Pondělí 30. března 2020, svátek má Arnošt
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 30. března 2020 Arnošt

Česká televize už otvírá novou houbařskou sezonu. Seriálem Na houby

aktualizováno 
Na houby je název nového třináctidílného zábavného přírodovědného cyklu České televize. Jeho průvodci Arnošt Goldflam s Josefem Poláškem v něm společně s mykology poznávají, sbírají, ale i ochutnávají houby z českých lesů. V prvním díle se vydají do jarního lesa a ukuchtí nalezené smrže.

"S myšlenkou natočit seriál o houbách jsme si pohrávali dva roky a loni na jaře jsme šli do realizace s docela velkými obavami. Rok 2011 přál spíš vínu, hub rostlo málo. Přesto se dařilo, našli jsme i vzácné teplomilné hřiby a jiné chráněné houby," řekl dramaturg pořadu Ivo Cicvárek.

V rolích průvodců pořadem se divákům představí Arnošt Goldflam jako vševědoucí otec a Josef Polášek coby jeho zhýčkaný syn. Ve dvou dílech se vyskytuje i postava maminky, kterou hraje Marie Ludvíková.

Jarní salát ze smržů a ředkviček

Ingredience
- nakrájené smrže cca 400 g (v sezoně lze sehnat i na trhu)
- 12 ředkviček
- 3 dl hovězího vývaru
- čerstvá bazalka
- petrželová nať
- citron
- sůl

Postup
Pokrájené smrže uvaříme ve 2 dl hovězího bujonu. Po vychladnutí přidáme na kolečka rozkrájené ředkvičky. Zbylý vývar osolíme, ochutíme citronovou šťávou a zalijeme s ním směs. Nakonec ozdobíme petrželovou natí. Podáváme s osmaženým toastovým chlebem.

Jarní salát ze smržů s ředkvičkami

Jarní salát ze smržů s ředkvičkami

Třináct dílů cyklu popisuje historii mykologie, seznamuje s nejmasověji hledanými druhy hřibů a houbami roztodivných tvarů a také pojednává třeba o schopnosti hub absorbovat těžké kovy. "Sběr hub, který diváci v pořadu uvidí, není fingovaný. Houby se vařily přímo v terénu a co jsme našli, to jsme také před kamerou uvařili a snědli, pochopitelně až na jedovaté druhy," uvedl jeden z průvodců pořadem Arnošt Goldflam.

Cyklus Na houby se natáčel od jara 2011 do ledna 2012 a na projektu spolupracovali i přední čeští mykologové jako Vladimír Antonín, Jan Borovička nebo Jan Holec.

Pořad režiséra Pavla Jiráska bude uváděn od 18. února každou sobotu dopoledne na programu ČT2, každý z dílů bude mít i dvě reprízy.

První díl populárně naučné série o houbaření a houbařích zavede diváky do jarního lesa, který skrývá nejen kulinářsky vyhlášené smrže.

Odborným průvodcem prvního dílu, který se jmenuje Z jara, bude Vladimír Antonín, jeden z našich nejvyhlášenějších znalců hub a spoluautor mnoha zásadních soudobých publikací.

Společně s hlavními protagonisty vyrážejí do jarem zkrášleného lesa. Zpočátku se zdá, že houbaření nebude úspěšné, ale nakonec se jim podaří nalézt nejenom krásné exempláře smržů, ale i rozličné druhy jedlých i jedovatých ucháčů, závojenku podtrnku a jiné, často velmi bizarně vyhlížející druhy jarních hub.

Smrž obecný

Smrže patří na našem území k odpradávna sbíraným a ceněným houbám. Svědčí o tom i zajímavé odkazy v literárních dílech. Například Werichovo Fimfárum a pohádka Tři sestry a jeden prsten. Celý děj se odehrává o parných Velikonocích, natolik parných, že už se na trhu prodávaly smrže.

Podobou je to houba nezaměnitelná, byť by některé exempláře mohly nezkušenému houbaři vzdáleně připomenout hadovku smrdutou, což je však houba na rozdíl od smrže páchnoucí a rostoucí o dost později.

