Šrucha zelná (Portulaca oleracea L.)

  12:32aktualizováno  12:32
Patří mezi obtížný plevel, přesto má i dobré vlastnosti. Šrucha je zdraví prospěšná a chutně se dá využít i v kuchyni.

Šrucha zelná - Šrucha patří mezi obtížný plevel. | foto: Profimedia.cz

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Šrucha se dá využít jako chutný salát, sušené bylinky, k masu či na způsob špenátu. Bohužel u zahrádkářů neplatí za zrovna oblíbenou rostlinu, patří totiž mezi obtížný plevel, kterého se velmi nesnadno zbavuje.

Popis: Tato 10-30 centimetrů vysoká jednoletá bylina je poléhavá, původem z Asie a většiny území Evropy. Najdeme ji však i v dalších částech světa.Patří do čeleďi šruchovitých (Portulacaceae). Šrucha má velmi malý kořen, z kterého vyrůstá lysá, červenohnědá, dužnatá lodyha rostoucí při zemi. Listy jsou přisedlé, zelené, tvar mají vejčitý. Květ je jasně žlutý a úžlabní. Otvírá se pouze, když je přímo na slunci. Plodem je tobolka, která je pro danou čeleď typická. Dříve se zde pěstovala jako zelenina.
Stanoviště: Vyskytuje se především na slunných místech s dostatkem dobře propustné a lehké půdy. Jako plevel ji najdeme v mnoha zahradách, vinicích, podél cest i silnic, na opuštěných místech i v blízkosti vodních toků.
Výskyt: Nachází se především v teplejších oblastech. U nás se vyskytuje roztroušeně, především v nížinách.
Období květu: Kvete od července do října.
Léčivé účinky: Šrucha obsahuje mnoho vitamínu C a omega-3-mastných kyselin, je vhodná při bolestech v krku a oteklých dásních. Uleví od suchého kašle a při žízni.
Ohrožení: Není ohrožena.

Autor:

Nejčtenější

Jídlo se má zapíjet, klidně i ryba mlékem. Panák na vytrávení je však zlo

Pivo je oblíbené zejména v kombinaci s obtížněji stravitelnými pokrmy. Ty jsou...

Zatímco Francouzi a Italové při jídle obvykle sáhnou po sklence vína, drsní seveřané dávají přednost...

Chtěla kocoura na mazlení, on na ni místo toho útočí. I na vnoučata

Ačkoliv působí jako agresor, podle Kláry kocour Mazlík ve skutečnosti jen...

Šestiletý kocour důchodkyně z Milevska se sice jmenuje Mazlík, ovšem jakémukoliv souznění se svým jménem se úspěšně...

Gastronomie je náhradní vojenská služba, řekl Pohlreich v Rozstřelu

Zdeněk Pohlreich v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel.

Zdeňka Pohlreicha znají mnozí jen díky roli televizního šéfa, kterou loni po deseti letech s úlevou opustil. Další ho...

V Ugandě staví odolná kola z bambusu. Vydrží víc než z oceli nebo hliníku

Noordin Kasoma z Ugandy se rozhodl vyrábět kola z bambusu.

V Kampale, která leží v africké Ugandě, žije Noordin Kasoma, který se rozhodl pro neobvyklou výrobu kol. Místo dnes...

Kysané zelí je vitaminová bomba, kterou si snadno vyrobíte doma

Kysané zelí je vitaminová bomba, která od pradávna sloužila přes celou zimu...

Udělejte si zásoby vitaminů na zimu a rozjeďte pořádný zelný proces. Návod je zároveň fermentačním autopilotem, který...

Další z rubriky

VIDEO: Podívejte se, jak se vyrábí slavný italský sýr Asiago

Asiago DOP

Asiago je v Česku méně známý italský sýr, který stejně jako slavnější Parmigiano Reggiano a Gorgonzola pochází ze...

Bříza bělokorá (Betula pendula)

Bříza bělokorá (Betula pendula). Má nápadně zbarvenou borku, kterou si nelze

Bříza bělokorá je nejrozšířenějším druhem břízy v Evropě.

Dub letní (Quercus robur)

Dub letní (Quercus robur). Žalud je lesklý oválný plod s dřevnatou čepičkou,

Jsou známy dva nejrozšířenější druhy dubu - dub letní a dub zimní. Dub letní má o poznání delší stopky u žaludů a...

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Správce/kyně klientského portfolia, Praha

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Praha
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

Najdete na iDNES.cz