České lesy zažívají invazi václavek. Pořád se ještě dají najít i hřiby a bedly

  10:14aktualizováno  10:14
Vzhledem k nedávným vydatným dešťům, chladným dnům a poměrně teplým nocím mají houby ideální podmínky pro růst. Jen letní druhy nyní nahrazují podzimní druhy hub.

Václavka smrková | foto: www.houbar.cz

Spokojenost houbařů s hojnými nálezy hub přetrvává i na začátku října. Letní druhy hub už z větší části ustoupily zástupcům podzimních druhů, v nebývalých počtech nyní rostou především václavky. "Rozrostly se v míře, jakou dosud nepamatuji," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Hojně jsou zastoupené i některé čirůvky, například velmi chutná čirůvka zelánka, čirůvka mlženka, čirůvka fialová a dále i penízovky kuželové a zejména již zmíněné václavky. "Podobně příznivou situaci jsme v létě zažili s jedlými druhy holubinek a muchomůrek," upozornil mykolog.

Čeká nás houbařský víkend?

"Vzhledem k předchozím obdobím s vydatnými dešti není terén v lesích příliš vyschlý, takže hub je všude poměrně dost," uvedl dále Landa. Najít se pořád dají klouzci, kozáci a také některé hřiby. Houbaři si v košících odnášejí z lesů rovněž různé druhy bedel, zvláště častá je bedla červenající.

"Optimistický je i výhled na několik příštích dnů," řekl Jaroslav Landa z České mykologické společnosti. Denní teploty v posledních dnech nepřesahují 15 stupňů a v noci neklesají pod bod mrazu, což podle odborníků vytváří pro růst hub vhodné podmínky.

Z nejedlých a jedovatých hub si dejte pozor na různé druhy pavučinců, slzivek a vláknic. Stále se objevují i muchomůrky červené, muchomůrky šedivky a muchomůrky citrónové.

Autor:
Témata: Hobby - houby

Nejčtenější

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

Cheesecake a Amuse-Bouche. Slova, která dala v Prostřeno zabrat

Karel Ondrka předváděl v pořadu Prostřeno! soutěžícího s Touretteovým syndromem.

Oblíbená série Prostřeno se vysílá již desátým rokem. V netradičním kulinářském pořadu se k plotně často staví i lidé,...

Správný párek by měl mít 30 % tučného masa, říká řezník Kšána

Párky jsou jednou z nejoblíbenějších uzenin u nás.

František Kšána mladší se stal prototypem úspěšného řezníka, který propaguje chovy tradičních českých plemen a dokáže...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Vepřová žebra na houbách: konečně chlapský houbový recept

Maso položíte na hlavičky hub, okořeníte a přidáte trochu sádla

I muži mají své oblíbené kulinářské houbové speciality. K houbám však přidají pořádný kus masa.

Nevíte, co vařit? Inspirujte se
Nevíte, co vařit? Inspirujte se

Uvařte rodině něco dobrého.

Najdete na iDNES.cz