Křen selský | foto: Profimedia.cz

Křen selský (Armoracia rusticana)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Popis rostliny: Křen seslký je vytrvalá bylina dorůstající až 1 metr vysoko. Má složené květenství, nejdůležitější je ovšem kořen štiplavé chuti, až 60 cm dlouhý.  

Stanoviště: galDaří se mu na otevřeném slunečném místě v lehké, dobře zkypřené, pokud možno vlhké úrodné půdě.
 
Období květu: Kvete od května do července.

Použitelné části: Sbírají se listy a kořeny.

Léčivé účinky: Nastrouhané kořeny podporují trávení a působí proti kašli

Bylinková kuchyně: Do salátů se přidávají křenově listy, oblíbená je také do zelí, pomazánek, nebo jako hlavní přísada do křenové omáčky.

. Křenová studená omáčka s řeřichou

PRO 2 OSOBYgal

Příprava: 10 minut


* 150 ml bílého jogurtu
* 2 lžíce majonézy
* 4 lžíce čerstvého křenu
* sůl a cukr
* citronová šťáva
* 150 ml šlehačky
* 1 balení mladé řeřichy

1. Kousek křenu oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Jogurt důkladně promícháme s majonézou, nastrouhaným křenem, troškou cukru, citronovou šťávou a podle chuti osolíme. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí.

2. Vychlazenou smetanu ušleháme do polotuha a zlehka ji přimícháme do omáčky. Podáváme s lístky mladé řeřichy jako doplněk ke smaženým zeleninovým pokrmům, masu, rybám apod.