Typické znaky smrže: bílá noha, hnědavý klobouk s pravidelnými nebo nepravidelnými jamkami na povrchu, uvnitř dutina, intenzivní kořenitá vůně. Uspět můžete ve vlhčích a teplejších lokalitách, tedy v nivách řek a potoků, u rybníků, ale i kolem horských potoků v porostech devětsilu. Ale bez šance nebudete ani ve městech – smrže dost často rostou v parcích a sadech, zejména na zastíněných místech s čerstvým mulčem. Smrž je houba dutá, což se dá v kuchyni využít k nejrůznějšímu nadívání.

Smrž obecný

Smrž obecný

Autor:
  • Nejčtenější

Umíme jen vařit, říká Pohlreich. S Punčochářem rozváží jídlo záchranářům

Dobře si uvědomuje, že to, co se zastaví úplně, se bude rozhýbávat hodně špatně. Proto nejdřív rozjel prodej jídla s...

Když nemůžete sehnat droždí, vyrobte si ho z jablek nebo brambor

I tak základní surovina, jako je droždí, v současné době v obchodech občas chybí. Je to tím, že hodně lidí se...

Vraťte se k domácímu kváskovému chlebu, teď je na to více času

V těžkých dobách se ukazuje, že invence nám není cizí. A když něčeho není dostatek, umíme si pomoct. Důkazem je...

Aplikace pro nesnědené jídlo zachraňuje restauracím byznys i pomáhá

Bezmála sto padesát nových restaurací využilo možnost nabízet své jídlo prostřednictvím aplikace Nesnězeno. Ta podnikům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně, další přírůstek je na cestě

V pražské zoo se nad ránem narodilo slůně. Matkou nového přírůstku do Údolí slonů je slonice Tamara. Odpoledne...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

INTERAKTIVNÍ GRAF: Porovnejte, jak se koronavirus šíří v různých zemích

Statistik, jak se šíří pandemie nového koronaviru, existují spousty. Někdy je ale těžké dát různá čísla do kontextu....

Premium

Milostná zápletka mladých lidí. Ústřední dvojice tuší, proč je Slunečná hitem

V lednu vstoupil na televizní obrazovky seriál Slunečná a od té chvíle si získal velké množství fanoušků. Nemalou...

  • Další z rubriky

OBRAZEM: Houbová smršť od Brd přes Vysočinu až po Ostravsko

V pátek jsme vás vyzvali, ať posíláte obrázky vašich houbařských úlovků. Vaše dokumentace ukazuje, že podzimní sezona...

Východní Evropa je ráj houbařů. V Německu či Chorvatsku pozor na pokuty

Zatímco v Česku patří houbaření doslova k národním sportům, jinde v Evropě vás může přijít pěkně draho. U nás si sice z...

Premium

Že se po houbách nesmí pít alkohol? To je mýtus, říká expert

Není mnoho expertů na výživu, kteří se zároveň vyznají v houbách a navíc se vzdělávají v kuchařském umění. Marek Hanza...

Pochlubte se svými houbařskými úlovky. Nejlepší fotografie ukážeme

Skupiny na sociálních sítích, které sdružují vášnivé houbaře, po suchých měsících zažívají nával fotografií mapujících...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Byznys s rouškami a gely. Zákazníci zavolali na Nelu Slovákovou hygienu

Vítězka reality show Hotel Paradise Nela Slováková (30) prodává na svém e-shopu roušky a dezinfekční gely. Na...

Pomalá epidemie koronaviru. Česko nehodlá nákazu zastavit, ale modifikovat

Česká republika se v příštích týdnech nebude snažit epidemii způsobenou koronavirem COVID-19 za každou cenu zastavit....

Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitostí a odpočty hypoték

Ministryně financí Alena Schillerová navrhne na vládě zrušení čtyřprocentní daně z nabytí nemovitostí. Věří, že by to...

Technická kontrola se zpřísní, nově o ni řidiče připraví i drobnosti

Přijet na technickou kontrolu s prorezlými brzdovými kotouči, s nefunkčním světlometem nebo například s­ prasklým...

Transatlantická pohroma. Podívejte se na vývoj koronaviru v grafech

Různé země volí ke koronaviru rozličné přístupy. V základních grafech vás provedeme situací v několika státech, které...