili do naší fotogalerie. Z té redakce Hobby.cz spolu s fotoeditorem vybrala sedm, které oceníme honorářem. Jsou to ty na začátku fotogalerie, a jejich autory jsou Martin Přibyl, Michaela Kovářová, Pavel Hlavatý, Radek Hubinger, Dáša Křičková, Jan Kreuzinger a Jiří Uher. Gratulujeme, autory vítězných fotografií budeme kontaktovat.

„Hřibovité houby se totiž podobně jako maso chovají. Také jim nesvědčí opakované zmrazení a rozmrazování, protože to nastartuje hnilobný proces. Vznikající toxiny pak udělají houbu nepoživatelnou, mohli byste se i otrávit,“ přibližuje mykoložka, ale hned také za hřibovité nabízí zimní náhradu.

Příchod zimy totiž nemusí znamenat, že je s houbařením pro letošní sezonu konec. „Teď si teprve přijdou na své milovníci zimních druhů hub,“ konstatuje mykoložka, kterou jsme zastihli i včera dopoledne v lese. Mohla tedy potvrdit, že zimní druhy, jako jsou penízovka sametonohá či hlíva ústřičná, už začínají růst a lze za nimi vyrazit (zde více o chladnomilných druzích, za kterými se lze vypravit i v prosinci či v lednu).

Autor:
  • Nejčtenější

Zase jsem se naučil líp počítat, řekl ke koronakrizi v Rozstřelu Pohlreich

V centru metropole má tři podniky, takže o tom, jak se na restauračním podnikání v Praze projevila opatření proti...

Pěstujte užitečné rostliny. Odpudí mšice či klíšťata a přilákají opylovače

Vaše zahrádka je domácí ráj, i kdyby to měl být jen balkon či terasa. Osázejte ji rostlinami, které ji nejen zkrášlí,...

Zahrada jako nudle, která si na nic nehraje, a přitom jí nic nechybí

Soutěž Paní Irena se spolu s manželem přestěhovala na důchod z městské řadovky do vesnického řadového domku na jižní Moravě s...

Houboví profesionálové. Živí je sběr či pěstování i samotní houbaři

Premium Napadlo vás někdy, že práce s houbami může někoho opravdu živit? Zeptali jsme se těch, jimž se houby staly zaměstnáním...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Šest plus jeden způsob, jak můžete využít chleba jinak než jako jídlo

Chléb je obdivuhodná potravina. Nejen že si na něm pochutnáte, ale využijete ho i zcela nezvyklým a nečekaným způsobem.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

  • Další z rubriky

Houby pod zákonem, jehož neznalost neomlouvá a pokuta přijde draho

Déšť a relativně teplé počasí vytahují z lesní půdy poklady, na které se nevyplácí sahat. Řada hub totiž do košíku...

Terapii lesem potřebuje občas každý, kdo si chce zachovat zdravé tělo a rozum

Premium Není to nic nového, jasně. Co bude Čechům, národu zamilovanému do houbaření, kdo vykládat o léčivé síle lesa! A přesto...

OBRAZEM: Houbaři poslali poslední úlovky, našli vzácný květnatec Archerův

Poslali jste houbařské úlovky, které se v posledních dnech podařilo najít v lesích Česka. Byly to nejen klasické hřiby...

VIDEO: S mykologem na houbách toho nasbíráte víc než obvykle. I u Prahy

Mykologové, podobně jako zkušení houbaři, si toho z lesa odnesou daleko víc než jen obligátní hříbky či křemenáče. Jak...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz